XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu sola kā patriotisma lādiņu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts «Manā dziesmā tu...» būs kā latvietības un patriotisma lādiņš, preses konferencē par svētku māksliniecisko pusi pastāstīja noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplinieks.

«Svētku programma ir veidota tā, lai katrs jaunietis var padomāt par to, kāpēc viņš ir tur, kur ir. Programmā ir gan patriotisms, gan skaista mūzika, kas būs interesanta arī klausītājiem,» norādīja Ceplinieks. Viņš stāstīja, ka noslēguma koncerts ir kā svētku kvintesence, kurā satiekas lielākās nozares. Šogad dziedātāji un dejotāji izpildīs kopīgu priekšnesumu, tādējādi apvienojot abas lielākās nozares. Koncertā skanēs arī pūtēju orķestru mūzika, gan atsevišķi, gan pavadījumā koristu dziedājumam. Savukārt folkloras kopas ļaus iepazīt tautas mūziku no citas puses - ne tā, kā to izpilda kori.

Mežaparkā uzstāsies aptuveni 13 000 dziedātāju no visas Latvijas. Kopā dziedās, gan zēnu kori, gan pamatskolas kori, gan vidusskolas kori, kā arī Latvijas diasporas kolektīvi un bērni ar īpašām vajadzībām. Koncertā uzstāsies arī dziedātājs Daumants Kalniņš, kas, pēc Ceplinieka domām, ir viens no spožākajiem Latvijas vokālistiem. Koncertā paredzēti arī citi solisti. Kā norādīja koncerta mākslinieciskais vadītājs, komanda vēlējusies dot iespēju uz Mežaparka skatuves savus pirmos soļus spert arī jauniem talantiem. «Piemēram, arī Ances Krauzes pirmā nopietnā uzstāšanās bija uz Mežaparka estrādes,» norādīja Ceplinieks. Koncertu vadīs divi jaunieši no Latvijas Kultūras akadēmijas.

Koncertā izskanēs arī vairāki pirmatskaņojumi. Jaundarbus koncertam radījis Valts Pūce, Kārlis Lācis, Ēriks Ešenvalds, Andris Sējāns un Raimonds Pauls. Kā stāstīja Ceplinieks, Sējāna darbs «Stūru stūriem tēvu zeme» esot īpašs izaicinājums jauktajiem koriem tā sarežģītā ritmiskā zīmējuma dēļ, savukārt Lāča kompozīcijā jauniešiem esot ar rokām jāsit dažādi ritmi, kas kopā veido interesantu skanējumu.

Noslēguma koncerts «Manā dziesmā tu...» Mežaparka Lielajā estrādē notiks svētdienā, 12.jūlijā, plkst. 19, bet koncerta ģenerālmēģinājums - dienu iepriekš, 11.jūlijā, plkst. 19.

Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir Gints Ceplenieks un Edgars Vītols, režisore - Mirdza Zīvere un scenogrāfi - Maija un Jānis Jansoni.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6.jūlija līdz 12.jūlijam, un tajos piedalīsies 37 890 dalībnieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu