Rubiķis un Zariņš uzstāsies kopā ar Strasbūras Filharmonisko orķestri

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

9. jūnijā, plkst.20 Strasbūras Konservatorijā notiks Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē noslēgumam veltīts koncerts, kurā pie Strasbūras Filharmoniskā orķestra pults stāsies latviešu diriģents Ainārs Rubiķis. Koncertā, kurā skanēs Riharda Vāgnera, Pētera Plakida un Pētera Vaska mūzika, piedalīsies arī pianists Reinis Zariņš, informēja Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departamenta projektu koordinatore Rita Lūse.

No Vāgnera daiļrades programmā izvēlēts komponista dāvinājums mīļotajai sievai Kozimai - liriskais gleznojums «Zīgfrīda idille». Šajā darbā saticies nepabeigts stīgu kvartets, atbalsis no operas «Zīgfrīds» un tautasdziesmas stilā veidota šūpuļdziesma par baltu aunu un melnu aunu.

Tāpat koncertā skanēs Plakida agrā jaunībā sacerētais šedevrs «Mūzika klavierēm, stīgām un timpāniem». Viņa mūzika ir lakoniska, precīza un vīrišķīga, bet citkārt - prieka pārpilna, agrāku gadsimtu kolēģus stilizējoša, zobgalīga un ironiska. Izvēlētajā skaņdarbā Plakidis vienubrīd cērt tā, ka aizraujas elpa, un citubrīd pieskaras tik viegli kā dūna. Solo spēlēs Londonā dzīvojošais jaunais latviešu pianists Reinis Zariņš - oriģināli domājošs skaņu arhitekts ar spožu tehniku.

Savukārt no Vaska daiļrades koncertam izraudzīts simfoniskais tēlojums «Viatore» («Ceļinieks»). Šis opuss veltīts Vaska domubiedram igauņu komponistam Arvo Pertam un piedāvā iespēju iztēloties personības attīstības gaitu - veidošanos, izaugsmi un piepildījumu.

Pēc uzvaras Gustava Mālera diriģēšanas konkursā 2010. gadā Rubiķis kļuvis par vienu no Eiropā pieprasītākajiem jaunajiem maestro - viņš diriģē koncertus Apvienotajā Karalistē, Austrijā, Dānijā, Francijā, Polijā, Portugālē un Vācijā, kā arī operas izrādes Japānā. Rubiķis bijis Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents.

Savukārt pianists Zariņš, daudzu starptautisku konkursu laureāts, sadarbojies ar tādiem pasaulslaveniem diriģentiem kā Pjērs Bulēzs, Peters Etvošs un Pablo Erass-Kasado un uzstājies starptautiskos mūzikas festivālos Lucernā, Norfolkā, Bātā. Kā solists un kamermūziķis viņš ir koncertējis Londonas Vigmora zālē un «Southbank» centrā, Amsterdamas «Concertgebouw» un Ņujorkas Kārnegī zālē. Pianists regulāri koncertē arī Latvijas nozīmīgākajās koncertzālēs un sadarbojas ar Latvijas vadošajiem orķestriem.

Ieeja koncertā ir bezmaksas, taču nepieciešama iepriekšēja rezervācija. Par ielūgumiem interesēties Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Padomē, rakstot e-pastā «rplatvia@mfa.gov.lv» vai zvanot pa telefonu +33 388247080. Koncertu rīko Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts sadarbībā ar Latvijas Republikas Pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē, Strasbūras Filharmonisko orķestri un Strasbūras pilsētu.

Rubiķa un Zariņa koncerts Strasbūrā ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Prezidentūras pusgada laikā Francijā norisinājušies vairāki spilgti kultūras pasākumi - pianista Vestarda Šimkus solokoncerts, Ginta Gabrāna mākslas darbu izstāde un Džuzepes Verdi «Rekviēma» atskaņojums Parīzē, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas izstāde «Brokastis Eiropā» un akordeonistes Ksenijas Sidorovas koncerts Strasbūrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu