Latvijā koncertu sniegs Londonas Simfoniskais orķestris

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Micke Wiberg

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 25. maijā pirmo reizi Latvijā koncertu sniegs Londonas Simfoniskais orķestris, kas pazīstams kā viens no vadošajiem orķestriem pasaulē, informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Aiga Sprindža. Galvenā viesdiriģenta Daniela Hārdinga vadībā skanēs romantisma laikmeta šedevri - Franča Šūberta 8.simfonija un Gustava Mālera 1.simfonija.

Londonas Simfoniskais orķestris ir slavenākais no pieciem pasaulē vadošajiem simfoniskajiem orķestriem, izcilu mākslinieku kolektīvs, ko vada galvenais diriģents Valērijs Gergijevs un viesdiriģenti Hārdings un Maikls Tilsons Tomass. Orķestris ir sadarbojies arī ar pasaulē atzītajiem Latvijas mūziķiem - mecosoprānu Elīnu Garanču, vijolnieku Gidonu Krēmeru, kā arī diriģentiem Marisu Jansonu un Andri Nelsonu. Orķestris regulāri uzstājas Linkolna centrā Ņujorkā, Plejēla zālē Parīzē, Eksanprovansas festivālā, bieži viesojas Tālo Austrumu, Ziemeļamerikas, Eiropas lielāko pilsētu koncertzālēs.

Londonas simfoniskā orķestra mājvieta ir «Barbican» mākslas centrs Londonā. Orķestris sniedz ap 140 koncertiem gadā, vienlīdz bieži koncertējot gan Londonā, gan visā pasaulē. Pasaules izcilāko simfonisko orķestru vidū Londonas Simfoniskais orķestris ir līderis ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Pirmais orķestra gramofona ieraksts ir noticis jau 1912.gadā.

Vairāk nekā 100 gadu laikā orķestris ierakstījis neskaitāmus albumus, mūziku filmām un nozīmīgiem plaša mēroga pasākumiem. Skatītājiem visā pasaulē joprojām spilgtā atmiņā ir orķestra uzstāšanās Olimpiādes atklāšanā kopā ar Rovanu Atkinsonu diriģenta sera Saimona Retla vadībā. Londonas simfoniskais orķestris ierakstījis mūziku arī tādām plaši pazīstamām filmām kā «Harijs Poters», «Zvaigžņu kari», «Karaļa runa», «Supermens» un «Drošsirde».

Londonas simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents Hārdings bieži sadarbojas ar Drēzdenes Valsts kapelu, Vīnes filharmoniķiem, Berlīnes filharmoniķiem, Karalisko «Concertgebouw» orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Leipcigas «Gewandhaus» orķestri, «La Scala» Filharmonisko orķestri. Viņa opermūzikas pieredzē ir jauniestudējumi Milānas «La Scala», Karaliskajā Koventgārdena operā Londonā, Zalcburgas un Eksanprovansas festivālos.

Biļetes uz koncertu nopērkamas LNO kasēs, «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

Londonas Simfoniskā orķestra vieskoncertu LNO rīko sadarbībā ar Lietuvas Nacionālo Operas un baleta teātri. Koncertu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds mākslas festivāla «Tete-a-Tete» ietvaros un nodibinājums «Rīga 2014». Šis ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas pasākumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu