Šaušalīgā Stūra māja interesē tūkstošus! (44)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunatvērto muzeju tā dēvētajā Stūra mājā jeb ēkā, kur padomju laikos atradās Valsts drošības komiteja, triju dienu laikā jau apmeklējuši vairāki tūkstoši cilvēku. Ielūkoties baisajā pagātnē joprojām vēlas ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju un ārvalstu tūristi.

Ir tikai rīta puse, bet pie Stūra mājas muzeja ieejas jau stāv paziņojums, ka biļešu uz ekskursijām čekas pagrabos šodien nav. Lai arī pēc pirmajā dienā piedzīvotās rindas otrā un trešā diena pagāja salīdzinoši mierīgāk, apmeklētāju ir ļoti daudz.

«Mums ir paredzētas zināmas tūristu grupas, angliski runājošiem, vāciski runājošiem. Un ir tik milzīgi liels pieprasījums tieši latviešu valodā, ka mēs esam angļu un vācu grupas atcēluši un ielikuši latviešu grupas vietā,» zina pastāstīt Muzeja gidu vadītāja Aija Abene. «Interesantā kārtā pašas pirmās divas oficiālās tūres bija holandieši, nīderlandieši un vēstures studenti no Nīderlandes.»

Starp apmeklētājiem daudzi ir arī tie, kas čekas pagrabos bija nonākuši paši vai viņu radinieki.

«Ļoti aizkustinoši, ko es ieraudzīju šorīt, - kāds ir atstājis ziedus pagrabā, kas liecina uz to, ka kāds tur varbūt pats sēdējis vai kāds radinieks,» secina muzeja pārstāve.

Šausmas no Stūra mājas sienām dveš joprojām

Muzeja pārstāve atzina, ka tikai daļa gatavi stāstīt par Stūra mājas pagrabos piedzīvotajām šausmām. Muzeja eksperti gan viņus aicina atsaukties, lai būtu pieejams pēc iespējas vairāk informācijas par tā laika notikumiem. Šausmas no Stūra mājas sienām dveš joprojām.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
«Tur tāda sajūta, ka smird viss pēc asinīm.

Pilnīgi nepatīkami nākt iekšā un ārā,» secina apmeklētāja Rasma. Tā, izejot no telpām, kurās savulaik smagās mašīnas rūkoņas aizsegā nošauti daudzi cilvēki, jūtas ne tikai Rasma, kuras tēvs Stūra mājā nonāca 1941. gada jūnijā.

Pēc čekas pagrabu apmeklējuma daudziem šīs vietas šķiet visbaisākās pārējo muzeja ekspozīciju vidū.

Ņemot vērā lielo interesi, līdz 5. maijam izziņotas papildu ekskursijas čekas pagrabu apskatei. Kopumā Stūra mājas vairākos stāvos izvietotās ekspozīcijas būs apskatāmas līdz oktobra vidum.

Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu