Zemes stundā – kopā ar kori «Juventus» un «Sinfonietta Rīga» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

29. martā – dienā, kad visa pasaule ieslīgst Zemes stundas mierā, Latvijas Universitātes jauktais koris «Juventus», Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» un Pasaules Dabas Fonds aicina uz «Pavasara nakts koncertu» Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Mūzikas radīšanā vienosies esošie kora diriģenti Mārcis Imants un Rūdolfs Krēsliņš, kā arī trīs vecmeistari – Juris Kļaviņš, Jānis Lindenbergs un Jānis Zirnis.

Pirms trīs gadiem Latvijas Universitātes jauktais koris «Juventus» aizsāka jaunu tradīciju – «Pavasara nakts koncertus», kas ir kļuvuši par katras kora sezonas būtiskāko un emocionālāko atskaites punktu. Garīgās mūzikas programma, miers un īpaša gaisotne klausītājiem, kā arī mūziķiem ir ikviena «Pavasara nakts koncerta» būtiskākie elementi. Sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu koris arī šogad aicina koncerta apmeklētājus atsaukties Zemes stundas aicinājumam – uz mirkli apstāties, rast mieru un būt saskaņā ar pasauli.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad koncerti notika baznīcās liegā sveču gaismā, šajā pavasarī «Juventus» ir gatavs jauniem izaicinājumiem. Pašreizējam kora mākslinieciskajam vadītājam Mārcim Imantam un diriģentam Rūdolfam Krēsliņam pievienosies vēl trīs diriģenti – Juris Kļaviņš, Jānis Lindenbergs un Jānis Zirnis. Vecmeistari ir spējuši ienest īpašu un gaišu auru jau mēģinājumu procesā. Koristi saka: «Katrs mēģinājums ar šiem dažādajiem diriģentiem ir sevišķi interesants. Mums ir unikāla iespēja strādāt ar lieliskiem un pieredzējušiem māksliniekiem, dzirdēt viņu pārdomas par izpildāmajiem skaņdarbiem, apgūt katra diriģenta knifus, prasības pret koristiem. Mēģinājumi šim koncertam ir kļuvuši par maziem un īpašiem piedzīvojumiem».

Izmaiņas šajā gadā ir ieviesusi arī Valsts kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» dalība koncertā. Atskaņotie skaņdarbi, muzikālie vēstījumi un to nokrāsas būs daudz košākas un bagātākas kontrastiem – no kora, orķestra un ērģeļu radīta stindzinoša skanējuma Artura Maskata skaņdarbā «Lacrimosa» līdz viegli gaistošam un trauslam sieviešu kora un stīgu orķestra skanējumam Džona Tavenera (John Tavener) darbā «Līgavainis» («Bridegroom»).

Latvijas Universitātes Lielā aula tiks ietērpta īpašos, tieši šim koncertam radītos vizuālos elementos. «Koris «Juventus» ir vitāls un dzīvespriecīgs kolektīvs, šo sajūtu vēlējos saglabāt arī koncertā. Garīgās mūzikas repertuārs ir nopietns un izraisa dziļas pārdomas, taču šajā procesā ir būtiski saglabāt gaišumu un vieglumu, radīt apziņu, ka pat vissmagākos emocionālos pārdzīvojumus vienmēr nomaina piedošana, jauni mērķi un ticība gaišajam,» saka koncerta režisors Dmitrijs Ščegoļevs.

Koncertā tiks atskaņoti latviešu komponistu Pētera Vaska, Artura Maskata, Imanta Ramiņa skaņdarbi un cittautu klasiķu – Semjuela Bārbera un Džona Tavenera kompozīcijas. Soprāna solo izpildīs Inese Romancāne, savukārt Lielās aulas ērģeles ieskandinās Tālivaldis Deksnis.

Koncerta sākums plkst. 19:30. Biļetes iepriekšpārdošanā «Biļešu Paradīzes» kasēs vai internetā – http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/7359.

Koris «Juventus» saka paldies par atbalstu Pasaules Dabas Fondam, drukas kompānijai «Pm-tm», «Parus Studio», «TprinT.lv» un fotostudijai «mtelpa».

www.bilesuparadize.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu