Rīgā dokumentālā filma par rokmūzikas lomu dzelzs priekškara krišanā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Kinoteātrī «Splendid Palace» vienā seansā trešdien būs skatāma ASV dokumentālā filma «Brīvību ģitārai» («Free to Rock») par rokmūziku kā brīvības izpausmes veidu komunisma bloka valstīs un tās lomu dzelzs priekškara krišanā, pavēstīja «Rīgas namu « pārstāve Aiga Millere. Biļetes uz pirmizrādi vairs nav pieejamas.

Deviņus gadus tapušās filmas Eiropas pirmizrāde un vienīgais seanss Latvijā notiks trešdien plkst.17.30. Filma tiks rādīta angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Filmu producējis «Grammy» muzejs, Rokenrola slavas zāle un Stasa Namīna centrs Maskavā ar ASV valdības atbalstu. Tās režisors ir četru «Emmy» balvu ieguvējs Džims Brauns.

Darba pamatā ir stāsts par to, kā rokenrols veicināja dzelzs priekškara krišanu un totalitāro sistēmu sabrukumu. Jauniešus, kas dzīvoja laikā starp 1955. un 1991.gadu, amerikāņu rokenrols iedvesmoja iestāties pret komunisma režīmu. Filmā atainotie notikumi risinās Rīgā, Maskavā, Berlīnē, Ļeņingradā, Prāgā un Budapeštā. Viedokļus pauž desmitiem politiķu, valsts vadītāju, mūziķu un aktīvistu no bijušās PSRS, Austrumeiropas valstīm un ASV.

Filmas idejas aizsākums ir tās producentu Daga Jegera un Nika Binklija sarunas ar Latvijas mūziķiem Pitu Andersonu un Valēriju Saifudinovu, kas patlaban dzīvo ASV, par rokenrola nozīmi cilvēkiem, kuri dzīvoja aiz dzelzs priekškara. Līdz ar to filmā ir dokumentēti vairāki notikumi, kas norisinājās Latvijā, – kā pāri Baltijas jūrai nelegāli tika ievesti mūzikas ieraksti un tirgoti «melnajā tirgū», PSRS pirmās rokgrupas «The Revenger» izveide Rīgā, pirmo padomju laika elektrisko rokģitāru veidošana Rīgā mājas apstākļos un to pārdošana pagrīdē. No Latvijas filmā intervēta Vaira Vīķe-Freiberga, Ojārs Kalniņš, mūziķi Pits Andersons un Valērijs Saifudinovs, kā arī atspoguļota dziesmotā revolūcija Baltijas valstīs.

Pēc filmas seansa «Splendid Palace» būs saruna par filmā atspoguļotajiem notikumiem ar Jegeru, Binkliju, Andersonu un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Ojāru Kalniņu. Sarunu vadīs žurnālists Pauls Raudseps. Saruna notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

www.fondsdots.lv/lv/notikumi/freetorock

Ieeja pasākumā būs bez maksas. Bezmaksas biļetei var pieteikties www.fondsdots.lv mājaslapā vai saņemt to kinoteātra «Splendid Palace» kasēs.

Par godu filmas pirmizrādei 11.martā plkst.21, notiks Pita Andersona un grupas «The Swamp S» koncerts Latvijas 1. Rokkafejnīcā.

Filmas «Brīvību ģitārai» pirmizrādi Latvijā organizē fonds atvērtai sabiedrībai DOTS sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā, Nacionālā kino centra un Kultūras ministrijas atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu