Londonas Nacionālā galerija iegādājusies pirmo amerikāņu autora darbu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Londonas Nacionālā mākslas galerija iegādājusies pirmo amerikāņu autora darbu - Džordža Bellouza (George Bellows) 1912. gada gleznu «Men of the Docks». Muzejs par to samaksāja 15,6 miljonus sterliņu mārciņu (18,9 miljonus eiro).

Pirkums ir nozīmīgs pagrieziena punkts Nacionālās galerijas vēsturē, jo līdz šim tā bija aprobežojusies ar eiropiešu mākslinieku darbiem no renesanses līdz aptuveni 1900.gadam.

Bellouzs savos darbos iemūžināja strādnieku dzīvi 20. gadsimtā Ņujorkā.

«Esmu liels amerikāņu glezniecības cienītājs, taču grūti iegūt izcilus darbus,» sacīja Nacionālās galerijas direktors Nikolass Penijs. «Bellouzs vienmēr uzlūkots amerikāņu glezniecības kontekstā, taču viņa stilu ļoti ietekmējis Eduārs Manē, bet Ņujorkas vardarbības un upuru tēlojums iespaidojies no Fransisko Goijas un agrākās spāņu mākslas.»

Londonas galerijā patlaban atrodami ASV dzimušu eiropiešu mākslinieku darbi, kā arī amerikāņu mākslinieka Džordža Inesa glezna «The Delaware Gap», kas reti tikusi izstādīta.

2011.gadā Nacionālajā galerijā un Karaliskajā akadēmijā tika rīkota izstāde par Bellouzu.

«Men of the Docks» tiks izrādīta blakus tādiem impresionistiem kā Klodam Monē un Kamilam Pisaro.

Londonas Nacionālā galerija uzsākusi akadēmisku sadarbību ar Randolfa koledžu Virdžīnijas štatā, ASV. Gleznas iegādāšanās ir pirmais solis pēc partnerības noslēgšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu