Latviski izdots Josefa Škvorecka romāns «Cilvēka dvēseles inženiera stāsts»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā Mansards iznācis Josefa Škvorecka (Josef Škvorecký) romāns «Cilvēka dvēseles inženiera stāsts» (Příběh inženýra lidských duší, 1977), kas ir daudzslāņains un sižetiski blīvs komiskas ievirzes romāns, kas izseko Kanādā dzīvojoša čehu emigranta Danija Smiržicka dzīvesstāstam, piedzīvojumiem un dažādām cilvēciskajām saskarsmēm.

Romāna sākumā Smiržickis, kurš patiesībā ir autors pats, ir amerikāņu literatūras profesors kādā Toronto koledžā. Cenzdamies saprasties ar saviem jaunajiem studentiem un čehu slepenpolicijas vajāts, Danijs brīvi klejo starp pagātni un tagadni, pieņemdams ikvienu identitāti, kuru izvēlas pats vai kuru viņam uzspiež Vēsture. Piedzīvojumiem un raibām epizodēm bagāts, komisks un literāras erudīcijas piesātināts, «Cilvēka dvēseles inženiera stāsts» pilnībā attaisno tam autora piešķirto apakšvirsrakstu «Seno dienu enterteinments par dzīvi, sievietēm, likteni, sapņošanu, strādnieku šķiru, ziņotājiem, mīlestību un nāvi».

Romānu no čehu valodas tulkojis Jānis Krastiņš.

Josefs Škvoreckis (1924–2012) ir čehu rakstnieks un izdevējs, kurš pusi dzīves pavadījis Kanādā, uz kurieni emigrēja 1969. gadā pēc «Prāgas pavasara» apspiešanas. 1980. gadā Škvoreckis apbalvots ar Noištates starptautisko balvu literatūrā. Kopā ar sievu Zdenu Salivarovu viņš komunistiskā režīma laikā ilgstoši atbalstījis čehu rakstniekus-disidentus, Kanādā nodibinot izdevniecību '68 Publishers. Škvorecka daudzšķautņaino daiļradi raksturo neiecietība pret totalitārismu un apspiešanu, trimdinieka pieredze un džeza brīnums. Tas visnotaļ izpaužas arī citos viņa darbos, tostarp romānā «Lieliskā sezona», ko arī izdos apgāds «Mansards».

Foto: publicitātes

***

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu.

Grāmatas izdošanu līdzfinansējusi Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

***

«Josefs Škvoreckis neapšaubāmi ir būtisks rakstnieks, kura darbos saplūst ievērojams humorista talants ar nevaldāmu, spēcīgu, morāli zondējošu ziņkārību [..]«Cilvēka dvēseles inženiera stāsts» neapšaubāmi iepazīstinās lasītāju ar Škvorecka savdabīgo pasauli,» Times Literary Supplement.

«Šis spēcīgais, aizkustinošais, taču pārgalvīgi jautrais romāns ir kultūras meditācijas pirmklasīgs paraugs,» Library Journal.

«Vietām komiska vai skumju un rūgtuma pilna – Škvorecka grāmata ir brīnišķīgs pētījums par cilvēka vietu pasaulē,» Booklist.

«[Škvoreckis ir] viena no mūsu laika ievērojamākajām literārajām personībām [..] augstas raudzes romānists [..] viens no čehu modernās literatūras meistariem [..] Viņa romāni ir skumji, jocīgi – un bezgala aizgrābjoši,» The New Yorker.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu