Rīgā svētdien leģendārā īru ģimenes grupa «Clannad» (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: radioswh.lv

2011. gada nogalē Rīgā ar programmu «Irish Cristmas» uzstājās ķeltu mūzikas pirmā lēdija Moija Brenana (Moya Brennan). Tagad viņa atgriežas Rīgā, lai svētdien, 2. februārī kopā ar leģendāro grupu «Clannad» uzstātos Kongresu namā, informē koncertaģentūra «LiveFest».

Tulkojumā no ķeltu valodas «Clannad» nozīmē «ģimene», un grupas dalībniekus patiesi saista tuva radniecība – tās centrā jau kopš 1970. gadu sākuma ir Moija Brenana, kuras balsi Bono savulaik atzinis «par vienu viena no brīnišķākajām, ko dzirdējusi cilvēka auss». Grupas sastāvā ir arī divi Moijas brāļi un vēl divi tuvi radinieki. 80. gadu sākumā tajā darbojusies arī visslavenākā Brenanu ģimenes atvase – Moijas māsa, ko pasaule pazīst ar vārdu Enja (Enya).

«Clannad» repertuārs sastāv no smalki atmosfēriskām tradicionālajā īru mūzikā balstītām balādēm, kurās neaizmirstamas vokālās harmonijas un maigas arfas skaņas savijušās ar vieglām džeza, new age un pop un pasaules mūzikas ietekmēm. Smalko noskaņu dēļ viņu mūzika bieži izmantota kino, un arī par starptautisko slavu «Clannad» var pateikties kino – 1982. gadā viņu skaņdarbs «Theme form Harry’s Game», kas sacerēts īru televīzijas seriālam, iekļuva britu Top5, un tā joprojām ir vienīgā tikai gēlu valodā skanošā dziesma, kas jebkad iekļuvusi britu topā! Starptautiskajai atpazīstamībai palīdzēja arī fakts, ka to savu koncertu ievadā un noslēgumā vairākās pasaules turnejās atskaņoja U2 (80. gadu vidū «Clannad» arī ieskaņo duetu ar Bono «In a Lifetime»).

Savukārt Latvijā daudzi «Clannad» skanējumu iepazina TV seriālā par Robinu Hudu, kurš vairākkārt demonstrēts mūsu TV. Seriāla «Robin of Sherwood» mūzika izdota «Clannad» albumā «Legend» un izpelnījusies EMMY balvu. 1999. gadā «Clannad» piedēvētā īru nacionālā zīmola statusu nostiprina «Grammy» balva, kas kategorijā labākais «New Age» albums piešķirta viņu diskam «Landmarks». Pāris gadu vēlāk «Grammy» nomināciju izpelnās arī Moijas Brenanas soloalbums «Whisper to a Wild Water».

Moija Brenana Rīgā
Moija Brenana Rīgā Foto: radioswh.lv

Grupas jaunākais albums Nádúr (Daba - īru val.) iznāca 2013. gada septembrī, un tas ir viņu pirmais studijas darbs pēc «Landmarks», ko joprojām uzskata par vienu no visu laiku slavenākajiem īru mūzikas ierakstiem.

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv, kā arī «Biļešu paradīze» tirdzniecības vietās visā Latvijā.

www.livefest.lv - mūzika pieaugušajiem!

www.livefest.lv

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu