Bikše veidos 7,5 metru augstu pieminekli "gudrajai pensionārei"

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mākslinieks Aigars Bikše ar domubiedriem laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 3" ietvaros trešdien Jēkaba laukumā pie Saeimas veidos septiņarpus metru augstu pieminekli "gudrajai pensionārei". Bikše žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka ideja par pieminekli radusies priekšvēlēšanu kontekstā, domājot par pensionāriem, kas veido vairāk nekā trešo daļu balsstiesīgo iedzīvotāju un ir ļoti aktīvi vēlētāji, īpaši sievietes.

Teju astoņus metrus augstais piemineklis attēlos iedomātu pensionāri Annu Miķeli. "Lai cik viena sabiedrības daļa būtu gudra, lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz sabiedrības vairākuma viedokli," sacīja Bikše.

"Izdzīvošanas komplekts ir gudri cilvēki, un mēs gribam tādu cilvēku pacelt uz pjedestāla."

Paralēli projekta ietvaros tiks veidoti arī animēti videoklipi, kuros Anna Miķele izteiks savas domas par politisko situāciju valstī un tādām tēmām kā valsts nodokļu politika, manipulācija, birokrātija, okupācija un dziesmusvētki, pastāstīja mākslinieks. Šos klipus varēs apskatīt festivāla "Survival Kit 3" ēkā Ģertrūdes ielā 32, kā arī sociālajos tīklos.

No plastmasas veidotais piemineklis Jēkaba laukumā būs apskatāms mēnesi, sākot no ceturtdienas. Sākotnēji mākslinieks bija iecerējis to izstādīt pie Rīgas apgabaltiesas, taču būvvalde par saskaņošanu lūgusi lemt Rīgas Pieminekļu padomi, kas šo ideju noraidījusi. Pēc tam vērtēts laukums pie Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, pret ko būvvalde nav iebildusi, bet negatīvi pret šādu pieminekli bijuši noskaņoti skolas pārstāvji. Visbeidzot "gudrās pensionāres" piemineklim vieta atrasta Jēkaba laukumā.

Bikše atzina, ka Rīgā nav neviena īsta pieminekļa sievietei, turklāt pēdējie, kas papildinājuši pilsētas ainavu, bijuši veltīti vēsturiskiem personāžiem. "Sabiedrība caur pieminekļiem pastāsta savus ilgtermiņa mērķus," uzsvēra mākslinieks un norādīja, ka Rīgas pieminekļi pārsvarā reflektē vēsturi, nevis pievēršas nākotnei.

Projektu veidojusi apvienība "Anna Varna" – Bikše, rakstnieks Māris Bērziņš un māksliniece Liene Mackus.

Jau vēstīts, ka laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 3" šogad noritēs no 8. līdz 18.septembrim un pievērsīsies nākotnes tematikai. Festivālā piedalīsies mākslinieki no 15 valstīm ‒ Latvijas, Zviedrijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Kanādas, ASV, Vācijas, Nīderlandes, Francijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Austrijas, Rumānijas, Itālijas un Igaunijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu