Avīze: Eirovīzijai dziesmas varēs pieteikt un vērtēt ilgāk

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ievērojamas izmaiņas gaidāmas Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases rīkošanā - pieteiktās dziesmas interesenti varēs vērtēt jau krietni agrāk, izpildītājiem nāksies pakļauties īpaši izveidotas Mākslinieciskās padomes prasībām, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Producenta pienākumus sadarbībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) radošo brigādi nākamā gada konkursam pildīs Izklaides producentu apvienības "7" direktors Aigars Dinsbergs. Pērn no šādas iespējas Dinsbergs atteicies, jo bijis jāstrādā pie citiem projektiem. Līdz ar to pērn LTV iztika ar iekšējiem resursiem.

"Būs lielas un būtiskas pārmaiņas, kas it īpaši skars [Eirovīzijas] nacionālo atlasi," uzsver producents.

Pieteikšanās tai sāksies jau 1.septembrī, krietni agrāk nekā iepriekšējos gados, un ilgs pusotru mēnesi – līdz 14.oktobrim. "Gadu no gada iebraucam vienās un tajās pašās auzās, proti, uz starptautisko konkursu nosūtām nevis labāko dziesmu, bet tā brīža populārāko izpildītāju, kuru Eiropa parasti ierauga pirmo un pēdējo reizi.

Taču šis tomēr ir dziesmu, nevis izpildītāju konkurss,"

izmaiņu nepieciešamību pamato producents.

Lai panāktu plašāku un objektīvāku redzējumu, visas atlasei iesniegtās dziesmas no 20.oktobra anonīmi, neminot dziesmas autorus un izpildītājus, tiks nodotas publiskai izvērtēšanai Eirovīzijas mājaslapā, kur ikviens interneta lietotājs ar sociālo tīklu "Draugiem.lv", "Twitter" un "Facebook" palīdzību varēs izteikt savu viedokli par dziesmu, melodiju un tekstu, nevis tās izpildītāju.

"Ļoti gribētos, lai cilvēki pieiet šai lietai sociāli atbildīgi un tiešām izvēlas labāko melodiju, jo cik tad varam lielajā Eirovīzijā malties pa pēdējām vietām!" aicina Dinsbergs.

Tautas balsojumam, kas ilgs līdz 1.novembrim, gan būs tikai rekomendējošs raksturs – pirmoreiz tiek veidota īpaša Mākslinieciskā padome, kurai būs tiesības caurskatīt un nepieciešamības gadījumā koriģēt tautas balsojuma rezultātus, sastādot pusfināla dziesmu galīgo sarakstu. "Izpildītājs šajā posmā var būt un arī būs mainīgs lielums," brīdina Dinsbergs. Proti, pēc divdesmit dziesmu – pusfinālistu – noskaidrošanas dziedātājiem būs jāpārliecina Mākslinieciskā padome, ka tie spēj konkrēto dziesmu izpildīt "dzīvajā", ja ne – autoriem tiks piedāvāts izvēlēties citu izpildītāju.

"Nav jau nekāda māksla studijā dziedājumu visādi "apgreidot", bet pēc tam izrādās, ka uz skatuves dziedonis to nemaz nespēj pacelt," šādu kārtību pamato producents.

Izmaiņas būs arī pusfinālos, kas notiks 7. un 14. janvārī: līdz šim skatītājiem tika demonstrēts dziesmu ieraksts, turpretī šoreiz uzstāšanās būs skatāma "dzīvajā". Pusfinālos vērtējumu dos skatītāju balsojums un žūrijas vērtējums proporcijās 50:50, tāpat būs arī Eirovīzijas nacionālās atlases finālā, kas 18.februārī risināsies Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

Tomēr pat uzvara nacionālās atlases finālā vēl negarantēs braukšanu uz Baku. Jaunizveidotajai Mākslinieciskajai padomei piederēs galavārds jebkurā jautājumā par dziesmas vokālo izpildījumu, fonogrammas tehnisko un māksliniecisko līmeni, numura kopiespaidu citiem jautājumiem.

"Nedz izpildītājam, nedz autoram, nedz viņus pārstāvošajai ierakstu kompānijai nebūs tiesību pateikt – nē, mēs to nedarīsim! Mākslinieciskās padomes prasību neizpildīšanas gadījumā uzvarētāju var diskvalificēt un uz Baku nosūtīt otrās vietas ieguvēju," uzsver Dinsbergs. "Taču es esmu optimists un ceru, ka starp izpildītājiem, autoriem un padomi radīsies labdabīga un uz veiksmīgu rezultātu tendēta sadarbība," viņš gan piebilst.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu