Rīga ar vērienu un cilvēku pūļiem svin Dzimšanas dienu (63)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 16. līdz 18. augustam Rīgā norisinās Rīgas svētki, kuri ar savām aktivitātēm ir aizrāvuši ne tikai rīdziniekus, bet arī mazpilsētu iedzīvotājus un ārzemju viesus.

Jau no sestdienas rīta Rīgu pildīja cilvēku pūļi, kuri jau laicīgi bija ieradušies Rīgā, lai baudītu svētku atmosfēru, aktivitātes un vienkārši pavadītu laiku ģimenes lokā.

Kārkliņu ģimene no Valmieras braucienu uz Rīgas svētkiem bija apvienojuši ar radinieku apciemošanu un ar saviem jokiem, smiekliem uzjautrināja visu divdesmit pirmo autobusu virzienā uz centru.

«Ieradāmies Rīgā, lai apciemotu radus un, protams, lai apskatītu, kā Rīga ir saposta svētkiem. Ar bērniem domājam apmeklēt Vērmanes dārzā notiekošās izrādītes un bruņinieku turnīru,» tā Valdis Kārkliņš.

Ģimene vēl piemetināja, ka tieši svētku dienās Rīgā iedzīvotāji ir daudz atvērtāki, pozitīvāki un daudz smaida, bet parastās dienās ir noslēgti un atrodas nepārtrauktā steigā.

«To, ka ir svētki, īpaši var redzēt vecāka gada gājuma cilvēkos, viņi uz svētkiem dodas baltās blūzēs, svārkos, kurpēs, uzvalkos, tādā veidā radot sev svinīgumu. Jaunieši jau kā parasti, ja jau uz pirmo septembri dodas džinsos, vai tad var prasīt, lai uz valstij nozīmīgiem svētkiem dodas citā apģērbā,» aizdomājas Valdis.

Jau no desmitiem rītā Doma laukumā darbojās Vecrīgas tirgus, kurā preces pārdod par dažādiem pasaku tēliem pārģērbtušies pārdevēji, tas rada lielu interesi bērnos. Tiesa gan, tikai no attāluma, tiklīdz kāds no tēliem mēģina iet un draudzēties ar mazajiem svētku apmeklētājiem, tie slēpjas aiz mammām vai sāk raudāt.

Doma laukumā ir arī maza skatuvīte, uz kuras aktieri nepārtraukti uzved mazas pasaku ludziņas bērniem.

Apstaigājot Vecrīgu, gandrīz ik uz stūra novērojams kāds ielu muzikants vai karikatūru zīmētājs. Ielu muzikanti pārsvarā ir bērni, kuri nekautrējas nopelnīt sev kabatas naudu.

«Pelnu naudu, lai pati sev varētu nopirkt skolas lietas un daudz, daudz saldumu. Man patīk, kad Rīgā ir svētki, tad varu spēlēt un cilvēki ir daudz devīgāki nekā parastās dienās,» tā koklētāja Inita.

Tiesa gan, meitenes kokles futrālī bija samesti ne tikai viena un divu latu monētas, bet pat pāris divdesmit latu banknotes, jaunajai māksliniecei izdosies nopirkt ko vairāk par skolas piederumiem un saldumiem.

Lielu skatītāju pūli bija radījusi pie Bastejkalna notiekošā kanāla regate, kas pulcēja daudz skatītāju, kuri bija gatavi atbalstīt kanāla regates dalībniekus.

«Manuprāt, lielākais svētku pluss ir tajā, ka sabiedriskais transports ir bez maksas, tas dod iespēju apmeklēt visas svētkos iesaistītās vietas, netērējot laiku lieliem pārgājieniem kājām. Tāpēc varu šobrīd vērot regati un jau pēc stundas doties uz Alberta ielu, lai skatītos uzvedumu «Pirms simts gadiem Alberta ielā,» nosaka Artis.

Protams, nevar nepieminēt pie Operas notiekošo diennakts basketbola maču «Krastu mačs», tas savās skatītāju tribīnēs pulcē gan jauniešus, gan vecāka gada gājuma cilvēkus.

Rīga savos svētkos ir saņēmusi lielisku dzimšanas dienas dāvanu, pa tās ielām pārvietojas smaidīgi, pozitīvi noskaņoti cilvēki, un svētki vēl nav beigušies! Priekšā visa svētdiena, kura noteikti spēs pulcināt Rīgā vēl lielākas cilvēku masas.

Komentāri (63)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu