"Vāģi-2" vairs nav pasaka mazajiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Studijas "Pixar" jaunās animācijas filmas "Vāģi 2" ("Cars 2") apraksts izklausās diezgan aizraujošs. Turklāt, ja bija redzēta šīs multfilmas pirmā daļa, tad visu mazo fanu vecāki jau zināja, ka noteikti būs jāiet noskatīties arī filmas otrā, jaunākā daļa.

"Zibens Makvīns un Metriņš ir devušies galvu reibinošos piedzīvojumos – ir sākušās pasaulē prestižākās autosacīkstes, kurās tiks noskaidrots absolūtais čempions visās iespējamajās kategorijās. Makvīnam būs jāsacenšas ar labākajiem no labākajiem visbīstamākajās sacīkšu trasēs visā pasaulē, taču pats galvenais – viņš un Metriņš pat vēl nenojauš, ka tiks ierauti starptautiskā spiegu sazvērestībā..."

Vienam otram pirmā vilšanās jau ir tas, ka tik ļoti mīļais

Makvīns vairs nav galvenais filmiņā, bet gan Metriņš ir tas, ap kuru risinās lielākā daļa notikumu.

Filma ir dublēta gan latviešu, gan krievu valodā, tā ir 1 stundu un 51 minūti gara. Gana nopietns pārbaudījums mazākajiem skatītājiem. TVNET veica aptauju vecāku vidū, kā viņi vērtē nupat klajā nākušo multfilmu un kā tā patikusi viņu bērniem.

Mazākajiem stāsts kļuvis agresīvs, grūti uztverams

Jāsaka, ka tiešām tikai dažas ģimenes bija apmierinātas ar redzēto. Lielākoties tiek pārmests tas, ka iepriekš tik mīlīgā, draudzīgā un visādi citādi pozitīvā filma ir kļuvusi par kaut ko agresīvu un ka arī sarunas filmas varoņu starpā vairs nav īsti bērnam piemērotas un uztveramas - par satelītiem, spiegiem un naftas tirgiem, turklāt multfilma ir par garu.

Kāda skatītāja filmai pārmet to, ka nu tā ir "kā visas amerikāņu grāvēju filmas. Pirmā tāda sirsnīga, par draudzību un pat baudāma." "Jā, precīzi... šaušana, spridzināšana, darīšana pāri citiem bija galvenais sižets bērnu multenītē."

"Es skatījos mājās datorā. Manai meitai ir 3 gadi, izlēmu, ka šito viņai nevajag, par daudz visu laiku agresijas un humora maz. Viņa arī uztraukusies prasa, kāpēc tā un kāpēc šitā.” Vēl: “Man jau liekas ka, trīsgadīgam tā nav piemērota, tā ir vairāk jau tādiem lielākiem bērniem."

Foto: RiaNovosti/scanpix

Arī lielākie bērni, pēc vecāku stāstītā, šad tad bija apjukuši: "Vakar bijām, man nepatika, bet man arī nepatīk filmas, kur šauj, kaujas, spridzina utt. Puikam seši gadi, šķiet, ka neiebrauca, kas tur īsti notiek, lielāks prieks bija par popkornu un par glāzi ar mašīnu virsū."

Šā viedokļa piekritēji neiesaka vest mazākos uz šo filmu –

tā nav domāta vecumgrupai līdz gadiem pieciem sešiem, jo ir par garu, par skaļu un par daudz šādu efektu,

kā arī daudzās runas par miršanu, kas vienā otrā gadījumā bērnu pārbiedējot. Piemēram, iepriekšējo daļu kāds divgadnieks ar prieku skatījies, bet nu jau, esot trīsgadnieks, vairs neko nav sapratis. Tā tiek izteikta nožēla, ka bērnu filmiņas pārvēršas par pieaugušo filmām.

Tiem, kas lielāki, patīk

"Manējiem gan patika un ir sajūsmā. Grib iet vēl," arī šādu viedokļu ir diezgan daudz, aptuveni puse. Jāpiebilst, ka šie skatītāji bija vecumā pēc sešiem gadiem, kuriem daudzas sadzīviskas lietas jau ir pašas par sevi saprotamas. Tad, protams, kino ir ne tikai kino, bet arī neizbēgams notikums ar popkornu, tā kraukšķināšanu, izbirdināšanu, kas gājienu uz kino padara foršu arī bez pašas filmas.

"Nekas nebija baigi agresīvi. Man arī teica, ka miršot kāds galvenais tēls un ka viss ir agresīvi, taču man likās pats scenārijs superīgs, un puikam patika tikpat ļoti, cik pirmā. Un nekas nekur mums nemira, jo mašīnas noplīst, nevis nomirst!"

Foto: RiaNovosti/scanpix

Filmai mēģināts piesaistīt nu jau plašāku auditoriju

Kā raksta mājas lapā "kino.kults.lv", visa filma būtībā ir pieaugušu vīriešu (filmas režisori Džons Laseters un Breds Luiss) lielbudžeta atgriešanās bērnībā – tik tālajā un reizē tik patīkamajā, kad visām rotaļu mašīnītēm bija vārdi, bet visas spēles bija lielāks vai mazāks šo filmu inscenējums piemājas smilškastē.

"Lielajiem puikām", skatoties līdzi mazajiem šo stāstu, uzmanība tiek vērsta uz detaļām – notiekošā vidi dažādās valstīs, arhitektūru, automašīnu markām, fonā esošajiem cilvēkiem un tamlīdzīgi. Tas ir tas, ar ko šajā sērijā cenšas noturēt lielo skatītāju uzmanību.

"Vāģi" Latvijā visus izkonkurē jau pirmajā nedēļas nogalē

"Vāģi" ir viena no veiksmīgākajām Disneja kompānijas franšīzēm pasaulē – tiek pārdotas gan rotaļlietas, gan citas preces, kā arī kino biļetes.

Latvija nav izņēmums – "Vāģu" otro daļu pirmajā nedēļas nogalē no 5. līdz 7. augustam, ieskaitot izpārdotos Bērnu rīta seansus pirms nedēļas, noskatījās 17 591 skatītājs. Filma ir 2011.gada veiksmīgākais starts Latvijā, pārspējot filmu RIO (16 955 skatītāji), un ir liela varbūtība, ka nevienai citai lentei šogad šo rādītāju neizdosies pārspēt – izaicināt to varētu vien jaunā "Krēslas" daļa un "Runcis Zābakos".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu