Kas slēpjas Daugavas krastā pietauvotajos buriniekos? (29)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šajā nedēļas nogalē Daugavas piekrasti pie Vanšu tilta Rīgā pārņēmis īsts jūrnieku drudzis, jo pirmo reizi galvaspilsētā viesojas starptautiskā burukuģu un jahtu regate «Tall Ships Races». Tajā paviesojās arī TVNET gūstot ekskluzīvu ieskatu Rīgā piestājušo kuģu un to apkalpes ikdienā.

Iedzīvotāju interese par regati Rīgā salīdzinājumā ar iepriekšējām pieturvietām Orhusu (Dānijā) un Helsinkiem (Somijā) bijusi krietni lielāka, un par to pārliecinājās arī TVNET. No apmeklētājiem bija dzirdams: lai uzkāptu uz kāda no Daugavas promenādē pietauvotajiem kuģiem, rindā pacietīgi nācies gaidīt aptuveni divas stundas.

Foto: TVNET
«Mūsu galvenā iecere ir piesaistīt jauniešus kuģošanai. Tā var kļūt par pieredzi, kas maina visu dzīvi, jo viņi vairs nevar izdarīt visu datorā – ir jāstrādā ar pašu rokām un jāsadarbojas ar citiem,»

sarunā ar TVNET stāsta «Tall Ships Races» direktors Kristers Samuelsons. Stāstot par savu pieredzi uz ūdens, sirmais zviedru vīrs apgalvo, ka ir piedzimis Baltijas jūrā un pavadījis tajā visu savu mūžu. Viņaprāt, jūra var izmainīt jauniešu dzīves uztveri un nav svarīgi, no kāda sabiedrības slāņa tu nāc, – burāšana un kuģošana automātiski nenozīmē ekskluzīvu biedru klubiņu.

Kaut arī vairums, tikko pievēršoties kuģniecībai, saskaras ar jūras slimības problēmu, tā ir pārejoša lieta. Samuelsona vārdiem - tie jaunieši, kas varbūt sākumā jutās nelabi, pēc nedēļas jūrā jau «kāpelē pa kuģi kā pērtiķi».

Foto: TVNET

«The Tall Ships Races» ir izvirzījuši noteikumu, ka pusei no kuģa apkalpes ir jābūt jauniešiem vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Viens no lielākajiem Daugavmalā piestājušajiem kuģiem ir no Polijas pilsētas Šcecinas slavenā komponista Fredrika Šopēna vārdā nosauktais burinieks, kas atvedis līdzi 30 cilvēku apkalpes komandu.

Aicināti pastāstīt, kur tad paslēptas visas tās ruma mucas, kuģa apkalpes locekļi gan tikai pasmaida un saka, ka jaunieši ar šādām lietām neaizraujas – pēc ilgas kuģošanas jaunie jūrnieki atļaujas ne vairāk kā vienu alu, liekot noprast, ka došanās jūrā nav gluži izklaide.

Foto: TVNET
«Mēs vēlamies radīt prieku, bet visvairāk ceram pārkāpt kultūras barjeras,»

TVNET teic kuģa kapteiņa palīgs Lukašs Vujčiks. Uzbūvēts aptuveni pirms divdesmit gadiem, šis burinieks jau ir ieguvis daudz apbalvojumu, kas izstādīti kapteiņa istabiņā. Balvu būtu vēl vairāk, taču nav vietas, kur tās novietot.

Foto: TVNET

Atgādinām, ka visu šo nedēļas nogali jums vēl ir iespēja pašiem klātienē palūkoties uz senajām un iespaidīgajām jahtām, kā arī burukuģiem. Regates norises laikā no 25. līdz 28. jūlijam Rīga sagatavojusi krāšņu izklaides pasākumu programmu visai ģimenei.

Komentāri (29)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu