"Saulkrasti Jazz" šovasar pulcēs mūziķus no 14 valstīm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

14. starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz" šovasar pulcēs mūziķus no 14 dažādām pasaules valstīm, kuru koncertus klausītāji varēs baudīt no 18. līdz 23. jūlijam.

Seši koncerti un meistarklases

Džeza festivālā piedalīsies 26 dažādi mūziķu sastāvi, kas sešos koncertos muzicēs Saulkrastos, viesu namā "Minhauzena Unda", divi bezmaksas koncerti būs baudāmi arī Rīgā uz "Origo Summer Stage" skatuves, savukārt pieci bezmaksas brīvdabas koncerti notiks uz skatuves Saulkrastu centrā pie Tūrisma informācijas biroja.

Festivāla viesi Sophie Bernado, Artis Orubs un festivāla meistarklašu pasniedzējs RIhards Zaļupe piedalās preses konferencē par festivālu ''Saulkrasti Jazz 2011''
Festivāla viesi Sophie Bernado, Artis Orubs un festivāla meistarklašu pasniedzējs RIhards Zaļupe piedalās preses konferencē par festivālu ''Saulkrasti Jazz 2011'' Foto: LETA

Kā šodien žurnālistiem stāstīja festivāla organizētājs Tālis Gžibovskis, papildus koncertiem notiks arī meistarklases, kurās savas zināšanas pie sava aroda meistariem apgūs jaunie mūziķi. Daudzi no meistarklašu dalībniekiem šādā pasākumā piedalīsies pirmo reizi, tādēļ šogad tiks rīkota arī lekcija par džeza vēsturi. Meistarklasēs piedalīsies ap 100 dalībnieki ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm, piemēram, Lietuvas, Baltkrievijas, Anglijas un citām valstīm.

Meistarklases vadīs viens no pašmāju spējīgākajiem sitaminstrumentālistiem Rihards Zaļupe, jauno džeza vokālistu pedagoģe Inga Bērziņa, kā arī basģitārists Bolle Diekmans no Vācijas, sitaminstrumentālists Brūss Bekers no ASV, ģitārists Deivids Bekers no ASV, taustiņinstrumentālists Dāvids Švarcs no Vācijas, pūšaminstrumentālists Karlhaincs Miklins no Austrijas un dziedātāja, komponiste Marēna Keslere no Vācijas.

Pašmāju džeza jaunie vārdi

Savukārt festivāla koncertos šovasar tiks dota iespēja uzstāties gan ārvalstu viesiem, gan arī Latvijas jaunajiem mūziķiem, kuri ar savu darbu jau kļuvuši pazīstami Eiropā.

"Zaļupe festivālā ir piedalījies jau astoņus gadus, un pirmo reizi viņš šogad iejutīsies pasniedzēju jomā. Viņš un arī citi Latvijas jaunie mūziķi ir tie, kuri veido kultūras vidi, tādēļ ar prieku aicinām jaunos mūziķus koncertēt, jo

tā ir Latvijas jaunā džeza paaudze. Tie ir reāli mūziķi, par kuriem nav jākaunas,"

pauda Gžibovskis.

Interesants koncerts solās būt jau festivāla pirmajā dienā, kad uzstāsies projekts "Kalniņš - Pabērzs - Grunte - Orubs". Šis kvartets tika izveidots samērā nesen mācību nolūkos, taču dažādos sastāvos mūziķi jau gadiem ilgi spēlējuši viens ar otru. Kvartetu veido Latvijā zināmais džeza pianists Madars Kalniņš, saksofonists Gints Pabērzs, kontrabasu spēlētājs Andris Gruntis un sitaminstrumentālists Artis Orubs, stāstīja festivāla organizētājs.

Koncertējot vairāku gadu garumā dažādās Eiropas valstīs, Orubs iepazinis un arī spēlējis kopā ar dažādiem izpildītājiem. Viena no mūziķēm, ar kuru Orubs muzicējis kopā, ir Sofija Bernado, ar kuras kvintetu "Sir Chac Bulay" nolemts iepazīstināt arī Latvijas klausītājus. "Sir Chac Bulay" ir džeza, brīvā džeza, hiphopa un indian mūzikas savienojuma rezultāts. Sofija Bernado šajā kolektīvā spēlē fagotu, kas visbiežāk sastopams klasiskajā mūzikā, bet šajā kolektīvā fagota satiekas ar tradicionālajiem džeza instrumentiem - klavierēm, bungām un basu -, lai radītu ko jaunu un oriģinālu.

Foto: LETA

No Baltkrievijas uz festivālu atbrauks muzikālā apvienība "Apple Tea". "Šie mūziķi pēcpadomju teritorijā ir vieni no nedaudzajiem, kurus aicina piedalīties Eiropas festivālos," sacīja Gžibovskis.

Koncerti noslēgsies ar "jam session"

Festivāla laikā brīvdabas koncerti "Minhauzena Undā" notiks sešas dienas pēc kārtas. Katru vakaru festivāls piedāvās koncertu, kurā uzstāsies trīs mūziķu apvienības, un, kā ierasts, koncerti noslēgsies ar "jam session", savukārt festivāla pēdējā dienā ikvienam būs iespēja noskatīties bezmaksas meistarklašu studentu koncertu, kas solās būt gana interesants.

Uz festivāla "Saulkrasti Jazz 2011" skatuves "Minhauzena Undā" klausītāji varēs baudīt gan pašmāju mūziķu džeza sniegumu, gan arī ārvalstu mūziķu priekšnesumus. Festivālā no Latvijas viesosies "Ventspils Big Band" un "3Stick", no Šveices viesosies trio "Vein", bet no Baltkrievijas viesosies muzikālā apvienība "Apple Tea", savukārt Norvēģiju un Zviedriju pārstāvēs "Steinar Aadnekvam Quartet".

Francijas, Vācijas un Latvijas mūziķi būs apvienojušies džeza kvintetā "Sir Chac Bulay", Latviju, Beļģiju un Luksemburgu pārstāvēs "Matīsa Čudara kvartets", bet Latviju, Brazīliju un Kurakao pārstāvēs šā gada sākumā izveidota muzikāla apvienība "Laura Polence Project". Koncertu programmu papildinās arī Rīgas doma kora skolas ansamblis, pieminētais "Kalniņš - Pabērzs - Grunte - Orubs", "City Jazz Youth Band", "Sinkope", "Raita Ašmaņa Jelgavas Big Band", "Mirage Jazz Orchestra" un viesi, kas būs meistarklašu vadītāji. Festivāla noslēguma koncertā piedalīsies "Rīga Retro", "Rīga Libre", slavenais džeza trio "David Becker Tribune" un afrosambas karaliene - brazīliete Simone Moreno ar savu grupu "Os Lourinhos".

Zaļupe atklāja, ka bijis liels prieks un notikums pagājušogad spēlēt uz Saulkrastu džeza festivāla lielās skatuves. "Vienmēr ir liels prieks spēlēt pie savējiem.

Šie astoņi gadi, kas pavadīti, spēlējot šajā džeza festivālā, manā dzīvē ir daudz devuši.

Šoreiz esmu gatavs pamatīgi strādāt ar audzēkņiem, kas būs nākuši mācīties spēlēt džezu," sacīja sitaminstrumentālists.

"Par to, vai mēs esam labākais džeza festivāls Latvijā, ir jāspriež skatītājiem un klausītājiem, taču to, ka esam vienīgie, kas savā nosaukumā saglabājuši vārdu džezs, es varu apgalvot. Džezs ir konkrēts nosaukums, līdz ar to ikvienam ir skaidrs, kas tas ir par festivālu," sacīja festivāla rīkotājs.

Biļetes uz festivāla "Saulkrasti Jazz" koncertiem iepriekšpārdošanā nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu