Galeriju ceļvedis. Riteņi, litogrāfi un Boriss Bērziņš

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Fotomuzejs

Protams, šonedēļ aizvien aktuāla ir modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva sarūpētā tērpu izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Taču tikpat ievērības cienīga neapšaubāmi ir latviešu vecmeistara Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde "Ainava", mūsdienu mākslinieku darbi izstādē "Litogrāfs" galerijā "Māksla XO" un arī kas drusku prozaiskāks - riteņu izstāde Latvijas Sporta muzejā. Un, protams, ne tas vien...

Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs

No 8.jūlija līdz 14.augustam var iegriezties latviešu vecmeistara Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstādē "Ainava" LNMM Mazajā zālē.

Savā daiļradē Boriss Bērziņš (1930–2002) bijis visai noturīgs tēmu un sižetu izvēlē, bet daudzveidīgs mākslinieciskās izteiksmības meklējumos. Ainava kā žanrs viņu saista, sekojot dabas nepārtrauktības ritmam, tā dod mūžības pieskaņu, nopietnības un pamatīguma nokrāsu, gan vērojot piekrastes kāpu joslas, saulrietu un putnu lidojumus lauku plašumos, gan koku jaunaudzi mežmalā vai vēja ņirboņu koku lapotnēs.

Māksliniekam piemīt prasme uztvert dabas iekšējās sakarības un procesus formās,

krāsās, līnijās, laukumu ritmos un izmantot kontrastus vai smalki niansētus koptoņus to daudzveidīgos attēlojumos, gan radot tīri ainavisku vidi, gan veidojot fonu figurālām kompozīcijām, klusajām dabām un portretiem.

Borisa Bērziņa izstāde "Ainava" apskatāma LNMM Mazajā zālē
Borisa Bērziņa izstāde "Ainava" apskatāma LNMM Mazajā zālē Foto: Publicitātes foto / LNMM

Galerija "Jēkabs"

Llīdz 5.augustam mākslas galerijā "Jēkabs" būs skatāma gleznotājas Zanes Balodes personālizstāde "Klusuma skaņas".

Zane Balode ir jauna, bet jau pazīstama māksliniece, kas savu popularitāti ieguvusi ar pilsētas ainavām. Šobrīd māksliniece ir pievērsusies lauku ainavu glezniecībai, kuras eksponētas šajā personālizstādē. "Pilsētas kņada pēkšņi kļuvusi pārlieku uzmācīga. Nemanot esmu paslēpusies klusā lauku ainavas nostūrī. Klusums, kas valda, ir tik vilinošs - projām nesteidzos. Tam piemīt kas maģisks un pārdabisks. Šis ir ļoti personisks stāsts par slēptajām vēlmēm un sajūtām, ko skatītājs, ja vien to spēj, var lasīt kā grāmatu. Vajag tikai apstāties un saklausīt!" - tā par savu personālizstādi saka pati māksliniece.

Līdz šim lauku ainavas Zanei Balodei tapušas reti. Pateicoties apstākļu sakritībai, viņai radās vēlme iedziļināties un attīstīt šo darbu sēriju tikpat smalki, kā tas bija izdevies ar pilsētas ainavām. Zane Balode: "Vēlējos izvirzīt sev jaunu izaicinājumu, tādējādi uzlabojot gleznošanas tehnisko pusi, gleznojot sev vēl neizzinātas sajūtas, kas prasa pavisam citu pieeju. Vienmēr esmu bijusi par izaugsmi un attīstību, un "Klusuma skaņas" ir loģisks turpinājums iesāktajam darbam, tādējādi pārbaudot savas spējas un iepriecinot sevi, iepriecinot arī sava talanta cienītājus ar kaut ko jaunu un man gana neierastu."

Foto: Publicitātes foto / Māksla XO

Galerija "Māksla XO"

Šogad, apritot desmit gadiem, izstāde "Litogrāfi" VIII galerijā "Māksla XO" tiek veidota kā retrospekcija un iekārtota kā "kabinets", eksponējot gan agrāko gadu darbus, gan visjaunākās litogrāfijas. Šeit līdz 26.jūlijam savus darbus izstādījuši Andris Abiļevs, Ilona Abiļeva, Helēna Heinrihsone, Ivars Heinrihsons, Tatjana Krivenkova, Irēna Lūse, Ilze Neilande, Anna Heinrihsone, Kristīne Keire, Lāsma Pujāte, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Aleksejs Naumovs, Kristaps Zariņš, Otto Zitmanis, kā arī vairāki jauni autori – Kristiāns Brekte, Verners Lazdāns, Miķelis Fišers, Dmitrijs Lavrentjevs un Mišels Kasteņē no Francijas.

Foto: Publicitātes foto / Galerija "Antonija"

Galerija "Antonija"

Galerijā "Antonija" būs skatāma mākslinieces Jadvigas Žilvinskas (1918-2010) darbu atceres izstāde - visas četras mākslinieces iemīļotās tēmas: ainavas, portreti, ziedi un sakrālā glezniecība. Darbi izpildīti dažādās tehnikās – temperas, eļļas, pasteļa un akvareļa.

Māksliniece dzimusi Tallinā, augusi Liepājā, tur arī sākusies un nostiprinājusies viņas lielā interese par mākslu, kas aizveda līdz studijām Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstāde apskatāma līdz 1. augustam. Ieeja - bez maksas.

Foto: publicitātes

Promenādes spīķeris Liepājā

Sestdien, 9. jūlijā, pulksten 13 Promenādes spīķerī, Vecajā ostmalā 55, kur nākotnē netālu no Loču torņa iecerēts izveidot mūsdienīgu, interaktīvu Liepājas jūrniecības muzeju, Jūras svētku ietvaros atklās Liepājas muzeja jūrniecības krājuma ekspresizstādi "Jūrā eimu, jūrā teku..." Tās apmeklētājiem būs iespēja apskatīt 19./20. gadsimta Lejaskurzemes reģionam raksturīgos ezera un jūras zvejas rīkus, 19.gadsimtā lietotu vienkoceni, jau vēlāku laiku glābšanas plostu, dažādus vējlukturus, kuģu modeļus, zvejnieka istabas iekārtojumu un daudz citu mūsu reģiona zvejniecību un jūrniecību raksturojošus priekšmetus.

Tāpat izstādes apmeklētāji ir aicināti "atstāt vēstījumu pudelē" - novēlējumu nākamajām paaudzēm.

Izstādē katrs interesents atradīs ko sev saistošu,

vai tas būtu kāds uzmanību piesaistošs eksponāts vai muzejnieku sagatavotā atrakcija.

Foto: Publicitātes foto / Fotomuzejs

Fotomuzejs

Šonedēļ Fotomuzejā atklāta Vernera Lazdiņa (1893 - 1976) apjomīgā fotogrāfiju izstāde "Bitenieks - Fotogrāfs - Dumpinieks". Tā būs skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos. Ekspozīcijā ietvertas aptuveni septiņdesmit fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā no 50. gadu beigām līdz 60. gadu beigām. Fotoattēlus papildina teksti, kuru autore ir Daiga Kalniņa - Vernera Lazdiņa brāļadēla Valda Lazdiņa meita. Viņa ne tikai sakārtojusi autora arhīvu un apkopojusi dzimtas atmiņas, bet arī trāpīgi aprakstījusi dumpinieciski noskaņotā Vernera Lazdiņa dzīves uztveri, kas nebūt nesaskanēja ar tobrīd valdošo varas ideoloģiju.

Unikālā fotokolekcija līdz šim bijusi skatāma vien ģimenes lokā un nelielā izstādē Madlienas kultūras namā 2009. gadā. Tai piemīt mākslinieciskā un šobrīd arī pārsteidzoša kultūrvēsturiskā vērtība.

Latvijas Sporta muzejs

Latvijas Sporta muzejs aicina iegriezties izstādē "Ritenis Rīgas ielās". Izstāde veltīta riteņu ielas kultūrai no 19. līdz 21. gadsimtam.

Maziem un lieliem būs interesanti uzzināt, kādas ir velo rūpniecības tradīcijas Latvijā, sākot ar Aleksandru Leitneru (1864–1923) un Gustavu Ērenpreisu (1891–1956), līdz viņu ideju un domu turpinātājiem mūsdienās – Toma Ērenpreisa un viņa komandas centieniem restaurēt 20. gs. 20., 30. gadu riteņus. Un ne tikai restaurēt, bet pulcināt ļaudis biedrībā "Latvijas Veclaiku divriteņu klubs",

lai uzturētu rūpes par mūsu riteņu vēsturi

un riteņu ielas kultūru.

Latgales Kultūrvēstures muzejs (Rēzekne)

Līdz 17.jūlijam aplūkojama Jura Gaigala jubilejas izstāde "Pa senču takām". Izstāde atklāj arī paša autora būtību – dabas mīlestību un tikumisko vērtību godāšanu. Lielu iespaidu uz J.Gaigalu atstājusi bērnība, kas pavadīta tēva mājās pie Liskas upītes, studenta gadu ceļojumi pa Latvijas skaistākajām vietām, kur ceļojot fiksējis iespaidus fotogrāfijās, skicēs un zīmējumos. Daudzas skices ir pārtapušas gleznās, kas pauž ļoti lielu mīlestību, atainojot lauku ainavas, zvejniekciemus, jūru, Vecrīgas namus un klusās dabas.

Līdz 31.jūlijam - Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstāde "Spānijas krāsas".

Vasaras vidū Rēzeknē uzbango spāniskas emocijas - izstādē skatāmi mākslinieka darbi, kas tapuši, iespaidojoties no ceļojuma uz karstasinīgo un ziedošo Valensiju Spānijā. Izstādē var ļauties sapņiem un puspievērtām acīm spilgtajās un košajās krāsās izsapņot vēlos vakarus Valensijā, kad gaisā smaržo ziedošās magnolijas, sulīgie apelsīni, kaut kur dzirdamas spāņu ģitāras un kastaņešu kvēlošās kaisles skaņas un nemanot sāk aust jauns rīts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu