Satiekas leģendārās filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» varoņi; filmu varēs skatīties DVD (59)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadri no filmēšanas

Iemīļotā latviešu filma «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» pēc vairāk nekā 30 vasaras saulgriežiem iznākusi DVD formātā. Filma ir digitāli restaurēta, un DVD izdevums papildināts ar netipiski daudziem papildmateriāliem – aizraujošu dokumentālo filmu par «Limuzīna» tapšanu «Filma kā dziesma», aizkadra bildēm no uzņemšanas laukuma, kā arī ar dokumentālo filmu par Lilitu Bērziņu, kura atveido Mirttantes lomu. Portāla TVNET komanda piedalījās DVD atklāšanas svētkos.

Filmas veidotāju komandas sastapšanās ceturtdien Kino muzejā izvērtās īpaši sirsnīga.

Bija ieradušās aktrises Diāna Zande, Olga Dreģe un Baiba Indriksone. Turklāt, kad muzejā ienāca Indriksone, viņu sagaidīja ar leģendāro izsaucienu: «Māmiņ!» Darba dēļ svinīgajā pasākumā nevarēja piedalīties aktieri Uldis Dumpis un Gundars Āboliņš.

Aktieri, kā arī filmas režisors Jānis Streičs atminējās filmēšanas procesu, pārrunāja šodienas aktualitātes un vēroja kadrus no filmas. Streičs atzina, ka viņam pašam ir

brīnums, kādēļ filma ir tik populāra un cilvēki to skatās atkal un atkal.

Turklāt daudz cilvēku to zina gandrīz vai no galvas.

Foto: TVNET

Savukārt Indriksone atklāja, ka, uzrunājot viņu, daudzi vēl šobaltdien lieto uzrunu «Māmiņ!», kas cilvēkiem palikusi prātā no filmas. Viņa arī nodeklamēja dzejoli par to, ka laiks izšķir, cik vērti esam un vai mūs pels vai slavēs.

Arī Dreģe, līdzīgi kā Streičs, pauda pārsteigumu, ka filma tik ilgi dzīvo. Viņa arī izteica prieku, ka filma kļuvusi par sava veida laikmeta zīmi. Laiks, kad filmu uzņēma, bijis brīnišķīgs.

Man ir 75 gadi, bet es nejūtos sliktāk kā toreiz!

Dreģe apgalvoja – kamēr viņai skanēs balss, tikmēr viņa dziedās. Dziedāt viņa turpināšot arī kapā.

Ar smaidu un smiekliem izsakot šos vārdus, aktrise arī nodemonstrēja savas balss prasmes, tādā veidā izpelnoties klātesošo aplausus.

Foto: TVNET

Savukārt Zande atminējās, ka filmas uzņemšanas laikā bijusi vēl gluži bērns, bet gadu gaitā gandrīz kļuvusi par zinātņu doktori. Pirms dažām dienām aizstāvēts promocijas darbs psiholoģijā. Viņa atzina, ka filmas uzņemšanas laikā iegūto pieredzi varējusi izmantot arī turpmākajā dzīvē un mūsdienās.

Zande gan norādīja, ka ar filmu iegūtā popularitāte viņai turpmāk traucējusi nopietnajā psiholoģijas darbā.

Daudz cilvēku vērtējuši, kāda tā Lāsmiņa īsti ir,

kaut arī reālajā dzīvē aktrisei esot visai maz līdzību ar atveidoto varoni. Pat filmas laikā dzirdamie Lāsmiņas smiekli pieder kolēģei Indriksonei. Vienlaikus filma Zandei dāvājusi lielu tautas mīlestību.

Foto: kadri no filmas

«Limuzīns Jāņu nakts krāsā» skatītāju aptaujās vairākkārt atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu un ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Pateicoties režisora smalkajam humoram, tā iemantojusi īpašu tautas komēdijas statusu un filmas dialogu fragmenti ir folklorizējušies, lai atkal un atkal tiktu citēti cilvēku sarunās.

Filma «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» izdota sērijā «Latvijas filma», kurā tiek izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kino dzīvē.

Foto: kadri no filmēšanas

«Limuzīns Jāņu nakts krāsā» ne tikai ir bijis būtisks pagrieziena punkts Latvijas kino kā komēdijas žanra pionieris - šī filma ir mainījusi arī vairāku galveno lomu atveidotāju dzīvi. Dokumentālajā filmā atklāts, ka Uldis Dumpis bez Jāņa Streiča ieteikuma, visticamāk, nebūtu viens no ievērojamākajiem latviešu aktieriem.

Tajā arī stāstīts par slavenās skatuves mākslinieces Lilitas Bērziņas uzdrošināšanos un talantu pārtapt no skatuves karalienes un dīvas par vienkāršu, vecu lauku tantiņu, ko par filmas scenāriju tolaik domāja Gundars Āboliņš un kādu iespaidu vitālā Lāsmiņas loma atstājusi uz jauniņās Diānas Zandes tālāko dzīvi. Šos un daudzus citus noslēpumus atklāj jaunizveidotā dokumentālā filma «Filma kā dziesma».

DVD tuvākajā laikā būs pieejams mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos, kā arī Baltijas filmu interneta veikalā bestbaltic.lv.

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu