Latīņamerikas karnevāls ar Stamatu, Puenti un Zatleru

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Džeza mūzikas nedēļas nogale Rīgas Kongresu namā piektdienas vakarā iesākās ar diviem Latīņamerikas kolektīvu koncertiem - pianista Amletu Stamatu (Hamleto Stamato) un vijoles virtuoza Omāra Puentes (Omar Puente) koncertiem. Klāt bija arī prezidents Valdis Zatlers ar ģimeni.

Abi šie koncerti norisinājās festivāla "Rīgas ritmi" pavasara koncertsērijas ietvaros, un tos tradicionāli pieteica festivāla vadītājs - bundzinieks Māris Briežkalns.

Lai arī abi grupu līderi nāk no Latīņamerikas, gan Stamatu, gan Puentes temperamenti bija visnotaļ atšķirīgi. Ja Brazīlijas jaunās paaudzes pianists Amletu Stamatu bija vairāk introverts, maz sarunājās ar publiku un bikli sēdēja pie klavierēm un smaidīja, tad kubiešu vijolnieks, džeza improvizators un komponists

Omārs Puente jau ar pirmajām taktīm centās savā priekšnesumā iesaistīt zāli, labprāt komunicēja, pozēja fotogrāfiem un diriģēja savu pavadošo mūziķu sastāvu.
Brazīlijas pianista Amletu Stamatu koncerts
Brazīlijas pianista Amletu Stamatu koncerts Foto: TVNET

Rīgā Puente, starp citu, koncertēja kopā ar grupu, kuras sastāvā ir tādi pazīstami mūziķi kā vairākkārt godalgotais britu džeza pianists un komponists Roberts Mičels - viņa solo pirmajā kompozīcijā izraisīja pamatīgas ovācijas, daudzsološais kubiešu jaunās paaudzes trombona virtuozs un vokālists Renē Alvaress - arī viņa solo bija gana jaudīgs, basists Janni Santiago, kurš spēlēja elektrisko kontrabasu, perkusionists Oskars Martiness un bundzinieks Mišels Kasteljāno.

Puente spēlēja mūziku no sava 2009.gadā iznākušā studijas albuma "From Here to There", veltīja dziesmas savai sievai (par to un eitanāzijas jautājumu resursos) un stāstīja par savām muzikālajām ietekmēm - klasisko mūziku, kubiešu moderno mūziku un "latin jazz".

Vijoles spēli Puente sāka apgūt jau agrā bērnībā, mūzikas mīlestību pārmantojot no tēva. Pirmo muzikālo izglītību - klasiskajā vijoles spēlē - viņš guvis dzimtajā pilsētā, bet 12 gadu vecumā Puente devās uz Havanu, lai studētu. Savu muzikālo karjeru Puente sāka, pievienojoties Kubas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, kļūstot par tā pirmo vijoli. Zināmākais no Puentes projektiem ir "Courtney Pine's Band", kā arī ievērību guvis albums "Bridges".

Foto: TVNET

Tomēr ar katru kompozīciju mūziķi atraisījās - kontrabasists Augustu Matosu (Augusto Mattoso) koncerta vidū sāka pats sevi fotografēt, trompetists Pauliņju Trompete (Paulinho Trompete) laiku pa laika piemiedza aci publikai, viņš vēlāk izcēlās arī ar ļoti, ļoti garu trompetes pūtienu. Koncertā, starp citu, izskanēja arī viena viņa sacerēta kompozīcija. Lielisks bija arī saksofona virtuozs Vidors Santjagu (Widor Santiago).

Amletu Stamatu

Klavierēm Stamatu pievērsies sešu gadu vecumā. Vēlāk viņš iestājies arī dzimtās pilsētas Bebedouru konservatorijā, bet 16 gadu vecumā devies uz Riodežaneiro, lai studētu klavierspēli universitātē, ko beidzis ar izcilību. Uzreiz pēc tam pianists sācis savu muzikālo karjeru, piedaloties dažāda formāta mūzikas projektos un festivālos ne tikai dzimtajā Brazīlijā, bet arī Eiropā un citviet pasaulē.

Omārs Puente
Omārs Puente Foto: TVNET

2003.gadā pianists izdeva savu pirmo solo albumu “Speed Samba Jazz”, kurā ieskaņoti oriģināli džeza klasikas aranžējumi un viena Stamatu kompozīcija. Albums guva labus panākumus un kritiķu atzinību. 2005.gadā izdots arī albums “Speed Samba Jazz 2”, bet pēc gada - “Speed Samba Jazz 3”. Šī albumu triloģija nominēta arī "TIM Music" balvai, bet 2008.gada nogalē izdots arī DVD albums "Gafieira Jazz".

Stamatu sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā Klaudija Tellesa (Claudia Telles), Marisa Gata Mansa (Marisa Gata Mansa), Tims Maia (Tim Maia), kā arī devies koncerttūrēs uz Venecuēlu, Spāniju, Dāniju, Zviedriju, viesojies arī Maskavā.

Atgādināšu, ka sestdien plkst.19 slavenā vokālista Bobija Makferina (Bobby Mcferrin) koncerts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu