Dzejtaurenis lido uz Liepāju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

23. maijā Liepajas Olimpiskajā centra Rožu zālē plkst. 18.00 notiks dejas, mūzikas un zīmējumu izrāde «Dzejtaurenis». Izrādē piedalās mūziķis un komponists Rihards Zaļupe un mūsdienu dejas dejotāja un horeogrāfe Elīna Breice. Kā iedvesma skatuves darbībai ir izmantoti Aivara Neibarta dzejoļi no krājuma «Taureņkaraļvalstība».

Režisors Varis Klausītājs jau labu laiku nodarbojas ar mēģinājumiem sadraudzēt teātri ar vizuālo mākslu. Priekšnesumā kustība, zīmējumi, ēnas un mūzika veido dzejas pasauli. Uz skatuves ir dzīva saspēle starp dejotāju un mūziķi. Scenogrāfija ir veidota tā, ka

uz skatuves kā tēli darbojas arī zīmējumi cilvēku augumā.

Līdzīgi kā taureņa lidojums, skaņa un kustība uz skatuves ir tikai mirkli, un arī zīmējumi, kas tiek zīmēti ar ūdeni uz īpašā papīra, pēc laiciņa izzūd. Priekšnesums tiek veidots bez teksta, un tam ir kamerformāts.

Izrāde guvusi atzinību Baltijas teātru festivālā Tartu 2012.gadā, ieguvusi divas «Spēlmaņu nakts 2012» nominācijas - Gada izrāde bērniem vai jauniešiem un Gada mūzikas autors dramatiskajā teātrī, kā arī Latvijas televīzijas raidījuma «100 g kultūras» nomināciju «Pārsteigums kultūrā» konkursā «1 kilograms kultūras».

Kritiķe Dita Eglīte par izrādi raksta: «Ja nav redzēta laikmetīgā izrāde bērniem «Dzejtaurenis», viss iepriekš uzrakstītais var šķist pagalam triviāls un banāls. Tomēr atļaušos apgalvot, ka radošās komandas veikums

ir kvalitatīva un mākslinieciski augstvērtīga laikmetīgā māksla bērniem gandrīz jebkurā vecumposmā.

Sākot ar apzinīgo – kad trīsgadnieks saprot, ko nozīmē teātris un izrāde... Izrādes radošajam ansamblim acīmredzot izdevies uzminēt to toņkārtu, kādā bērni rada savu fantāzijas pasauli – kā iespējams braukt ar paša uzzīmētu auto, kā iespējams paslēpties no uzzīmēta lietusmākoņa, kā radīt noslēpumainu pasauli ar ēnu teātra palīdzību… Un pats brīnišķīgākais – visi spēj saprasties bez vārdiem!

Izrādes garums 47 minūtes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu