Grāmatas "Sūnu ciema zēni" Vecozola ilustrāciju izstādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 11. aprīļa līdz 10. maijam Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Brīvības ielā 38–4, būs skatāma Imanta Vecozola ilustrāciju izstāde Andreja Upīša grāmatai „Sūnu ciema zēni”.

1980. gadā izdevniecības „Liesma” apgādā tiek izdots Andreja Upīša patiesīgs stāsts jaunatnei „Sūnu ciema zēni”. Tas ir viens no astoņiem grāmatas izdevumiem, iepriekšējos ilustrējuši mākslinieki Indriķis Zeberiņš un Jānis Kīns.

Par grāmatas ilustrēšanu mākslinieks Imants Vecozols stāsta:

„Man šīs ilustrācijas tapa apmēram gada laikā. Es diezgan daudz nopūlējos. No sākuma es zīmēju ar tušu, bet nekas neiznāca. Tad manās rokās nonāca pelēkais franču papīrs, es gribēju uz tā attēlot ļoti baltos sniega punktiņus. Tas papīrs atrisināja visu. Vispirms uzzīmēju 3–4 variantus, kamēr iznāca īstais. Tas ir stāsts ar etnogrāfisku, tautisku noskaņu. „Sūnu ciema zēni” ir pateicīgi ilustrēšanai.

Izvēlējos pelēku zīmuli. Radīju noskaņu – kūtī kaķis, vistas ola krīt zemē, tad Laimes lācis.

Ļoti svarīgi, jo katrai tautai ir savi tipi, jāzīmē, lai tie iznāktu latviski, lai neizskatās pēc amerikāņiem vai portugāļiem. Iepriekšējais ilustrators Indriķis Zeberiņš zīmējis ar tušu, viņam visi tipāži ir pavisam savādāki. Visi tie Sūnu ciema zēni ir puslīdz jocīgi cilvēki, tos tā īsti nopietni nevar ņemt, un tās darbības, kas notiek ciemā, ir komiskas un vieglprātīgas. Ja es parādītu tos tipus, kā Upīts ir aprakstījis, tad man vajadzēja zīmēt tā – viņi ir ne visai labi apģērbušies, redzami ielāpi, viens ar lakatu. Kad es sāku zīmēt, man visi iznāca tādi solīdi. Pareizi bija uzzīmēti, bet nekas nesanāca, jo to, ko Upīts grib pateikt, es ar savām ilustrācijām nevaru.”

Foto: Ieva Čīka/LETA

Imants Vecozols ir savdabīgs lauku tēmas risinātājs mūsdienu latviešu glezniecībā, savos darbos attēlojot mazpilsētu un lauku ikdienas norises. Par mākslinieka meistarības virsotnēm var uzskatīt neskaitāmās klusās dabas ar izsmalcinātu un daudzveidīgu baltās krāsas spektra niansējumu. Viņu vienmēr interesējusi klusinātu toņu attiecību atklāsme, gaismas un baltās krāsas daudzveidīgais atainojums.

Mākslinieks Imants Vecozols dzimis 1933. gadā Madonas apriņķa Liezēres pagasta „Žīvēnos”, beidzis Kārzdabas sešgadīgo skolu, tad Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu profesora Eduarda Kalniņa vadībā.

Izstādēs piedalās no 1958. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1962. gada. Imants Vecozols ir Mākslas akadēmijas profesors.

Mākslinieks sarīkojis vairāk nekā 10 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs.

Regulāri piedalījies grupu izstādēs Rīgā, Viļņā, Maskavā, Pēterburgā, Francijā, Vācijā, Luksemburgā, Kauņā, Šveicē, Beļģijā, Indijā, Anglijā, Somijā un citur.

Darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības īpašumā, Tretjakova galerijā Maskavā un Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā, Kauņas mākslas muzejā, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu