Pasniegtas balvas teātra māksliniekiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskajā teātra dienā - 27. martā - Eduarda Smiļģa teātra muzejā svinīgā ceremonijā tika pasniegtas balvas teātra māksliniekiem par izciliem sasniegumiem.

Kā ierasts, laureātus kuplā skaitā ar apsveikuma runām un ziediem apbēra laureātu tuvinieki, kolēģi un talanta cienītāji.

Ar svinīgu uzrunu pasākumu atklāja Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa-Šiliņa. Ceremoniju vadīt palīdzēja Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš un laureātus sveica baleta pedagoģes un Helēnas Tangijes Birznieces balvas laureātes Zitas Errs audzēknes ar baleta priekšnesumu, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa students Juris Jope.

Lilitas Bērziņas balvu aktiermākslā, kura tradicionāli tiek piešķirta labākajai varoņlomu tēlotājai, saņēma Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska. Kučinska beigusi Liepājas teātra IV studiju un teātrī strādā kopš 1993. gada. 1993./1994. gada sezonā saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā jaunā aktrise.

Harija Liepiņa balvu saņēma Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš. Viņš Jaunajā Rīgas teātrī strādā kopš 1997. gada rudens. Šo gadu laikā Znotiņš teātrī ir nospēlējis 48 lomas visdažādāko stilu un žanru izrādēs.

Jaunā Rīgas teātra aktieris, Harija Liepiņa balvas laureāts Kaspars Znotiņš
Jaunā Rīgas teātra aktieris, Harija Liepiņa balvas laureāts Kaspars Znotiņš Foto: LETA

Jau ar pirmajiem iestudējumiem viņa darbs ticis izcelts par spēju organiski pārvaldīt formu un perfektu aktiermeistarības tehniku. Aktierim izdodas ļoti personiski un cilvēciski smalki atklāt jebkura sava atveidotā varoņa iekšējo pasauli.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu par izcilu veikumu baleta mākslā saņēma baletdejotāja, pedagoģe un repetitore Zita Errs un Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta premjers, pedagogs un repetitors Genādijs Gorbaņovs.

Baletdejotāja, pedagoģe un repetitore, Helēnas Tangijevas Birznieces balvas laureāte Zita Errs
Baletdejotāja, pedagoģe un repetitore, Helēnas Tangijevas Birznieces balvas laureāte Zita Errs Foto: LETA

Errs ir viena no 20. gadsimta 70. - 90. gadu LNO primabalerīnām. Ar Rīgas baleta un Lielā teātra baleta trupām viņa dejojusi uz desmitiem pasaules baleta teātru skatuvju. Pie viņas labākajām lomām pieder princese Aurora "Apburtajā princesē", šķelmīgā spāņu skaistule Kitrija "Donā Kihotā", maigas, romantiskas smeldzes un koķeta lirisma pilnā Džuljeta, Žizele un Silfīda. Speciāli Zitai radīti tādi baleti kā "Kamēliju dāma" (Džuzepes Verdi mūzika Raimonda Paula sakārtojumā), Daces Aperānes "Edīte", pirmais roka balets Rīgas baleta vēsturē "Ekspresija".

Līdz 2005. gadam Errs bija LNO baleta repetitore, viņas audzēkņu vidū ir LNO baleta vadošās balerīnas Jūlija Gurviča, Rita Lukašēvica un citas.

Gorbaņovs ir viens no izcilākajiem 20. gadsimta LNO baleta solistiem. Viņš ne tikai teicami pārvalda dejas mākslas tehniku, bet ir arī savdabīga personība, mākslinieks un skolotājs. Atzinību iekarojis arī ārpus Latvijas robežām - Francijā, Itālijā, Vācijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā, Somijā, Meksikā, Nikaragvā, Venecuēlā, Ēģiptē. Šodien Gorbaņovs savu skatuves pieredzi nodod tālāk jaunajiem baleta solistiem Arturam Sokolovam, Viktoram Seiko, Zigmāram Kirilko.

Bērziņas balva pirmo reizi tika pasniegta 1987. gadā, un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 2007. gadā - Baiba Broka, 2008. gadā - Lilita Ozoliņa, 2009. gadā - Ieva Puķe, bet 2010. gadā - Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa.

Liepiņa balva pirmo reizi tika pasniegta 2005. gadā, un to saņēmuši tādi aktieri kā Vilis Daudziņš (2006. gadā), Rihards Rudāks (2007. gadā), Uldis Anže (2008. gadā), Ģirts Ķesteris (2009. gadā), bet 2010. gadā - Valmieras Drāmas teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis.

Tangijevas-Birzniecas balva pirmoreiz pasniegta 1996. gadā Litai Beiris. To saņēmusi arī Ausma Dragone, Inese Dumpe (2006. gadā), Aivars Leimanis (2008. gadā), bet 2010. gadā - Sarmīte Jakse-Graudiņa.

Balvu kandidātus iesniedz Latvijas profesionālie teātri, bet balvu laureātus nosaka biedrības LTDS valde aizklātā balsojumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu