LNO top balets "Kamēliju dāma" (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

25.martā Latvijas Nacionālajā operā notiks Latvijas Nacionālā baleta jaunākā iestudējuma „Kamēliju dāma” pirmizrāde.

Jauniestudējumu veido horeogrāfs Tīts Herms, diriģents Atvars Lakstīgala, mākslinieks Eldors Renters; galvenajās lomās iejutīsies Elza Leimane-Martinova vai Margarita Demjanoka, Raimonds Martinovs vai Arturs Sokolovs.

Armāns, jauns vīrietis no provinces, iemīl skaisto kurtizāni Margeritu.

Viņi kopā ir laimīgi. Taču Armāna tēvs piespiež Margeritu atteikties no šīm attiecībām. Kad Armāns to uzzina un atgriežas pie mīļotās, ir jau par vēlu - jaunās sievietes nāvējošā slimība izrādās nepielūdzama.

Margeritas prototips, 19.gadsimta Parīzes slavenā kurtizāne Marī Diplesī, iedvesmoja Aleksandru Dimā (dēlu) uzrakstīt romānu „Dāma ar kamēlijām", kurā jaušamas dziļi personiskas stīgas - rakstnieku un kurtizāni saistīja romantiskas attiecības. Bet stāsts par Margeritas skumjo likteni un ilgām pēc mīlestības vēl

aizvien iedvesmo daudzu brīnišķīgu muzikālu un horeogrāfisku darbu rašanos.

Pasaules pirmizrāde notika Igaunijā

Balets „Kamēliju dāma” veidots ar Ferenca Lista mūziku. Baleta pasaules pirmizrāde notika 2006.gadā Igaunijas Nacionālajā operā. Igauņu horeogrāfs Tīts Herms izglītību guvis Tallinas Valsts baletskolā (1957–1961), Sanktpēterburgas Vaganovas baleta akadēmijā (1961–1966) un Krievijas Teātra mākslas akadēmijā (GITIS) pie prof. Rostislava Zaharova (1978–1985).

Igaunijas Nacionālās operas galvenais solists no 1971. līdz 1990. gadam. Dejojis galvenās vīriešu lomas klasiskajos baletos un igauņu 20. gadsimta horeogrāfu darbos. 1967. gadā dibinājis trupu "Jaunais balets" Maskavā, kur līdz 1971. gadam bijis arī solists. Kā viessolists uzstājies Maskavas Lielajā teātrī un Sanktpēterburgas Marijas teātrī (1971–1990), visas dejotāja karjeras laikā viesojies vairāk nekā 70 pasaules valstīs. Atveidojis galvenās lomas vairākās baletfilmās. Jau astoņdesmitajos gados sācis iestudēt savas horeogrāfijas.

Kopš 1989. gada kā viesbaletmeistars strādājis Skotijas Nacionālajā baletā, Gēteborgas Operā, Somijas Nacionālajā operā, Bavārijas Valsts baletā, Veronas Arēnā, Redžoemiljas Aterbaletto Itālijā, Neapoles Sankarlo teātrī, Anglijas Nacionālajā baletā, Diseldorfas Deutsche Oper am Rhein. Kā vieshoreogrāfs viesojies Bordo Lielajā teātrī, Slovēnijas Nacionālajā teātrī Mariborā, Milānas Teatro alla Scala, Skotijas Nacionālajā baletā, Gēteborgas Operā un Zviedrijas Stora Theatre.

Pirmdien, 21.martā, plkst.19.00 LNO Jaunajā zālē notiks „Sarunas pirms pirmizrādes”. Par baletu „Kamēliju dāma” stāstīs horeogrāfs un galveno lomu izpildītāji, kā arī būs iespēja noklausīties muzikologa Mikus Čežes priekšlasījumu „Sieviete dažām vajadzībām”.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu