Piemiņas vietas Freimanim būs Aizputē, Liepājā un Rīgā (12)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāragri mūžībā aizgājušā grupas “Tumsa” solista Mārtiņa Freimaņa piemiņas vietas iecerēts izveidot trīs pilsētās – Aizputē, Liepājā un Rīgā, pastāstīja viena no Mārtiņa Freimaņa fonda dibinātājām, mūzikas ierakstu kompānijas “Mikrofona ieraksti” valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve.

Pēc mūziķa nāves izveidotā fonda dibinātāji uz pirmo sēdi sanāks nākamajā nedēļā pēc notikušā piemiņas koncerta “Arēnā Rīga”. Koncerta laikā tiks vākti ziedojumi, kā arī visa nauda no biļetēm tiks novirzīta fonda darbībai. Koncerta organizētāji lēš, ka no koncerta biļetēm vien tiks iegūti 40 000 latu.

Iecerēts izveidot trīs piemiņas vietas

Aizputē, kas ir dziedātāja dzimtā puse, netālu no skolas atrodas kalniņš, kas Freimanim esot bijis ļoti mīļš. Tur iecerēts uzlikt soliņu. Šīs idejas īstenošanu atbalsta arī vietējā pašvaldība.

Liepājā, kas ir mūziķa studiju vieta, savukārt ir ideja piestiprināt piemiņas plāksni pie ēkas, kur Mārtiņš Freimanis mitinājās.

Savukārt trešā iecere ir uzturēt Mārtiņa Freimaņa pēdējo dzīvesvietu Rīgā, to pārvēršot radošajā darbnīcā, kuru varētu apmeklēt skolēni un praktizēties dzejas un mūzikas rakstīšanā. Mīlgrāve klāstīja, ka dzīvoklis varētu pārtapt Mārtiņa Freimaņa labsirdības skolā. Taču šīs ieceres realizācijai pagaidām vēl nav veikti aprēķini, cik dzīvokļa uzturēšana varētu izmaksāt.

Tāpat fonds iecerējis izvērst plašu darbību, atbalstot jaunos popmūziķus, uzsvēra Mīlgrāve.

Tā kā latviešu mūzikas ierakstu izdošana pašlaik faktiski ir labdarība, fonds pieteicies arī sabiedriskā labuma organizācijas statusam, atzina mūzikas ierakstu izdevēja.

Fonda dibinātāji ir Mīlgrāve, Guntars Račs, Lauris Reiniks, Kārlis Būmeisters, grupas "Tumsa" dalībieks Jānis Daugalis, Mārtiņa māsa Ilze Freimane un režisore Maija Kalniņa.

Koncerts kā tradīcija

“Mikrofona ieraksti” arī plāno iedibināt jaunu tradīciju latviešu mūzikas dzīvē - katru gadu Mārtiņa Freimaņa dzimšanas dienā, kas ir 7.februāris, organizēt vērienīgu koncertu.

Mārtiņa Freimaņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā. Viņš nomira 27.janvārī Latvijas Infektoloģijas centrā. Mediķi apstiprināja, ka mūziķis miris no vispārējas organisma saindēšanās, kuras galvenie iemesli bija akūts toksiskais hepatīts un taukainā hepatoze.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu