Lielajā ģildē koklētāja Jansone, orķestris un koris (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

25.janvārī Lielajā ģildē notiks koncerts, kurā uz vienas skatuves satiksies popularitāti iemantojusī koklētāja Laima Jansone, valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» un Latvijas Radio koris. Koncertā, kas sāksies plkst.19, klausītājiem tiks atskaņoti Ērika Ešenvalda un Laimas Jansones jaundarbi korim, orķestrim un koklei. Koncertā varēs dzirdēt arī Jēkaba Graubiņa, Līgas Celmas, Zoltāna Kodāja, Veljo Tormisa un Sergeja Pokofjeva skaņdarbus, informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Koncerta diriģenti būs Normunds Šnē un Sigvards Kļava. Eiroradio koncertcikla «Folk into Classics» laikā šis koncerts tiks tiešraidīts un retranslēts daudzās Eiropas valstīs.

Koncerta programmā skanēs komponistes Celmas «Debesu sēta», Ešenvalda jaundarbs «Tīmekļi» koklei un orķestrim, Graubiņa «Ej, saulīte, drīz pie Dieva!», kokles improvizāciju virtuozes Jansones jaundarbs «Spēka vārdi», Kodāja skaņdarbs «Galāntas dejas», Tormisa fragmenti no «Latviešu burdona dziesmas» un Prokofjeva «Uvertīra par ebreju tēmām».

Kā minēja Jansone, jaundarbs «Spēka vārdi» ir versija par tautasdziesmu, versija korim un koklei. Spēks neslēpjas milzīgā amplitūdā vai vēl kur, tas ir pavisam vienkāršās, varētu teikt, mantriskas nozīmes melodijās. Pārējais ir tikai laika skanējums, kas senāk bija citādāks un nākotnē būs vēl pavisam cits. Skaņdarbā izmantoti tautasdziesmu teksti un tautas melodiju citāti.

Savukārt Ešenvalda jaundarbs «Tīmekļi» ir opuss koklētājam un kamerorķestrim. Skaņdarbā jaušama solista un orķestra pretnostatīšana, kā arī abu saskaņa. Muzikālo partitūru raksturo instrumentāli tembrālo un elektronisko (elektroakustiskā kokle) skaņu palete, senatnīgums (etnogrāfiskā kokle) un modernais, tradicionālo un mūsdienu novatorisko spēles paņēmienu līdzāspastāvēšana - gan kokle, gan orķestra instrumenti pauž dažādu laikmetu vēstījumu.

«Folk into Classic»

Eiroradio koncertu cikls «Folk into Classic» iedibināts 2007.gadā, un Latvija tajā piedalās jau otro reizi. Šī cikla ideja ir parādīt mijiedarbi starp tautas un klasisko mūziku, programmā apvienojot klasiskās mūzikas atskaņotājus ar folka mūzikas pārstāvjiem un pievēršot uzmanību komponistiem, kas savā mūzikas daiļradē ievijuši tautas mūzikas elementus. Šogad Eiroradio koncertsezonā cikls «Folk into Classic» izskan no janvāra līdz februārim, un tajā piedalās septiņas raidstacijas, ik nedēļu piedāvājot vienu «Folk into Classic» programmu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu