«Sinfonietta Rīga» aicina uz sezonas atklāšanas koncertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

21. septembrī plkst. 19 Lielajā ģildē kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» un diriģents Normunds Šnē aicina uz jaunās sezonas atklāšanas koncertu. Orķestra un jauniešu kora «Kamēr...» izpildījumā skanēs lietuviešu jaunās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes noslēpumainais opuss «Mākoņu vērošana». Koncerta viesmākslinieka ugunīgā francūža Anrī Demarketa izpildījumā – Dmitrija Šostakoviča ekspresīvais čellkoncerts, informē orķestra pārstāve Aija Semjonova.

Lietuviešu uzlecošās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes opusu «Mākoņu vērošana» 2010. gadā pasūtināja Cēsu mākslas festivāls, un šovasar «Mākoņu vērošana» piedzīvoja pirmatskaņojumu šajā festivālā kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» un jauniešu kora «Kamēr...» izpildījumā, izpelnoties ļoti lielas ovācijas un mūzikas kritiķu augstu atzinību.

Muzikoloģe Ieva Rozentāle: «Koncerta «Šnē un domubiedri» spēcīgais iespaids – lietuvietes Justes Janulītes satriecošā «Mākoņu vērošana».

Aizveriet acis, iedomājieties, ka esat ļoti augstu un mākoņi kā trīsošu skaņu blāķi slīd ap jums dažādos līmeņos, nokrāsās un faktūrās.»

Mūzikas žurnāliste Inese Lūsiņa: «Vienreizējs, meditatīvs darbs ar faktūru kā telpiski tveramu substanci, kuras nesteidzīgās transformācijas ļauj izbaudīt bezgalīgā lidojuma un mirkļa mūžību.»

Komponists Rolands Kronlaks: «Justes Janulītes jaundarbs fascinēja ar lēnu un statisku mūzikas plūdumu, kurā organiski sakausējas orķestra instrumenti un kora balsis. (..) Mūzika izskanēja kā skaists sapnis, kurā nepieciešams iegrimt un aizmirsties.»

«Sinfonietta Rīga» un jauniešu koris «Kamēr...» ir saņēmuši aicinājumu Janulītes opusu «Mākoņu vērošana» izpildīt 26.oktobrī Viļņas Laikmetīgās mūzikas festivālā «Gaida».

Koncerta otrajā daļā dzirdēsim divus izcilus senāku laiku simfoniķus – Rihardu Vāgneru un Dmitriju Šostakoviču. Šostakoviča Pirmo čellkoncertu klausīsimies ugunīgi degsmīgā franču čellista Anrī Demarketa soloizpildījumā.

Normunds Šnē saka:

«Šostakoviča ģeniālais prāts padara viņa mūziku līdz galam neatšifrētu.

Vēl arvien var atrast zīmes, kuras veido vien viņam piemītošu mūzikas krāsu, caurstrāvojumu, mūziku bez atrisinājuma. Man ir ļoti liels prieks, ka Šostakoviča čellkoncertu kopā ar mums atskaņos izcilais franču mūziķis – Anrī Demarkets, kura mūzikas spēlē jūtams frančiem raksturīgais vieglums, dziļums un dramatisms vienuviet. Es ar ļoti lielu nepacietību gaidu mūsu sezonas atklāšanas koncertu.»

Liriskas mūzikas cienītājiem būs iespēja dzirdēt Vāgnera muzikālo dāvinājumu sievai Kozimai Ziemassvētkos – «Zīgfrīda idilli».

Arī šosezon turpinām mūsu aizsākto tradīciju – tikšanos un sarunas ar mūziķiem un orķestra viesiem pirms koncerta Minsteres zālē. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši lietuviešu komponisti Justi Janulīti. Aicinām visus klausītājus plkst. 18 Minsteres zālē baudīt kafiju un klausīties sarunas par mūziku.

Biļetes uz sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties Lielās ģildes un visās «Biļešu paradīzes» kasēs, kā arī internetā. Atgādinām, ka līdz 21. septembrim pārdošanā ir Sinfonietta Rīga jaunās sezonas abonementi.

Koncerta rīkotājs – «Latvijas Koncerti». Koncerts tapis sadarbībā ar Francijas Institūtu Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu