«Baltā nakts» turpinās iepazīstināt ar laikmetīgās mākslas dažādību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kas Rīgā norisināsies jau septīto gadu pēc kārtas, naktī no 8.septembra uz 9.septembri, turpinās rīdziniekus un pilsētas viesus iepazīstināt ar laikmetīgās mākslas dažādību, piedāvājot teātra, dzejas un dejas performances, kino un citas aktivitātes. Kā uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita, nakts ir laiks, kad notiek visas interesantākās lietas. «»Baltā nakts« ir pasākumu forma, kas cilvēkiem ir nepieciešama. Nav noslēpums, ka pasākumus apmeklē tie cilvēki, kas ir iemīlējuši laikmetīgo mākslu, taču ar katru gadu kļūst vairāk arī to cilvēku, kas ar šo mūsdienu kultūras foruma palīdzību sāk iepazīt laikmetīgo mākslu,» sacīja Šmita.

«Uz paplātes»

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts 2012» kopumā piedāvās vairāk nekā 60 dažādus pasākums, kas notiks gan Rīgas centrā, gan apkaimē. Foruma devīze šogad ir «Uz paplātes». Tāpat iecerēts, ka «Baltā nakts» šoreiz notiks trīs daļās un pirmo reizi pasākumi rīkoti tā, lai to norise ilgtu līdz naktij.

Pēcpusdienā ikviens, bet jo īpaši jaunieši un ģimenes ar bērniem, būs aicināti apmeklēt projektus sadaļā «Vakarēšana», savukārt no plkst.23 līdz 4 rītā dažādi pasākumi rīdziniekiem un pilsētas viesiem tiks piedāvāti programmā «Pusnakts pusdienas», bet no plkst.4 līdz 6 rītā pirmo reizi Esplanādē plānots īpašs pasākums «Baltās brokastis», kad vēl nomodā esošie apmeklētāji būs aicināti tikties īstās brokastīs un apspriest nakts laikā pieredzēto.

«Baltās nakts 2012» centrālās vietas šoreiz būs Rīgas Kongresu nams, kur no plkst.14 līdz 4 darbosies spāņu mākslinieku «Itinerania» interaktīvs projekts «Labirints», Vērmanes dārzs, kur notiks dažnedažādas aktivitātes, tostarp bezmaksas kino seansi, kā arī Esplanāde, kur no plkst.18 līdz 4 darbosies dzejas un mūzikas skatuve, bet pēc tam līdz plkst.6 interesenti būs aicināti pulcēties «Baltajās brokastīs», vēstīja «Baltās nakts» producente Madara Gruntmane.

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2012" producente Madara Gruntmane
Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2012" producente Madara Gruntmane Foto: LETA

VEF teritorijā no plkst.18 galerija «Ziema» tiks piedāvāts pasākums «Mūzika un uzkodas galerijā Ziema», savukārt «Totaldobže» mākslas centrā varēs baudīt urbānās kultūras projektu «Urbban Poetry», kurā piedalīsies Lielbritānijas un ASV pārstāvji - «spoken word» dzejnieki no Londonas, laikmetīgās mūzikas komponists no Ņūmeksikas un «Trish Brown Dance Company» dejotāja no Ņujorkas, kā arī starptautiska laikmetīgās dejas projekta «E-Motional Bodies & Cities» dalībnieki, informēja biedrības «Totaldobže» vadītājs Kaspars Lielgalvis.

Apdzīvots tiks jaunais Miera ielas rajons

Mūsdienu kultūras foruma laikā apdzīvots tiks arī Miera ielas rajons. Miera ielas 39 pagalmā būs skatāms vides objekts «Baltie ikri», kas tapis sadarbojoties Andai Poikānei, Martai Ģibietei, Kristīnei Lazdānei un Inesei Rozentālei, «Dad Cafe» piedāvās laikmetīgās dejas, kafejnīcā «Mierā» notiks degustācija, kafijas darbnīca «UzPap Lattes», radošais foto konkurss sadarbībā ar fotomākslinieci Elīnu Ozolu, bet kafejnīcā «Taka» tiks rīkots atraktīvs pasākums «Satiec savu zvēru takā», kas norisināsies sadarbībā ar stikla mākslinieci Martu Ģībieti un dīdžeju «Snobo». Tomēr vērienīgākie pasākumi šajā vakarā Miera ielā notiks Tabakas fabrikā, kur par dažādiem pārsteigumiem parūpēsies laikmetīgās mākslas festivāla «Survival Kit 4» mākslinieki.

Pirmo reizi «Baltās nakts» programmā piedalīsies nodibinājums «Kinoskola», kas savas radošās ieceres īstenos kinoteātra «Splendid Palace» pagalmā. Kā vēstīja «Kinoskolas» pārstāve Daira Āboliņa, šajā vakarā tiks īstenots pasākums «Kino uz paplātes» - kino uzņemšanas imitācija-akcija. Projektā piedalīsies gan profesionāli aktieri Zane Dombrovska un Ivars Kļavinskis, gan arī ikvienam citam interesentam būs iespēja kļūt par aktieri, piedaloties filmēšanas procesā. Šajā sarīkojumā filmēšanas un filmēšanās process tiks parādīts kā komunikācija un iespēja fiksēt tā brīža sajūtas.

«Skaņu mežs» un spānis «Murcof»

Interesantu projektu Anglikāņu baznīcā piedāvās nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas biedrība «Skaņu mežs». Biedrības vadītājs Viestarts Gailītis stāstīja, ka šajā vakarā sadarbībā ar Vācijā dzimušo starptautisko muzikālo vērtību apmaiņas projektu «Soundexchange» Rīgā tiks prezentēts unikāls projekts, kas veidots no Frenka Bretšneidera un ungāru mākslinieka «én» priekšnesumiem, kā arī latviešu mākslinieku performances, kas veltīts Hardija Lediņa piemiņai. Projektā no Latvijas puses piedalīsies «Gas Of Latvia», «Stropu Jurka», «TV Maskava», Toms Auniņš un Indriķis Ģelzis.

Mūzikas festivāla "Skaņu mežs" organizators Viestarts Gailītis
Mūzikas festivāla "Skaņu mežs" organizators Viestarts Gailītis Foto: LETA

Šoreiz mūsdienu kultūras forums apdzīvos arī Centrāltirgu, kur laikmetīgās mākslas aktivitātes Sakņu paviljonā norisināsies paralēli dārzeņu un sakņu tirdzniecībai. Uz Sakņu paviljona fasādes tiks projicēts video «Dzērvenes aizlido», savukārt iekštelpās varēs baudīt audiovizuālu projektu «Videogrāfija 7», kas idejiski turpina iepriekšējo gadu «Baltās nakts» pasākumu «Videogrāfija». Jau trīs gadus uz šo pasākumu mēģināja sarunāt viesi «Murcof» no Meksikas, kurš beidzot ieradīsies Rīgā un kopā ar lietuviešu mākslinieku Arturu Bumšteini un pašmāju māksliniekiem «Kodek» un «Mahi Bukimi» radīs laikmetīgās skaņu un video pasaules priekšnesumus, norādīja biedrības «Naba» pārstāvis Madars Štramdiers.

Savukārt pa ceļam uz Centrāltirgu, «Zelta zivtiņas» gājēju tunelī, ikviens varēs iesaistīties zvanu skaņas radīšanā. Pasākuma rīkotāji «Baltajā naktī» aicinās pieskandināt un ievibrēt aktīvāko tuneli Rīgas pazemē. Šo interaktīva performanci veidos skatītāji, kultūras baudītāji un skaņas cienītāji.

Aktivitātes notiks arī «Nabaklab» pagalmā, kur tiks izveidots televīziju dārzs, jo tur vienuviet atradīsies daudz televīzijas uztvērēju, televizoru un video, kā arī radio dīdžeju. Pasākumā piedalīsies «Pērļu zvejnieks», «Dvēseles spēks», «Audiogramma», «Rasols», «Ej Apkrieties!» un «Remisija».

Spīķeri un Pārdaugava

«Baltajā naktī» apdzīvoti tiks arī Spīķeri. Spīķeru koncertzālē «Latvijas koncerti» piedāvās «Oxford street drummer» performanci, «Dirty Deal Teatro» notiks jauno skatuves mākslinieku performances «Nesagremojamā maltīte», kurās viņi ļoti godīgi mēģinās stāstīt, kāpēc cilvēki cits citu nesaprot, bet «kim?» Laikmetīgās mākslas centrs piedāvās interesantu projektu «Nakts, Pēterburga un paplāte».

Kalnciema ielas kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga un biedrības "Totaldobže" vadītājs Kaspars Lielgalvis piedalās preses konferencē, kurā informē par mūsdienu kultūras forumu "Baltā nakts 2012"
Kalnciema ielas kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga un biedrības "Totaldobže" vadītājs Kaspars Lielgalvis piedalās preses konferencē, kurā informē par mūsdienu kultūras forumu "Baltā nakts 2012" Foto: LETA

Mūsdienu kultūras forums pasākumus piedāvās arī Pārdaugavā. Vien no interesantākajiem pasākumiem solās būt Kalnciema kvartālā, kur izbraukumā būs skatāma Latvijas Nacionālās operas izrāde «Seviļas bārddzinis». Operas ārijas uz Kalnciema ielas skatuves izdziedās Jānis Apeinis, Evija Martinsone, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis. Pasākumā «Nakts ar Figaro» būs skatāmi arī operas «Seviļas bārddzinis» video ieraksti, viesosies arī izrādes režisors Aiks Karapetjans, notiks lekcijas un citas nodarbības, kas būs orientētas arī mazākajiem pasākuma apmeklētājiem.

Dažādi interesanti pasākumi notiks arī citviet Rīgā. Ar pasākuma programmu un jaunumiem var iepazīties mājaslapā «www.baltanakts.lv». Šogad mūsdienu kultūras forumā «Baltā nakts» piedalīsies 26 konkursa projekti, kas guvuši pašvaldības līdzfinansējumu, bet pārējie būs iniciatīvas projekti, kurus brīvprātīgi realizē gan individuāli mākslinieki, gan radošās organizācijas, gan uzņēmumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu