«Astoņi pilnmēneši» un tikšanās ar veidotāju Zani Penezi (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

9.jūnijā plkst.21.30 kultūrbāriņā «Vieta» tiks demonstrēta dokumentālā filma «Astoņi pilnmēneši», ko veidojuši Zane Peneze, Sandijs Semjonovs un Ģirts Straustiņš. Savukārt pēc filmas būs iespēja piedalīties sarunās ar vienu no tās veidotājiem - Zani Penezi.

Pavadot piecas nedēļas vienā no pasaules bīstamākajām vietām - Afganistānas un Pakistānas pierobežā, filmas veidotāji iemūžinājuši latviešu un amerikāņu karavīru spraigo ikdienu, ļaujot skatītājam kļūt par liecinieku karavīru pirmajām emocijām pēc ievainojuma vai laimīgas izglābšanās.

Filma «Astoņi pilnmēneši» caur karavīru atklātajām sarunām un patiesajiem pārdzīvojumiem atklāj kara cilvēcisko pusi. Kā apgalvo filmas veidotāji, «šis nav stāsts par karu pret terorismu. Šis ir stāsts par to, kā karš maina cilvēku.»

Foto: Ekrānšāviņš no video

Lai taptu filma, tās veidotāji - Ģirts Straustiņš, Zane Peneze, Sandijs Semjonovs - pērn piecas nedēļas pavadīja vienā no bīstamākajām pasaules vietām - Kunāras ielejā Afganistānas un Pakistānas pierobežā, kļūstot par vienīgo filmēšanas grupu no Latvijas, kam izdevies fiksēt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības, ASV 101. Airborne divīzijas vienības un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes sauszemes spēku kopējo darbu un cīņas uguns zonā.

Filmā skatītājam tiek sniegta vēl nebijusi iespēja sekot līdzi karavīru gaitām ārpus posteņa aizsargvaļņiem un saklausīt,

kādas pārdomas rodas pēc spēcīgajām apšaudēm, savu kaujas biedru dzīvību glābšanas un bīstamām operācijām kalnos.

Filmā redzam atklātas vīru sarunas ārpus posteņu drošajiem nocietinājumiem, neslēptas emocijas pirms kaujas. Tāpat filma fiksē arī pirmās sajūtas pēc ievainojuma un domas pēc tam, kad dzīvību izglābusi bruņuvestes plāksne. Karavīri dalās dzīves pieredzē, kas iegūta ikdienas kaujās, kur vienmēr jūtams nāves tuvums.

Ieeja bez maksas.

Adrese: Kr.Valdemāra iela 61, Rīga.


Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu