JRT pēdējo reizi būs skatāma izrāde «Bračkas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Gints Mālderis

24. un 25. maijā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pēdējo reizi būs skatāma režisora Regnāra Vaivara iestudētā izrāde «Bračkas», informē teātra pārstāve Dagnija Grīnfelde.

Dramatizējuma autori – Dāvis Kaņepe un Regnārs Vaivars, scenogrāfs – Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece – Kristīne Abika, lomās – Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Ivars Krasts, Gatis Gāga, Edgars Samītis, Gundars Āboliņš vai Imants Vekmanis, Regīna Razuma, Jana Čivžele, Kristīne Krūze vai Inga Alsiņa. Izrāde veidota pēc Lukīno Viskonti filmas «Roko un viņa brāļi» motīviem. Pirmizrāde notika 2009. gada 15. maijā.

Tas ir stāsts par māti un četriem dēliem, kuri labākas dzīves meklējumos pārceļas no Latgales uz Rīgu, kas viņu priekšstatos saistās ar iespēju beidzot sākt «cilvēku cienīgu dzīvi». Kad galamērķis sasniegts, brāļi nonāk izvēles priekšā, kādus līdzekļus izvēlēties šīs cilvēka cienīgās dzīves nodrošināšanai. Brāļu atšķirīgie raksturi un savstarpējās nesaskaņas pastiprina dzīves grūtības. Par iespēju izrauties no nabadzības kļūst bokss, tomēr tas nepalīdz atrisināt viņu atsvešināšanos un nesaprašanos. Īpaši grūti tas kļūst brīdī, kad divi brāļi iemīl vienu meiteni.

Foto: Publicitātes foto / Gints Mālderis

Tā ir izrāde par stereotipiem un to, kā citu un paša priekšstati par sevi ietekmē cilvēka izvēli un rīcību. Par šauro robežu starp lēmumiem, kurus tu pieņem pats, un rīcību, kuru no tevis šķietami sagaida apkārtējie.

«Uzvedumā valdzinošākais ir nevis formālais latviskums (personu un vietu vārdi), bet gan sižeta itāliskās saknes, kas saistās ar ģimenes tēlojumu. Šāds ģimenes attēls pie mums šodien ir reti sastopams, tieši tāpēc tik uzrunājošs.» (Silvija Radzobe, Diena, 19.05.2009.)

«Izrādes lielākā vērtība ir brīnišķīgie aktierdarbi un īpašā divdabīgā intonācija, kas ļoti atšķiras no pasaules dramaturģijā populārākajiem sadomazohistiskajiem ģimenes portretējumiem (T. Viljamss, A. Strindbergs u.c.) vai krievu mūsdienu dramaturga Ivana Viripajeva sadzīves dokumentālisma. Burtānu ģimenē spalvas iet pa gaisu, bet tajā nav grūti ieraudzīt arī kaut ko no Darela Manas ģimenes un citu zvēru intonācijām.» (Undīne Adamaite, Diena, 23.05.2009.)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu