Lietuviešu sāktā Ielu mūzikas diena strauji iziet pasaulē (4)

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvā sestdien jau sesto reizi notiks gadskārtējā Ielu mūzikas diena, kurā līdz ar citiem ciemiņiem gaida ierodamies arī latviešu mūziķus, savukārt pati ielu muzicēšanas svētku ideja no Lietuvas jau izgājusi plašākā pasaulē.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem Ielu mūzikas diena šoreiz tiek rīkota nevis pirmajā, bet trešajā maija sestdienā, cerot, ka šai laikā gan mūziķiem, gan klausītājiem un skatītājiem «būs mazliet siltāk». Lietuvai sinoptiķi šobrīd tiešām sola diezgan siltu laiku ar visai mazu lietus varbūtību, bet, kā piebilst rīkotāji, gan jau katram ielu muzikantam pūrā atradīšoties arī kāda dziesma iespējamo lietus mākoņu kliedēšanai.

Ielu mūzikas dienas tradīcija, kas 2007.gadā aizsākās Viļņā pēc pazīstamā mūziķa un aktiera Andrjus Mamontova iniciatīvas, īsā laikā ieguvusi negaidīti plašu vērienu.

Šogad tai pievienosies ne tikai daudzas lielas un mazas pilsētiņas Lietuvā, bet arī Gruzijas galvaspilsēta Tbilisi, kurp šoreiz dosies arī pats Mamontovs, tikmēr Viļņā gaida ierodamies gruzīnus, kuri centīsies dziedāt lietuviski. Lietuvai paredzēts arī televīzijas tilts ar Gruziju.

Lietuviešu mūzika skanēs arī vairākās Eiropas pilsētās, kur ielu muzicēšanā iesaistīsies vietējās lietuviešu kopienas, - Tallinā, Parīzē, Kopenhāgenā, Polijas pilsētā Punskā, kā arī Notingemā un Jorkā Lielbritānijā.

Viļņā vien šoreiz pieteikušās muzicēt gandrīz 270 grupas. Paredzami arī ciemiņi no Latvijas, Baltkrievijas un citām valstīm. Tāpat kā agrāk, muzicēšanā drīkstēs iesaistīties arī bez iepriekšēja pieraksta, gluži spontāni.

Iepriekšējo gadu pieredze likusi rīkotājiem šogad pasludināt Viļņas Pils ielu par Akustisko ielu, mudinot tur reģistrēties tos mūziķus, kam svarīga dzīvā instrumentu skaņa, lai viņu muzicēšanu nenomāktu trokšņaini kaimiņi, kuri izmanto jaudīgu skaņu tehniku. Tomēr Mamontovs vēl īpaši aicinājis visus Ielu mūzikas dienu dalībniekus būt smalkjūtīgiem un draudzīgiem un spēt saklausīt ne tikai savu, bet arī citu kolēģu spēlēto mūziku.

Aptuveni 70 brīvprātīgie palīdzēs klausītājiem labāk orientēties Ielu mūzikas ģeogrāfijā.

Kā ziņots, pirmā Ielu mūzikas diena Latvijā norisinājās pagājušā gada 20.augustā, Rīgas svētku laikā, bet otrā paredzēta šogad 18.augustā, un uz to gatavojas ierasties arī ciemiņi no Lietuvas, pastāstījusi Ielu mūzikas dienas rīkotāju pārstāve Linda Krūkle.

Pēc rīkotāju informācijas, šobrīd zināms, ka no Latvijas uz Ielu mūzikas dienu Lietuvā sestdien gatavojas doties grupas «Karmafree», «1.kurss» un Jurijs Tihomirovs. Iespējams gan, ka ciemiņu no Latvijas būs arī vairāk.

Saskaņā ar sākotnējo ieceri par pilntiesīgiem Ielu mūzikas dienas dalībniekiem var kļūt «visi, kas spēj un prot vai vēl tikai mācās spēlēt, - bez jebkāda vecuma vai izglītības cenza». Kā uzsver svētku rīkotāji, viņi nevēlas, lai tie pārvērstos oficiālā brīvdabas festivālā, neplāno nekādas apgaismotas skatuves, bet grib pamudināt cilvēkus vienkārši ļauties dzīvīgam, spontānam muzicēšanas un klausīšanās priekam.

Mūziķi līdz pat piektdienai, 18.maijam, vēl var reģistrēties interneta vietnē «www.gmd.lt», tiesa gan, tikai lietuviski. Palīdzību var saņemt arī no rīkotājiem Latvijā, rakstot uz e-pasta adresi «info@ielumuzika.lv».

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu