Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Šonedēļ kinoteātros «Leģendārais vikings Tors» (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Ziemelis

No 18. maija kinoteātros «Kino Citadele» («Forum Cinemas»), «Multikino» un «Cinamon» skatāma islandiešu 3D animācijas filma «Leģendārais vikings Tors» («Legends of Valhalla: Thor»). Filmu latviešu auditorijai ieskaņojuši pazīstami Latvijas aktieri – Maija Apine, Ieva Aleksandrova-Eklone, Edgars Lipors u.c.

Aktieri pašu ierunāto animācijas filmu, kas balstīta Ziemeļvalstu mitoloģijā, vērtē visnotaļ atzinīgi – stāstā iekļautie mitoloģiskie tēli esot tuvi un aktuāli latviešu kultūrai.

Aktieri atklāj, ka šī ir pirmā ierunātā animācijas filma par Ziemeļvalstu mitoloģiju. Latvijas Leļļu teātra aktieris Edgars Lipors, kas ierunājis galveno varoni Toru, stāsta, ka līdz šim ieskaņotās animācijas filmas bijušas vairāk izdomāti blēņu stāsti, bet filma «Leģendārais vikings Tors» zīmīga tieši ar mitoloģijas tēliem. Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone, kas ierunājusi mīlas un kara dievieti Freju, stāsta, ka animācijas filma likusi iedziļināties Ziemeļvalstu mitoloģijā un ar interesi pārlapot mītus, lai izprastu savu varoni. «Pārsvarā ir leģendu, pasaku filmas par grieķu un romiešu mitoloģijas tēliem. Ziemeļu tautu dievības ir retāk izmantotas. Tas ir tas, kas man patīk. Gandrīz savējie! Pēdējā laikā gan Ziemeļu tautu kultūra kopumā kļūst populārāka,» stāsta aktrise. Aleksandrova domā, ka filma liks vecākiem pašiem interesēties vairāk par Ziemeļu valstu mitoloģiju brīdī, kad, atnākot mājās, bērns jautās, kāpēc filmā redzētais varonis rīkojās tieši tā un ne citādāk.

Maija Apine un Ieva Aleksandrova-Eklone
Maija Apine un Ieva Aleksandrova-Eklone Foto: Reinis Ziemelis

Animācijas filmas «Leģendārais vikings Tors» tēli aktieriem atgādina citus prototipus. Piemēram, Ieva Aleksandrova-Eklone saka, ka viņas tēls Freja līdzinās Vairai Vīķei-Freibergai. Aktrise saka: «Ārkārtīgi spēcīga sieviete, kas ir gan skaista, gan gudra. Tas ir bīstamākais un spēcīgākais savienojums.» Savukārt izskata ziņā Freja esot līdzīga iemīļotajai aktrisei Agnesei Zeltiņai. Maija Apine par savu varoni Hēlu, pazemes valstības dievi, stāsta: «Tāda viena prototipa nav, bet spēkos un vibrācijās – jā. Ir varaskāri cilvēki ar svaru. «Realizēju to, ko gribu, jo man tā vajag! Esmu riebīga, urrā!» Cilvēki jau maskējas, ārēji neizrāda un pat varbūt neapzinās ļaunumu. Prototipi varētu būt septiņi kraukļi no Raiņa «Zelta zirga».» Edgars Lipors papildina, sakot, ka viņa varonis Tors esot līdzīgs Raiņa veidotajam tēlam Antiņam, kas tiecas uz nesavtīgu mērķi.

Jautāti par atziņām, ko bērni un pieaugušie gūs pēc filmas noskatīšanās, aktieri akcentē vairākas idejas. Maija Apine uzsver, ka katrā stāstā jābūt arī ļaunajiem varoņiem: «Dieviem nekāda spēle nesanāktu, ja nebūtu labie un sliktie. Notiek mačs starp šiem spēkiem. Tors var būt varonis tikai tad, kad ir kāds, kas viņu uz to provocē. Hēla ar savām nešpetnajām, viltīgajām ļaunprātībām piespiež Toru apliecināt visu cilvēcīgo.» Jo lielāks esot nelabais, jo lielāka nepieciešamība labajam sevi apliecināt. Ieva Aleksandrova-Eklone domā, ka būtiskākais, ko no Frejas var iemācīties, ir būt patiesiem. Aktrise uzskata, ka arī pieaugušie varēs gūt vērtīgas idejas: «Eksistē stereotipi, ka skaista sieviete nav gudra. Sievietes, pateicoties animācijas filmai «Leģendārais vikings Tors», varētu celt pašapziņu. Vīrieši savukārt varētu iemācīties novērtēt sievietes sev līdzās. Pateicoties Frejai, Tors uzvar kaujās.»

Par filmu

Režisora Oskara Jonassona septiņus gadus rūpīgi veidotā filma kļuvusi par dārgāko jebkad radīto kino projektu Islandē – filmas budžets sasniedzis 30 miljonus eiro. 3D animācijas filma «Leģendārais vikings Tors» balstīta nevis izdomātā vēsturē, bet Ziemeļvalstu mitoloģijā. Filmā stāstīts par pusaudzi Toru. Viņš izrādās Valhallas dievu karaļa Odina dēls, kas grib kļūt par karavīru un uzvarēt pazemes briesmoņus. Jautrība sākas, kad Tora rokās nonāk brīnumains veseris, kas ne tikai sniedz jaunajam kalējam varoņa spēku, bet arī spēj runāt un to labprāt dara – neskopojas dot Toram noderīgus padomus.

Nepalaid garām!

Uz augšu