Dekoratīvās mākslas muzejā atklās atjaunoto ekspozīciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

16. maijā, prezentējot atjaunoto pastāvīgo ekspozīciju, saviem apmeklētājiem durvis ver Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Šī ir muzeja atgriešanās pie skatītāja jaunā kvalitātē, ar pārsteigumiem un izcilām, vēl neredzētām, iepriekš neizstādītām mākslas vērtībām. Tā ir muzeja darbinieku velte mākslas cienītājiem Starptautiskajā muzeju dienā, informē muzeja pārstāvji.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) tika dibināts 1989. gadā kā latviešu profesionālās dekoratīvi lietišķās mākslas muzejs, kura krājumā glabājas galvenokārt Latvijas mākslinieku radītie dekoratīvās mākslas un dizaina darbi. Muzeja krājumu veido septiņas kolekcijas: tekstilmākslas, keramikas un porcelāna, metālmākslas, ādas mākslas, dekoratīvā koka mākslas, stikla mākslas un kopš 2006. gada arī dizaina kolekcija.

Pēc vairāk kā divdesmit gadu darbības pirmo reizi pilnībā tiek atjaunota muzeja pastāvīgā ekspozīcija. Tā iekārtota divos stāvos un parāda Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina attīstību no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Aleksandra Beļcova. Dekoratīvs šķīvis „Meitene pie loga” (darbnīca „Baltars”). 1925. Fajanss, virsglazūras apgleznojums. DMDM kolekcija.
Aleksandra Beļcova. Dekoratīvs šķīvis „Meitene pie loga” (darbnīca „Baltars”). 1925. Fajanss, virsglazūras apgleznojums. DMDM kolekcija. Foto: publicitātes

Atjaunotajā otrā stāva ekspozīcijā (20. gs. sākums – 20. gs. 60. gadi) apmeklētājus pārdomām rosinās pirmo reizi muzeja vēsturē eksponētais, 1910. gadā

pēc izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla meta darinātais altāra paklājs, kuru izšuvušas Svētā Jāņa baznīcas Dāmu komitejas dalībnieces.

20. gadsimta 20. gadu periods ir dažādo mākslas stilu meklējumu un eksperimentu laiks modernistu Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas, Sigismunda Vidberga daiļradē, kas savu visspilgtāko izpausmi radis pasaules līmeņa porcelāna apgleznošanas darbnīcas «Baltars» izstrādājumos. Jāatzīmē, ka tieši šī kolekcija ir iekļauta Latvijas Kultūras kanona nacionālo dārgumu sarakstā. Tagad būs iespējams apskatīt plašāku, līdz šim neeksponēto darbu klāstu.

Mārtiņš Saulespurēns. BLUE (Baltic Latvian Universal Electronics)
Mārtiņš Saulespurēns. BLUE (Baltic Latvian Universal Electronics) Foto: publicitātes

Unikālajos trauku gleznojumos spilgti atklājas nacionālais konstruktīvisms, Art Deco stila atbalsis, bet darbu sižetos parādās aizraujošs stāstījums par latviešu tautas tradīcijām un svētkiem, 20. gs. 20. gadu sadzīves tēlojumus, kā arī iespaidi no Eiropas ceļojumiem, neaizmirstot eksotiskos Austrumu un afrikāņu motīvus. Porcelāna trauku ekspozīcijā skatāmi Kuzņecova fabrikā ražotie trauki pēc Romana Sutas, Ludolfa Liberta, Niklāva Strunkes un Viļa Vasariņa metiem.

Mārtiņš Saulespurēns. BLUE (Baltic Latvian Universal Electronics)
Mārtiņš Saulespurēns. BLUE (Baltic Latvian Universal Electronics) Foto: publicitātes

Kompānija «BLUE» ir pirmajā trijniekā pasaulē starp studiju mikrofonu ražotājiem – tā ir garantija profesionālai kvalitātei un izcilam dizainam. Šajos mikrofonos savus studiju albumus ir

iedziedājušas tādas pasaules līmeņa zvaigznes kā Bobs Dilans, Kristina Agilera, Rods Stjuarts, Missija Eliota, Nora Džonsa, Stings, Daiena Krola, Akon, bet dziedātājai Pinkai pēc īpaša pasūtījuma tika izgatavots rozā mikrofons BOTTL E.

20. gadsimta 80. gados un 90. gadu sākumā pasaulē populārs kļuva plastmasas pudeļu dizains. Būtisku ieguldījumu šajā jomā ir sniedzis toreiz ASV dzīvojošais latviešu dizainers Juris Mednis, kurš radījis plašu modernu pudeļu kolekciju. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā eksponētā 1983. gadā ASV projektētā divdaļīgā, krāsās spilgtā pudele ir iekļauta arī Modernās mākslas muzeja (MoMA) kolekcijā Ņujorkā.

Dizaina sadaļā apmeklētājus priecēs atjautīgi risinātais gaismas ķermenis «Līgava» Latvijas pazīstamā dizaina zīmola «mammalampa» izpildījumā. Skatītāji varēs novērtēt arī Māras Skujenieces (Nīderlande) dizainētos porcelāna traukus, Arta Nīmaņa dizaina studijas «An&Angel» fascinējošos stikla traukus, Jāņa Rauzas krēslu no kolekcijas «Mint» un citu autoru darbus. Netradicionāls akcents ekspozīcijā ir pašreiz ASV dzīvojošā mākslinieka Jāņa Jēkabsona no silikona darināti mākslas objekti.

Drīzumā pārveidotajā muzeja foajē apmeklētājus sagaidīs arī LNMM Zīmola fonda tirdzniecības stends ar īpaši šim muzejam izstrādātu kvalitatīvu kultūras suvenīru līniju, mākslas grāmatām un Latvijas dizaineru radītiem priekšmetiem.

Dāvana muzeja apmeklētājiem Starptautiskajā muzeju dienā

18. maijā – Starptautiskajā muzeju dienā – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs saviem apmeklētājiem dāvina īpašu iespēju plkst.15 noklausīties bezmaksas ekskursiju tikko atjaunotajā pastāvīgajā ekspozīcijā. Tas būs muzeja profesionāļu, kolekciju glabātāju un mākslas zinātnieku stāstījums par ekspozīcijā redzamo, īpašu uzmanību pievēršot tām mākslas vērtībām, kuras līdz šim atradās muzeja fondos un skatītājam nebija pieejamas.

Atgādinām, ka 18. maijā ieeja visās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs ir brīva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu