Kādā meža būdiņā jauniešus plosa briesmoņi (29)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Filma «Būda mežā» («The Cabin in the Woods») - pārliecinoši gada gaidītākā un intriģējošākā šausmu filma, kuras scenārija autors ir gīku ikona Džosa Vedons (Joss Whedon), seriālu «Bafija» un «Firefly» veidotājs un drīzumā gaidāmā supergrāvēja «The Avengers» režisors! No pagājušās piektdienas «Būda mežā» skatāma arī uz Latvijas kino ekrāniem. Filmas režisors ir Drū Godards (Drew Goddard), kuram šī ir pirmā filma kā režisoram.

Lieliskā šausmu filma un ģeniālā komēdija «Būda mežā» brīdina: «Marihuānas smēķēšana ir ne tikai kaitīga, bet arī veselīga.»

Apraksts. Pieci pusaudži dodas atpūsties un apmetas kādā ēkā meža vidū. Drīz ar viņiem sāk notikt neizskaidrojamas lietas. Ja jūs domājat, ka šis ir ierasts sižets standarta šausmu filmai, jūs kļūdāties! Būda mežā nebūt nav tas, pēc kā izskatās...

Pārdomas. Uzrakstīt recenziju filmai «Būda mežā» ir sarežģīts uzdevums, jo ir bail pateikt kaut ko priekšā. Vispareizākais būtu par šo filmu pirms tās noskatīšanās vispār neko nezināt. Apsolos būt uzmanīgs, lai kādam nesabojātu skatīšanās prieku. Ja tu domā, ka «Būda mežā» ir kārtējā Holivudas klišeja, tu kļūdies. Ja tu domā, ka tā ir ļoti šausmīga, tu kļūdies. Ja tu domā, ka filmas vidū tu sapratīsi, kā tā beigsies, atkal kļūdies.

«Būda mežā» ir labākā šausmu filma, kas redzēta daudzu gadu laikā, un noteikti viena no labākajām filmām 2012. gadā. Vai atceries, kad kāda no šausmu žanra filmām tevi ir patiesi pārsteigusi ar oriģinalitāti un kvalitāti? Ar negaidītiem sižeta pavērsieniem vai izdomu? Šķiet, man pēdējais pārsteigums bija savdabīgā somu šausmu filma «Rare Exports». Tagad pārsteiguma stafeti ir pārņēmusi «Būda mežā».

Galvenajās lomās iejūtas tādi aktieri kā Džesijs Viljamss (Jesse Williams), Kriss Homsvorts (Chris Hemsworth), Ričards Dženkinss (Richard Jenkins), Bredlijs Vitfords (Bradley Whitford), Anna Hatčinsone (Anna Hutchison) un daudzi citi. Ne pret vienu no aktieriem pretenzijas neradās, katrs zina savu lomu un atrodas savā vietā. Tomēr, ja kāds ir jāuzslavē, tad filmas naglas viennozīmīgi ir Frens Krenzs (Fran Kranz) un savdabīgā Vitforda un Dženkinsa saspēle.

Kadrs no filmas "Būda mežā"
Kadrs no filmas "Būda mežā" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Kas tad īsti padara «Būdu mežā» par vienu no gada labākajām filmām? Atbilde laikam jāmeklē oriģinālajā scenārijā un filmas veidotāju mīlestībā pret dažādu šausmu kino. Filma ir smieklīga no paša sākuma līdz beigu titriem, lai arī šausmu momentu netrūkst. Tomēr nav jābūt šausmu filmu fanam, lai priecātos par «Būdu mežā». Šī nav kārtējā filma, kur jaunieši aizbrauc uz mežu piedzerties, bet uzrodas kāds mošķis, kas ballīti pataisa par garlaicīgu asinspirti. Šeit viss ir ietērpts gudrā stāstā, divās savādās pasaulēs, kuras ir pilnīgi pretēji atšķirīgas, un ar šo kontrastu tās liek viena par otru pasmaidīt. Kā arī «Būda mežā» ir līdz lūpai pārpildīta ar dažādām atsaucēm uz citām šā žanra klasikām. Tomēr droši var apgalvot - ja atsauces nenolasīsies, tas nekādā gadījumā nepadarīs «Būdu mežā» sliktāku.

Savā ziņā

šī kino lente ir savdabīga mīlestības vēstule šausmu žanram

, tāds kā kopsavilkums, kurā ar žanra klasikām un tradicionālākajiem elementiem filma pasmejas pati par sevi. Kā jau minēju, nevēlos pilnīgi neko pateikt priekšā par notikumiem, kas norisinās filmā. Varu vien apsolīt, ka jebkuram kinomīlim «Būda mežā» būs neaizmirstams pārsteigums, kuru apmeklēt gribēsies vairākkārt. Aizej uz kino ar draugiem, paņem līdzi labu garastāvokli un izbaudi vienu no gada lielākajiem kino notikumiem. Ja tev patika tādas filmas kā «Hot fuzz», «Shaun of the Dead», «Tucker and Dale vs Evil», es neticu, ka «Būda mežā» varētu nepatikt. Mans vērtējums ir augsts, pie tik augsta vērtējuma tiek filmas, kuras mani ir pārsteigušas un parādījušas kaut ko jaunu.

Vērtējums: 10/10.

Komentāri (29)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu