Policisti ballējas un lieto narkotikas (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Režisoru Fila Lorda (Phil Lord) un Krisa Millera (Chris Miller) jaunā komēdija «Džampstrīta 21» («21 Jump Street») jau kādu laiku skatāma uz Latvijas kino ekrāniem. Filmas galvenās lomas atveido Čanings Teitums (Channing Tatum) un Džona Hils (Jonah Hill).

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais!

Apraksts: Šmits un Dženko skolā nebija tie labākie draugi, taču studijas policijas akadēmijā viņus satuvina. Nokļuvuši slepenajā vienībā Džapmstrīta, censoņi saņem uzdevumu iefiltrēties vidusskolā, kur notiek narkotiku tirdzniecība, un atklāt vainīgos. Izrādās, ka skolā vairs nav tik omulīgi kā pirms dažiem gadiem un mūsdienās tur ir bīstamāk nekā lielpilsētas ielās.

Pārdomas. Vai esi redzējis 1987. gada seriālu «21 Jump Street» ar Džoniju Depu (Johnny Depp) galvenajā lomā? Šajā seriālā viņam tika piešķirta viena no pirmajām galvenajām lomām viņa karjerā. Šī ir astoņdesmito gadu seriāla pilnmetrāžas versija, turklāt asa sižeta komēdija, nevis nopietns detektīvs. Negaidīti, bet salīdzinoši mazpazīstamo režisoru Fila Lorda un Krisa Millera komēdija «Džampstrīta 21» ir viena no labākajām komēdijām, kādas radītas pēdējo gadu laikā. Es neatceros, kad es būtu tā smējies kā šīs filmas seansā. Bez jelkādām šaubām,

«Džampstrītas 21» vieta ir tajā plauktā, kur glabājas «Shaun of the Dead», «Hot Fuzz», «Superbad» un «Big Lebowski».

«Džampstrīta 21» ir stāsts par diviem jauniem policistiem - pajoliņiem. Dženko, kuru atveido dejotājs Čenings Teitams (Channing Tatum) un Šmitu, kura lomā iejūtas Džona Hils (Jonah Hill). Lai arī vidusskolā starp viņiem valdīja pamatīgas nesaskaņas, policijas akadēmijā viņi nolemj kļūt par draugiem, viens otru papildinot. Šmits ar smadzenēm palīdz Dženko, kurš savukārt palīdz sportot apaļīgajam Šmitam. Kļūstot par policistiem, jau pašā karjeras sākumā viņi savāra pamatīgas ziepes un tiek nosūtīti uz «Džampstrītu», lai atgrieztos vidusskolā un iefiltrētos starp populārajiem jauniešiem un atrastu kādas jaunas un bīstamas narkotikas izplatītāju.

Džona Hils filmā «Džampstrīta 21»
Džona Hils filmā «Džampstrīta 21» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Kas tad īsti padara «Džampstrītu 21» tik lielisku? Pirmkārt, tā it kā sastāv no daudzām jo daudzām mazām kuriozu situāciju epizodēm, kuras ir cita par citu smieklīgākas. Ja to sagrieztu, sanāktu vismaz 100 smieklīgas īsas joku epizodes, par kurām pasmieties varētu, neredzot filmu kopumā. Otrkārt, «Džampstrīta 21» ir smieklīga no paša sākumā, līdz beigu titriem. Par to jāsaka paldies lieliskajam scenārijam un aktieru saspēlei. Noskatoties šo filmu,

man no smiešanās sāpēja visas maliņas un sajūta bija, ka esmu nevis pavadījis pāris stundas kinoteātrī, bet gan izkritis pa trešā stāva logu.

Nav iespējams uzskaitīt visas tēmas, par kurām pasmejas «Džampstrīta 21». Par policistiem, reliģiju, Holivudas filmu specefektiem, jauniešu stilu, minoritātēm un daudz ko citu.

Galvenais, kāpēc «Džampstrīta 21» nostrādā, ir situāciju kontrasts, proti, nūģis un zubrītājs Šmits pēkšņi kļūst populārs un iefiltrējas «kruto» jauniešu bariņā, kamēr stilīgais un sportiskais Dženko nokļūst pie ķīmijas klases urbējiem. Šī kuriozā situācija veidoja kontrastu filmā, balansēja starp jokiem un bija smieklīga jau pati par sevi.

Džona Hils ir lielisks pēc būtības, grūti nosaukt filmu, kurā mani nebūtu apmierinājusi viņa aktierspēle. Tomēr vislielākais pārsteigums ir Čenings Teitams. Lai arī viņam filmu portfolio ir iespaidīgs, neviena viņa atveidotā loma prātā īsti nav palikusi. Viņš tik precīzi pielāgojas Džona Hila tēlam, ka abu saspēle tiešām viens otru papildina, it kā viņi būtu brāļi. Būtu negodīgi nepieminēt skarbo un dusmīgo policijas kapteini, kura lomā iejūtas reperis «Ice Cube». No viņa es nebiju gaidījis tik pārliecinošu un tiešu tēlojumu.

Reperis "Ice Cube". Kadrs no filmas «Džampstrīta 21»
Reperis "Ice Cube". Kadrs no filmas «Džampstrīta 21» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Sēžot kinoteātra krēslā, novēroju, ka ne visi saprata Džonija Depa iznācienu filmā. Kā jau iepriekš minēju, seriāls ar šīs filmas nosaukumu, kurš iznāca astoņdesmitajos, bija tas, kas pasaulei uzdāvināja šo kulta aktieri. Tieši tāpēc viņš uz mirkli uzrodas arī šajā filmā. Nevēlos spoilot - aizej uz filmu, un arī tevi pārsteigs šis moments.

Noskaties arī kadru no vecā seriāla «21 Jump Street», kurā redzams ne tikai Džonijs Deps, bet arī Breds Pits jaunībā. Šajā ainā viņš tika pieaicināts kā viesaktieris.

Nobeigumā - ja vēlies lielisku asa sižeta komēdiju, kura ir piesātināta ar melnā humora elementiem, draugus pie rokas un marš uz kino! «Džampstrītas 21» morāle ir neuzspiesta, un režisori ar to mums atgādina par draudzību un mūsu dzīvi. Tikai caur simtiem lielisku joku prizmu. Pasmejies un lieliski pavadi laiku. «Džampstrīta 21» jau ir atradusi vietu manā 2012. gada 10 labāko filmu topā.

Vērtējums: 9.5/10.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu