Rīgas klubā rullē «fiksīši»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Aizvien populārākas pašmājās kļūst fiksēto velosipēdu jeb tā dēvēto fiksīšu sacensības iekštelpās. Kas tas tāds īsti ir un kā ikviens var izmēģināt spēkus pret labākajiem Latvijas riteņbraucējiem, jautājām Dainim Kreilim, vienam no «Fixride.lv Ruļļu cīņu» organizētājiem.

Pirmās šāda veida sacensības norisinājušās Anglijā pagājušā gadsimta 60.gados, kur velobraucēji bija nolēmuši izaicināt viens otru tieši telpu turnīros 500 metru distancē uz riteņiem, kas iestatīti ruļļos, un fonā aiz viņiem spidometrs rādīja nobraukto distanci. Ideja reanimēta 2000.gadā Londonā, bet viens no šīs idejas adaptētājiem Latvijā šādās sacensībās pirmoreiz piedalījies 2007.gadā, aizcīnoties līdz ceturtdaļfinālam.

«Negribēju šo ideju brutāli nozagt, bet uztaisīt ko jaunu – ar veciem riteņiem un videoprojekcijām,»

sarunā ar TVNET stāsta Dainis Kreilis, viens no idejas realizētājiem pašmājās. Vietējie veloaktīvisti radījuši paši savu programmu, ar ko tiek fiksēta distance uz ruļļiem, bet ērenpreisi, kas pārtaisīti atbilstoši sacensībām, iegūti no seno divriteņu restauratora Toma Ērenpreisa. Pirmais «fiksīšu» duelis norisinājās pirms gada, un kopš tā laika aizvadīti jau vairāk nekā 20 šāda veida pasākumi un līdz vasaras sezonai tie kafejnīcā un izklaides vietā «Miit» (Lāčplēša ielā 10) notiek reizi mēnesī. Nākamais posms ir gaidāms 18.februārī, dienā, kad notiks gan referendums par krievu valodu, gan nacionālais Eirovīzijas fināls.

Ruļļu cīņu pirmsākumi pagājušā gadsimta 1960.gados
Ruļļu cīņu pirmsākumi pagājušā gadsimta 1960.gados Foto: publicitātes

Sacensībās piedalās arī labākie pašmāju riteņbraucēji – profesionāļi. Piemēram, pērnā gada Rīgas velomaratona uzvarētājs Andris Vosekalns un velotrekists Viesturs Bērziņš, kurš savulaik pārstāvējis Latviju arī Olimpiskajās spēlēs. Tāpat izmēģināt spēkus aicinātas arī meitenes.

«Tas ir forši – pamēģināt spēkoties ar Latvijā labākajiem riteņbraucējiem. Katram būs interesanti paskatīties, uz ko viņš īsti ir spējīgs.»

Ruļļu cīņas parasti izvēršas ļoti azartiskas, un cīņa norisinās par sekundes desmitdaļām, stāsta Kreilis. Kafejnīcā «Miit» atrodas arī velodarbnīca, un «Fixride.lv» pārstāvis novērojis, ka «fiksīšu» kults Latvijā uzņēmis lielus apgriezienus. «Tā ir arī sava veida stila izpausme, un tie, kas brauc, saka, ka braukt ir daudz interesantāk. Ir jādomā četri soļi uz priekšu, nevis divi [kā tas ir, pārvietojoties ar vienkāršu velosipēdu],» viņš saka.

Šīs sacensības ir iespējams arī īrēt, un tās jau vairākkārt notikušas ārpus Rīgas robežām. Ar visu piegādi, turnīra organizēšanu, vadīšanu un attēlošanu tas izmaksā aptuveni 250 latus. Šāda veida pasākumi ir domāti, lai popularizētu velobraukšanu, kas īpaši galvaspilsētā joprojām ir aktuāls jautājums.

Ruļļu cīņas - 2.posms from Arturs Pavlovs on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu