Lielā mūzikas balva kordiriģentam Gido Kokaram (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lielā mūzikas balva (LMB) par mūža ieguldījumu piešķirta kordiriģentam Gido Kokaram, šodien informēja Kultūras ministrijā notikušajā preses konferencē.

Šodien tika paziņoti arī Lielās mūzikas balvas 2008.gada kandidāti septiņās nominācijās.

Nominācijā "Gada debija" balvai izvirzīts pianists Andrejs Osokins, operdziedātājs Rihards Bramanis par Papageno lomu Mocarta operā "Burvju flauta" un komponists un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe.

Nominācijā "Gada koncerts" uz Lielo mūzikas balvu pretendē vokālā grupa "Cosmos", koncertprogramma "Dāvida dziesmas" - Gunta Davidčuka, Kristīne Adamaite, Artis Sīmanis, kā arī jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncerts 18.oktobrī Lielajā ģildē.

Lielajai mūzikas balvai par izcilu darbu ansamblī izvirzīta Agnese Kanniņa-Liepiņa, Diāna Ozoliņa un Jānis Stafeckis.

Balvai par izcilu individuālu sniegumu Latvijā izvirzīts Diānas Ketleres koncerts Mazajā ģildē 23.septembrī, Intars Busulis - par kino koncertiem, džeza koncertiem un kabarē dziesmām, kā arī Krišjānis Norvelis - par koncertiem kopumā.

Uz mūzikas balvu par izcilu interpretāciju pretendē "Sinfonietta Rīga" par izcilu sniegumu jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncertā 18.oktobrī Lielajā ģildē, Rīgas Doma zēnu koris - par 30.decembra un 31.decembra koncertiem "J.S.Bahs "Ziemassvētku oratorija"" Rīgas Lutera baznīcā, Ieva Parša par Britena un Berio skaņdarbu interpretāciju koncertā "Kaislību spēles" Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 12.novembrī.

Nominācijā "Gada uzvedums" uz Lielo mūzikas balvu pretendē jauniešu kora "Kamēr" koncerti Latvijas Universitātes Lielajā aulā 3.jūlijā un 4.jūlijā un CD "Pasaules Saules dziesmas", Gustava Mālera 8.simfonijas atskaņojums "Arēnā Rīga" 17.novembrī un Riharda Vāgnera opera "Zigfrīds" Latvijas Nacionālajā operā.

Uz mūzikas balvu par gada jaundarbu kandidē Andris Dzenītis ar diviem darbiem - "Let it be Forgotten" un "Baložu pasts" un Gustavs Fridrihsons ar "Chiaroscuro", pirmatskaņojums - 18.oktobrī Lielajā ģildē.

LMB laureātu naudas balvas apmērs būs 1000 latu pirms nodokļu nomaksas un Armanda Jēkabsona sudrabā veidota statuete, kurā atainots stilizēts sievietes tēls. To ietver ažūrā veidotas smalkas līnijas, kas atspoguļo mūzikas instrumentu fragmentu kontūras. Figūras silueta pieliektā galva, pēc mākslinieka ieceres, simbolizē pietāti pret laureāta ieguldījumu Latvijas mūzikā.

LMB pasākuma kopējais budžets ir 53 000 latu.

Lielās mūzikas balvas žūrijā darbojas muzikoloģe, Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītāja Anda Beitāne, muzikologs Mārtiņš Boiko, mūzikas žurnāliste Olga Pētersone, muzikologi, Latvijas Radio 3 žurnālisti Guntars Pupa un Maruta Rubeze, "Latvijas koncertu" valdes loceklis Guntars Ķirsis, muzikoloģes Ilze Šarkovska-Liepiņa un Zane Gailīte, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne un žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis.

2007.gadā tika ieviesti vairāki jauninājumi: noteiktas nominācijas un kārtība, ka janvārī preses konferencē tiks paziņoti nominanti, bet žūrija par laureātiem balsos balvas pasniegšanas dienā.

Preses konferencē, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, žūrijas priekšsēdētājs Guntars Ķirsis atzina, ka katrs žūrijas loceklis nav apmeklējis visus koncertus, kuri nominēti LMB, kaut arī koncertu organizētāji deva tādu iespēju. Ķirsis apgalvoja, ka žūrijas locekļi balsos tikai par tiem koncertiem, kurus paši ir dzirdējuši. Esot arī iespēja noklausīties koncertu ierakstus Latvijas Radio "Klasika" arhīvā, piebilda žūrijas priekšsēdētājs.

"Lielās mūzikas balvas 2008" pasniegšanas ceremonija un koncerts notiks 3.martā plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumu būs iespējams vērot gan klātienē, gan tiešraidē Latvijas Televīzijas 1.programmā, kā arī klausīties Latvijas Radio.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu