Kultūrvēsturisks seriāls "Dailes teātra vēsture"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas televīzija sadarbībā ar Teātra darbinieku savienību izveidojusi jau otro kultūrvēsturisko seriālu “Latvijas teātru vēsture”, kas vēstīs par Dailes teātri – no teātra dibināšanas 1920. gadā līdz Atmodas sākumam.

Lai plašāk iepazīstinātu ar šo projektu un tā autoriem, LTV kopā ar Dailes teātri ielūdz žurnālistus uz kultūrvēsturiskā cikla prezentāciju 29. janvārī plkst. 14.30 Dailes teātra Mazajā zālē, kur tiks demonstrētas pirmās sešas sērijas.

Sākot ar 4. februāri, desmit svētdienas plkst. 18.30 LTV1 tiks demonstrētas sērijas, kas vēstīs par Dailes teātra vēsturi – no teātra dzimšanas 1920. gadā līdz Atmodas sākumam. Pirmās sešas sērijas, kuras pirms demonstrēšanas LTV tiks prezentētas 29. janvārī Dailes teātrī, atainos teātra vēsturi līdz 60. gadiem. Seriāls veidots vizuāli un saturiski piesātināti, taču saprotami ikvienam, kuru interesē ne tikai teātris, bet arī Latvijas un kultūras vēsture.

Kultūrvēsturiskais seriāls „Latvijas teātru vēsture” top, sadarbojoties Latvijas Televīzijai, Teātra darbinieku savienībai. Seriāla tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome, “Ģimenes aptieka” un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejs. Šis darbs domāts ikvienai vecuma grupai, un katrs, ņemot vērā savu pieredzi un redzēto, saņems gaidīto. It īpaši šie materiāli domāti jaunajai paaudzei, jo sevišķi tiem, kas studē kultūras vēsturi. Tā scenārija autori un režisori ir teātra žurnāliste Mārīte Balode un Kultūras akadēmijas rektors profesors Jānis Siliņš, par konsultanti aicināta Rita Rotkale. Kultūrvēsturiskā seriāla operators ir Aivars Kalniņš, bet videoinženieris – Ģirts Ģērmanis.

Pērnā gada rudenī seriālu „Latvijas teātru vēsture” aizsāka tā pirmā daļa, kas stāstīja par Nacionālo teātri.

Veidojot „Latvijas teātru vēsturi”, bagātīgi izmantoti arhīvu materiāli, fotogrāfijas un izrāžu meti no Rakstniecības, mūzikas un teātra muzeja. Unikālie vēstures materiāli miksēti ar aculiecinieku stāstījumiem jau no šodienas skata punkta.

Pirmo sēriju stāstnieki ir māksliniece Džemma Skulme, kura Dailes teātrī izaugusi līdzās savam tēvam dekoratoram Otim Skulmem. Dailes teātri jau no skolas gadiem apmeklējusi aktrise Vera Singajevska, jo viņas vecākais brālis spēlējis orķestrī. Par redzēto un piedzīvoto stāsta Dailes teātra vecmeistare Velta Krūze. Neiztikt arī bez erudītās teātra zinātnieces Lilijas Dzenes trāpīgajiem un lakoniskajiem vērtējumiem, bet par Pētera Pētersona laiku teātrī stāsta aktrise Dina Kuple. Stāstnieku vidū ir arī teātra zinātniece Līvija Akurātere, kura 50. gadu sākumā bija Dailes teātra literārās daļas vadītāja, kā arī teātra un kino zinātniece Valentīna Freimane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu