Prestižais Zelta globuss – filmai Bābele (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Droši vien naktī uz otrdienu negulēja arī dažs labs apsēstāks kino fans Latvijā – ja vien viņam bija pieejama satelīttelevīzija un amerikāņu kanāls NBC.

Tieši šis mediju milzis bija nopircis ekskluzīvās tiesības tiešraidē no Beverlihilzas Hilton rādīt visai pasaulei 64 gadskārtējo Zelta globusu pasniegšanas ceremoniju. Otru prestižāko ASV kinobalvu reprezentē organizācija, kuras nosaukuma abreviatūru veido burti HFPA, kas savukārt radušies, saīsinot Hollywood Foreign Press Association (Holivudas Ārzemju preses asociācija). Lai gan balsojumu rezultāti apgāza ne vienu vien prognozi, pie galvenajām balvām tika nomināciju favorīti. Par labāko filmu pelnīti tika atzīta Alehandro Gonsalesa Injaritu Bābele, bet labākā režisora gods tika Martinam Skorsēzem par Atkritēju.

Fortūnas līkloči

Pirms Ziemassvētkiem, rakstot par šā gada potenciālajiem Zelta globusu sacensības līderiem, aicināju Neatkarīgās lasītājus ar kritisku skepsi lasīt tās mediju prognozes, kas balstījās uz kailu nomināciju saraksta analīzi vai jauku meiteņu apgalvojumus, kuru jēgu varētu formulēt aptuveni šādi – manam mīļākajam aktierim Leonardo di Kaprio šoreiz nu gan noteikti būs balva – tāpēc, ka viņš ir mans mīļākais aktieris, turklāt ticis nominēts par divām filmām. Teiksim tā – nomināciju saraksts izskatījās pietiekami aizdomīgs, lai tas īstenotos atbilstoši uz vienkāršu aritmētiku balstītām prognozēm. Spriežot pēc šādas loģikas, meksikāņu režisora Alehandro Gonsalesa Injaritu filmas Bābele (septiņas nominācijas) veidotājiem Zelta globusa ceremonijā vajadzētu justies kā absolūtajiem līderiem. Sešās kategorijās bija nominēta Martina Skorsēzes filma The Departed/Atkritējs, bet piecās muzikālā filma Dreamgirls/Sapņu meitenes. Galu galā no līderu trijnieka liet prieka asaras un dzert uzvaras šampanieti tā īsti pienācās tikai Dreamgirls, kas plūca laurus trijās vadošajās nominācijās, un samērā necili pozicionētajai Karalienei, no kuras neviens neko īpašu negaidīja. Protams, līderiem balvas tika, bet tādus virsrakstus, kā "Zelta globusu lietus nepārprotamajam nomināciju līderim" nāksies pataupīt nākamībai.

Veiksminieki/neveiksminieki

Tīri vai jāteic – bagātie arī raud. Cilvēciski žēl Leonardo di Kaprio, kurš nominācijā Labākais filmu aktieris – drāma bija izvirzīts par divām (!) filmām Blood Diamond/Asiņainais dimants un The Departed/Atkritējs, bet presē tika daudzināts par drošu pretendentu. Zelta globusu kolekciju viņš diemžēl nepapildinās. Varbūt šī neveiksme aktierim tomēr nesīs veiksmi, jo iepriekš dāsni lauri Zelta globusu ceremonijā viņam izvērtušies par fatālu neveiksmi Oskaru naktī, tagad faniem ir iemesls cerēt, ka šogad būs otrādi. Arī Holivudas veterānam Klintam Īstvudam globusu nakts, lai gan viņš arī tika nominēts labākā režisora godam par divām filmām, nepaliks labā atmiņā. Balvu šoreiz saņēma Martins Skorsēze, kurš savukārt pirms pāris gadiem palika bešā dramatiskā Oskaru sacensībā ar... Klintu Īstvudu.

Savas karjeras zelta stundu piedzīvoja skandalozais komiķis Saša Koens, kura atveidotais Borats tika atzīts par uzvarētāju nominācijā Labākais muzikālo filmu/komēdiju aktieris. Tā teikt, Long Live Kazakhstan! (Interesanti, kā viņi tur, Beverlihilzā, tika galā ar Sašas Koena tieksmi stāstīt piedauzīgas anekdotes par saviem tautiešiem ebrejiem – MTV balvu ceremonijā šķita, ka tās vadītājus ķers trieka.) Jāatzīst, vairāk par Boratu mani uzjautrina dažu tautiešu mīlīgi politkorektā murrāšana saistībā ar šo filmu. Sak, Kazahstānai tā gan esot fantastiska publicitāte... Vai tik šie paši čalotāji pirms dažiem gadiem negrasījās nolinčot režisoru Holanderu par filmu By By Beauty, kurā atklātā tekstā tika vēstīts visai pasaulei – Latvijas sievietes ir maukas. Būtībā taču – lieliska un tūrismu veicinoša publicitāte mūsu mazajai Dzintarzemei.

Nenoliedzami gandarīta par paveikto var būt Zelta globusu ceremonijas labākā aktrise un Elizabetes II atveidotāja Helēna Mirena – lai gan dažs vērtētājs apgalvo, ka Karaliene būtībā esot vienas aktrises filma – kāda starpība! Prestižā balva apstiprina tikai to, ka Helēna Mirena šai lomā ir patiesi lieliska. Ļoti cienījamā kompānijā par labāko otrā plāna aktieri šogad tika atzīts arī nenogurdināmais Edijs Mērfijs no Sapņu meitenēm. Jāatgādina, ka šai pašā kategorijā startēja arī Breds Pits, Džeks Nikolsons.

Bābele – labākā

Būsim reālisti – režisora Alehandro Gonsalesa Injaritu filma Bābele saņēma maksimālo godu, uz ko tā varēja pretendēt, bet nopietnā kino cienītājiem ir ne mazāks iemesls gavilēm kā pērn, kad gluži negaidīti Oskaru ceremonijā par līderi uzskatīto Kupraino kalnu apsteidza nosacītais mazbudžeta darbs Crash. Par Bābeli kritiķe Anita Uzulniece Neatkarīgajā rakstīja jau tad, kad Injaritu par to pelnīti saņēma balvu Kannās. Latvijā šis režisors pazīstams ar filmu Mīla – kuce vai vēl vairāk pēc vienubrīd visās iespējamajās kabeļprogrammās megapopulārās filmas 21 grams. Jāteic, gan Bābele, gan 21 grams uzskatāmas par tipiskām šā režisora stilu raksturojošām filmām, kurās aktieri būtībā kļūst par skrūvītēm lielā un sarežģītā mehānismā. Lai gan Bābele nenoliedzami ir ārkārtīgi profesionāli veidots un prasmīgi savērpts kinostāsts, nevar teikt, ka aktieri šai filmā būtu zvaigznes. Vismaz tai nozīmē, lai to spētu novērtēt ārzemju kino žurnālisti. Jā, Breds Pits, Adriana Barasa un Rinko Kikuči tika nominēti kā labākie otrā plāna lomās, tomēr paradokss – Bābelē nav pirmā vai otrā plāna lomu. Alehandro Gonsalesa Injaritu filma nav sadalāma reizinātājos vai zobratiņos, kur viens griežas labāk, bet otrs sliktāk. Nominācija Labākā filma – drāma ļoti precīzi raksturo šīs filmas būtību, bet stāsts par to, kas dažādos kontinentos notiek, ja marokāņu zēns paniekojas ar kāda japāņa dāvāto šauteni, ir vienkārši jāredz.

Lost noriets?

Metiet mieru banālajām spekulācijām par Zelta globusu kā ģenerālmēģinājumu maģiskajai Oskaru naktij. Šīs balvas jau sen ir atšķirīgas un dzīvo katra savu patstāvīgu dzīvi. Mums katram, protams, ir savi favorīti, un gan jau kādam no viņiem Kodak Theatre šogad skanēs sakrālais and the winner is... Zelta globusu pasniegšanas ceremonija drīzāk gan ļauj izdarīt citu secinājumu – mūsu platuma grādos pat slavas virsotnēs esošais seriāls Lost, kas vienlaikus skatāms teju vai kādās piecās televīzijās, spriežot pēc visa, ir sevi izsmēlis. Amerika šogad balso par Grey`s Anatomy, bet dāsni nominētajām Lost zvaigznēm no Zelta globusa ceremonijas mājup nācās doties bešā. Acīmredzot katrai idejai ir savs laiks, kad tā sāk atražot sevi, jālūkojas citā virzienā.

***

Zelta globusi

- Labākā filma – drāma

Bābele

- Labākā filmu aktrise – drāma

Helēna Mirena – Karaliene

- Labākais filmu aktieris – drāma

Forests Vaitakers – Pēdējais Skotijas karalis

- Labākā muzikālā filma/komēdija

Sapņu meitenes

- Labākais muzikālo filmu/komēdiju aktieris

Saša Koens – Borats

- Labākais muzikālo filmu/komēdiju aktrise

Dženifera Hadsone – Sapņu meitenes

- Labākais otrā plāna aktieris

Edijs Mērfijs – Sapņu meitenes

- Labākā animācija

Vāģi

- Labākā filma svešvalodā

Apokalipto

- Labākais filmu režisors

Martins Skorsēze – Atkritēji

- Labākais filmas scenārijs

Karaliene

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu