Pa Lārsona "Millenium" pēdām Stokholmā (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pavisam nesen TVNET bija iespēja doties izbraucienā uz Stokholmu, lai aplūkotu slavenā zviedru rakstnieka Stīga Lārsona (Stieg Larsson) romānu triloģijas “Millenium” notikumu vietas klātienē.

Grāmata, kas pasaulē apsteidza vampīrsāgu “Krēsla”

Stīga Lārsona (Stieg Larsson, 1954-2004) romānu triloģija “Millenium” uzskatāma par zviedru literatūras fenomenu, kas negaidīti pārsteidzis visu pasauli. Zviedrijā vien pārdoti vairāk nekā 3 miljoni (saskaņā ar World Factbook 2009. gada jūlija datiem Zviedrijas iedzīvotāju skaits ir 9 059 651) šo grāmatu, bet Dānijā “Millenium” triloģijas pirmais romāns „Meitene ar pūķa tetovējumu” ir kļuvis par otro visu laiku pirktāko grāmatu, piekāpjoties vien Bībelei. Šī grāmata izdota Eiropā, ASV, Āzijā un arābu valstīs. Kopumā triloģijas pirmā grāmata pārdota vairāk nekā 20 miljonos eksemplāru, tādējādi Lārsonu ierindojot pirktāko Eiropas rakstnieku topa virsotnē, apsteidzot vampīru sāgas “Krēsla” autori Stefāniju Meieri, kas atrodas topa otrajā vietā.

Kā stāsta triloģijas pirmo daļu izdevušā apgāda “Zvaigzne ABC” mārketinga direktors Gints Balodis, Latvijā iznākusī „Meitene ar pūķa tetovējumu” (“The Girl With the Dragon Tatto”) arī jau paspējusi iekarot lasītāju sirdis: “"Meitene ar pūķa tetovējumu" ir izdota 11 000 eksemplāru. Ņemot vērā, ka ir pagājuši tikai četri mēneši, tā ir ļoti liela tirāža! Grāmata vēl joprojām atrodas grāmatnīcu Top 10, kur parasti iekļūst tikko iznākušās grāmatas!” Izdevēji plāno, ka Latvijā šī grāmata varētu būt otrā pirktākā aiz Stefānijas Meieres "Krēslas". Šobrīd par šo titulu grāmata cīnās ar otru mūsu bestselleru - Sūzenas Kolinsas "Bada spēlēm”. Otrā "Millenium"sērijas grāmata gaidāma aprīļa beigās.

Romāna ekranizācijas varoņi - Līsbeta Salandere un Mīkaels Blumkvists
Romāna ekranizācijas varoņi - Līsbeta Salandere un Mīkaels Blumkvists Foto: publicitātes

Romāna mīlas pāris – Garzeķe un Kalle Blumkvists

Rakstnieki un literatūras kritiķi visā pasaulē gandrīz vienbalsīgi atzinuši, ka tieši Līsbeta Salandere jeb meitene ar pūķa tetovējumu ir Stīga Lārsona radītās triloģijas fenomenālo panākumu pamatā. Viņa uzskatāma par vienu no oriģinālākajiem tēliem mūsdienu literatūrā. Pastāv uzskats, ka triloģijas romānu galvenos varoņus Stīgs Lārsons aizguvis no savas tautietes Astrīdas Lindgrēnes radītajiem bērnu literatūras klasikas tēliem – Kalles Blumkvista un Pepijas Garzeķes.

Romānā „Meitene ar pūķa tetovējumu” Kalle Blumkvists un Pepija Garzeķe satiekas tehnoloģiju laikmetā, jau pieauguši.


Kas īsti ir meitene ar pūķa tetovējumu – Līsbeta Salandere? Garīgi atpalikusi, neizprotama asociāla parādība, kas tik vien spēj kā visus tracināt ar savu izskatu un uzvedību, vai ģeniāla hakere, kas, ielauzdamās biznesa magnāta Hansa Ērika Vennerstrema nelikumīgo darījumu labirintos, spēj glābt talantīga žurnālista Mīkaela Blumkvista labo slavu un pat dzīvību? Uz šo jautājumu atbilde jāmeklē pašam, lasot romānu.

Millenium Tour – pa pēdām romāna notikumiem

Brauciens tapa sadarbībā ar grāmatas izdevniecību “Zvaigzne ABC” un prāmja “Tallink” vadību. Uz Stokholmu var doties dažādi - lidojot vai baudot ceļojumu uz kuģa. Mēs šoreiz izvēlējāmies otro variantu, kas ļauj ceļojuma laiku pavadīt jautrās izklaidēs Brazīlijas ritmos, relaksējoties saunā, vai savu kārumnieka dabu apmierināt, nogaršojot 100 dažādus pavāra pagatavotus ēdienus vakariņās. Tāpat ceļojuma laikā var baudīt pasakainas dabas ainavas, ko sniedz kuģa ceļš caur Zviedrijas šērām. Bet, ja gribas mieru un komfortu, lasot, piemēram, Lārsona jaunāko romānu, - vari atpūsties ērtās kajītēs, neviena netraucēts.

Foto: TVNET

Kā izrādās, Zviedrijā jau kādu laiku līdzās klasiskajām tūrēm pa pilsētas pazīstamākajām vietām tiek organizēta mazliet neierasta ekskursija - “Millenium Tour”. Tā ietver Stokholmā esošās vietas, kas jebkā saistāmas ar notikumu darbību romānā. Ar autobusu tiek apbraukātas vairākas Stokholmas saliņas: centrālais rajons Södermalm, kā arī Kungsholmen un ārpus pilsētas centra.

Ieskatam dažas no notikumu vietām

Foto: TVNET

Romāna galvenā varoņa žurnālista Mīkaela Blumkvista mājoklis Bellmansgatana ielā 1. Lai gan romānā ieeja šajā mājā ir no ielas, realitātē izskatās mazliet citādāk – dzīvokļa durvis ar ielu savieno neliels tiltiņš.

Foto: TVNET

Meitenes ar pūķa tetovējuma jeb Līsbetas Salanderes dzīvokļa atrašanās vieta Fiskargatana ielā 9. Šajā vietā romāna galvenā varone mājokli iegādājas ar citu vārdu - V.Kulla.

Foto: TVNET

Kafejnīca “Melloqvist coffee bar” ir iecienīta romāna varoņu tikšanās vieta. Šeit noris Mīkaela un Līsbetas saruna par lielo naudas aizdevumu, kā arī tieši šajā vietā Līsbeta uzskrien virsū savam mīļotajam tajā brīdī, kad viņš skūpsta savu senu dienu draudzeni, žurnāla “Millenium” līdzīpašnieci Ēriku Bergeri. Šo kafetēriju bija iecienījis arī pats romāna autors Lārsens.

Foto: TVNET

Götgatan un Hökens ielu krustojumā atradās pētnieciskās žurnālistikas žurnāla “Millenium” redakcija, kurā strādāja Mīkaels un Ērika.

Foto: publicitātes

Taverna “Kvarnen” Tjärhovsgatana ielā 4. Šajā vietā Līsbeta otrdienas naktīs tikās ar meitenēm no roka grupas “Evil Fingers”. Arī Mīkaelam kopā ar kolēģiem šet patika nākt pusdienot. Šajā vietā notika arī Līsbetas skūpsts ar draudzeni Miriu Wu - kas bija kā pļauka sejā Mīkaelam, kurš sēdēja netālu. Šī vieta ir vecākā taverna Stokholmā, kas savas durvis vērusi 1908. gadā.

Kopā ekskursija ilgst 90 minūtes, kuru laikā apskatīsiet daudz nozīmīgu vietu, kur norisinājās romāna darbība. Tiesa, lai visu saprastu, ir jāizlasa visas "Millenium" triloģijas grāmatas.

Stokholmas pilsētas muzejā (Stockholm’s City Museum) ir atvērta arī speciāla ekspozīcija par godu Lārsona romāna ekranizācijai. Tāpat te var aplūkot arī "Millenium" redakcijas instalāciju.

Foto: TVNET

Milleniums kino pasaulē

Lārsona “Millenium” triloģijas pirmā daļa jau tikusi iemūžināta arī kinolentē. Dāņu režisors Nils Ardens Oplejs (Niels Arden Oplev's), sadarbojoties ar angļu kompāniju “Momentum Pictures”, radījis savu jaunāko mistikas trilleri “The Girl With the Dragon Tatto”. Interesanti, ka Zviedrijā šī triloģijas pirmā daļa saucas citādi - “Vīrietis, kurš neieredz sievietes”. Lai gan Dānijā pirmā filma “The Girl With the Dragon Tatto” izrādīta pagājušā gada februārī, vēlāk dažādos kinofestivālos - Kembridžas, Atēnu, Tokijas, Gēteborgas, pie mums kinoteātros diez vai gaidāma. Šā gada martā tā oficiāli startē Anglijas un ASV kinoteātros.

Foto: TVNET

Arī otrā triloģijas grāmata - “The Girl Who Played With Fire” un trešā - “The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest” jau tiek ekranizētas. Režisors šīm abām - zviedrs Daniels Alfredsons.

Triloģijas Līsbetas lomā ir zviedru aktrise Noomi Rapace, bet žurnālista Mīkaela - Michael Nyqvist.

Kā atzīst aktrise, šī loma viņai ir bijusi patiess izaicinājums. "Viņa ir ļoti savdabīga sieviete, kuru man bija prieks tēlot. Tas nebija viegli, bet azartiski!"

Man nācās ievērot nežēlīgas diētas, lai līdzinātos anorektiķei Līsbetai. Es izdūru īstus pīrsingus un nogriezu īsus matus. Pat apmeklēju kikboksa treniņus, lai sevī sajustu šo puicisko tēlu.
Foto: publicitātes

Par Stīgu Lārsonu

Stīgs Lārsons ir zviedru žurnālists un rakstnieks, kas savu dzīvi veltījis cīņai pret rasismu un labējo ekstrēmismu. Viņš tika uzskatīts par vienu no pasaules vadošajiem speciālistiem šajā jomā. 1995. gadā, pēc tam, kad nacisti Zviedrijā noslepkavoja astoņus cilvēkus, Stīgs Lārsons nodibināja organizāciju "Expo Foundation" un strādāja par galveno redaktoru žurnālā "Expo", kas ir žurnāla "Millennium" prototips romānā. Organizācijas mērķis bija atmaskot neonacistu aktivitātes Zviedrijā, un pēdējos 15 dzīves gadus Lārsons pavadīja pastāvīgā politisko oponentu radītu nāves draudu ēnā.

Stīgs Lārsons mira negaidīti un pāragri, taču atstāja pasaulei neatsveramu mantojumu: trīs pilnībā pabeigtu un līdz galam izstrādātu grāmatu manuskriptus. Diemžēl autors nepiedzīvoja savu grāmatu fenomenālos panākumus.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu