Spēlmaņu nakts tuvojas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā jau ierasts, neilgi pirms gadskārtējās Latvijas profesionālo teātru jauniestudējumu skates teātra balvas pasniegšanas ceremonijas Spēlmaņu nakts – no 19. līdz 22. novembrim – notiks balvai nominēto izrāžu dekāde.

Tās laikā tiks rādītas žūrijas izvirzītās labākās pagājušās sezonas izrādes – Rīgas Krievu drāmas teātra Visi cilvēki ir kaķi, Valmieras Drāmas teātra Heda Gablere un Aizbirušais avots, Jaunā Rīgas teātra Mēnesis uz laukiem un Latviešu stāsti, Liepājas teātra Zilā un Nacionālā teātra Pūt, vējiņi! Šīs izrādes līdzās Latvijas teātra kritiķiem vērtēs arī četri starptautiskie eksperti un vēl aptuveni 20 teātra mākslas profesionāļu no Dānijas, Polijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Vasaras sākumā Neatkarīgā publicēja Teātra balvas nominantu sarakstu, tāpēc šoreiz atgādināsim pretendentus galvenajās nominācijās. Par labākās izrādes godu sacenšas Māras Ķimeles iestudētā Mēnesis uz laukiem, Alvja Hermaņa Latviešu stāsti, Oļģerta Krodera Heda Gablere, Gaļinas Poliščukas Pūt, vējiņi! un Dž. Dž. Džilindžera Penelope un Diks. Nominācijā Labākais režisors izvirzīti M. Ķimele, G. Poliščuka, A. Hermanis, O. Kroders, kā arī Nacionālā teātra izrādes Nora un Latvijas Nacionālās operas Akīds un Galateja režisore Indra Roga. Uz labākās aktrises titulu pretendē Sandra Zvīgule, Rēzija Kalniņa, Ieva Puķe, Mirdza Martinsone, Lāsma Kugrēna, bet uz labākā aktiera godu – Egons Dombrovskis, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Gundars Āboliņš, Artūrs Skrastiņš. Par labāko operas mākslā var tikt atzīta Andžela Goba, Kristīne Opolais, Aleksandrs Antoņenko, Krišjānis Norvelis vai Jānis Kurševs, bet baleta mākslā – Aleksejs Avečkins, Pāvels Vasiļčenko, Agnese Andersone. Nominācijā Spilgtākā debija konkurē aktrise Marija Bērziņa un režisors Mārtiņš Eihe. Nominācijai Labākais scenogrāfs izvirzīti Monika Pormale, Gints Sippo, Gints Gabrāns, Mārtiņš Vilkārsis un Andris Freibergs, bet kategorijā Labākais kostīmu mākslinieks – Ieva Kundziņa, Kristīne Abika, Elita Patmalniece, Ilze Vītoliņa, Anita Znutiņa. Jau zināms, ka balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems aktieris Jānis Kubilis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu