Aktieru rokāde ar skandāla piegaršu (36)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pazīstamais aktieris Jānis Jarāns 10. novembrī iejutīsies galvenajā lomā izrādē «Alu cilvēks», kas radījusi pamatīgu ažiotāžu teātra mīļotāju vidū.

Jarāns: «Es darītu citādi!» Pagājušajā nedēļā populārais latviešu komiķis Jānis Jarāns teica (sk. žurnāla «Vakara Ziņas» 22. numuru), ka aktierim Aināram Ančevskim ir pārāk maza dzīves pieredze, lai spēlētu tik sarežģītu lomu, jo izrāde vēsta par sieviešu un vīriešu attiecībām, atšķirībām utt. Šonedēļ Jarāns radio ēterā apgalvoja, ka varētu šo izrādi nospēlēt labāk, jo viņam būtu mazāk jātēlo. «Aināra vieta, manuprāt, ir uz akadēmiskā teātra skatuves — spēlēt un gaidīt, kad kāds režisors iedos viņam Hamleta lomu. Visu cieņu Aināram kā «Alu cilvēka» galvenās lomas atveidotājam, bet es to visu izdarītu pilnīgi citādi…» Izrādes producents Artūrs Mednis «Vakara Ziņām» jau pirms nedēļas izteica nožēlu, ka ir cilvēki, kuri domā, ka visu var labāk nekā citi, pat, ja tie citi guvuši panākumus. Savukārt Ančevskis apgalvo, ka «Jarānam vienkārši skauž. Pirms pāris gadiem mēs kopā spēlējām vienā TV iestudējumā, kur Jānis bija tēvs, bet es — dēls, un kopš tā laika viņam arī šķiet, ka var tikai mācīt un mācīt.» «Vakara Ziņas» vēlreiz sazinājās ar Jāni Jarānu. Izrādījās, ka viņa nepatika pret šo izrādi ir gana pamatota — pats gribējis to uzvest. «Es par šo lugu jau biju dzirdējis, zināju, ka Amerikā tā ir ļoti populāra un Dagmāra [Legante] pat atveda manuskriptu no Amerikas. Tāpēc gribēju uzvest lugu arī Latvijā, kur par autortiesībām nav jāmaksā, jo uz tām parasti skatās caur pirkstiem. Daudzi ārzemju autori nemaz nezina, ka Latvijā tiek spēlētas viņu lugas. Te pēkšņi dzirdu... Johaidī, šī izrāde jau gatava! Izrādās, ka Latvijā ir producentu grupa, kas to visu jau uztaisījusi. Baigi žēl.» Jautāts par pašu izrādi, Jarāns ir skeptisks: «Es, protams, aizgāju noskatīties — kas par gabalu tas īsti ir. Dīvaini, ka viņi galvenajai lomai izvēlējās Aināru, kas ir ļoti labs akadēmiskais aktieris, taču «Alu cilvēks» nav akadēmiska stila izrāde — tas ir «stand–up», ar ko es nodarbojos jau gandrīz trīsdesmit gadus. Lai gan pasaulē tas ir atsevišķs teātra žanrs, Latvijas kritiķi to joprojām dēvē par haltūru. Mana vienīgā sadarbība ar Aināru bija 70 sēriju seriālā «Ferdinands», kur viņš, mazliet vīpsnādams, spēlēja manu dēlu. Saproti, Aināram tas humors ir tāds… Kā jau akadēmiskais aktieris, viņš ir dzimis Hamlets, taču, redzot, kā Ainārs tēlo Alu cilvēku, — zini, ir žēl, ka tik labs materiāls tiek… Puisis kā tāda atspole skraida no skatuves vienas malas uz otru un absolūti bez intonācijas norunā tekstu.» Tomēr visas biļetes uz nākamajām trim izrādēm ir izpārdotas un cilvēki smejas visas izrādes garumā. «Smieklīgs ir teksts, bet ne aktieris,» apgalvo Jarāns. «Parasti skatītāji smejas par to, KĀ aktieris norunā tekstu. Man tomēr ir zināma pieredze, un, kad iedomājos, kā ar šo «stand–up»varētu braukāt pa Latviju...»

Loma trīs nedēļās Lai pieliktu punktu Jāņa Jarāna negācijām par izrādi un izvēlēto aktieri, izrādes producents Artūrs Mednis šonedēļ Jarāna intervijas tiešraides laikā piezvanīja uz radio un tiešajā ēterā piedāvāja Jānim Jarānam spēlēt Alu cilvēku. Jarāns piekrita. Daudzu desmitu tūkstošu radioklausītāju klātbūtnē tika slēgtas derības, kurās Jarāns apņēmās triju nedēļu laikā sagatavot lomu un spēlēt uz kinoteātra «Rīga» skatuves. Ja pirmizrāde un nākamās divas izrādes pēc kārtas novembrī būšot izpārdotas un zāle būšot pilna, Jarāns būs uzvarējis, un turpmāk mēs «Alu cilvēka» lomā redzēsim divus aktierus, bet izrādes producents būs zaudējis pudeli vislabākā viskija, kādu vien Jarāns vēlēšoties. Vai Jānis apmierināts ar šīm derībām? Viņš teic: «Skatoties šo «stand–up», man bija skumji, ka uz skatuves neesmu es! Tagad tas būs labots.» «Alu cilvēka» otrā pirmizrāde ar Jāni Jarānu galvenajā lomā būs skatāma kinoteātra «Rīga» lielajā zālē ceturtdien, 10. novembrī, sākums pulksten 22. Biļetes uz šo izrādi var iegādāties visās «Biļešu servisa» kasēs, jau sākot ar šodienu. «Domāju, ka daudzi, kas redzējuši, kā šajā lomā darbojas Ančevskis, nāks skatīties, kā spēlē Jarāns, un tikai pēc vairākām izrādēm būs skaidrs, kurš aktieris Alu cilvēku spēlē labāk,» skaidro Aurtūrs Mednis. «Lai gan Jānis solīja, ka tas būšot pavisam cits šovs, es ar patiesu interesi gaidu, kā viņam tas izdosies.»

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu