Atklās izstādi "Pie bagātās kundzes - 50"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Leonīda Leimaņa melodrāma "Pie bagātās kundzes"
Leonīda Leimaņa melodrāma "Pie bagātās kundzes" Foto: Andreja Upīša muzejs/publicitātes

10. septembrī plkst. 15 Andreja Upīša memoriālajā muzejā atklās izstādi "Pie bagātās kundzes - 50", informē muzejā.

Izstāde veltīta Latvijas melnbaltā kino gulbja dziesmas, latviešu filmu klasikas pērles, kinorežisora Leonīda Leimaņa izcilās mākslas filmas apaļajai jubilejai, pastāstīja muzeja pārstāvji.

2019. gada septembrī aprit 50 gadi, kopš Latvijas kinoteātros nonāca kinorežisora Leonīda Leimaņa melodrāma "Pie bagātās kundzes". Filma ir plaši pazīstama vairāku paaudžu skatītāju lokā, taču reti kurš ir pamanījis, ka tā veidota pēc Andreja Upīša romāna "Smaidoša lapa" motīviem, kas izdots 1937. gadā.

Rakstnieka romāns filmā atdzīvojies ar precīzu laikmeta raksturojumu un spilgtiem tēliem, savukārt pati Leonīda Leimaņa interpretācija ir saglabājusi neatkārtojamu trīsdesmito gadu dzīvesstila sajūtu, sacīja muzeja pārstāvji.

Filmu "Pie bagātās kundzes" eksperti bija iekļāvuši arī Latvijas Kultūras kanona trīsdesmit pretendentu sarakstā.

Muzeja pārstāvji informēja, ka par godu apaļajai jubilejai muzejs piedāvā atskatīties gan uz Upīša oriģināldarba tapšanas niansēm, gan uz tā interpretāciju latviešu kino, kā arī atklāt Oļģerta Kurmja pseidonīma noslēpumu un iepazīties ar rakstnieka Andreja Upīša daiļrades posmu pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados.

Izstādē izmantoti Upīša memoriālā muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Rīgas Kino muzeja krājumu materiāli. Izstāde būs skatāma līdz 2020. gada janvārim, informē muzeja pārstāvji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu