No 15. novembra kinoteātros būs skatāma režisora Jura Kursieša jaunākais darbs spēles kino – ģimenes drāma “Cildenie”. Filmēšanas procesu producējušas kompānijas “White Picture” (Latvija), “Stellar” (Igaunija) un ”Asterisk” (Grieķija). Otrdien, 22. oktobrī kinoteātrī “Forum Cinemas” notika jaunās filmas mediju pasākums.

Filma stāsta par starptautiski atzītu vācu ērģelnieci Annu (Johanna Vokaleka/Johanna Wokalek) un viņas latviešu vīru Andri (Juris Žagars), ietekmīga valsts uzņēmuma vadītāju Latvijā. Pēc Annas koncerta Vācijā abi atgriežas Latvijā, lai svinētu viņas dzimšanas dienu, taču viņus sagaida ziņas par Andra saistību ar korupcijas skandālu. Preses spiediens pieaug, radot Andrim milzīgu stresu. Tikmēr Annai jābalansē starp vīra jauno reputāciju un tās ietekmi uz viņas mūziķes karjeru.

Režisors Juris Kursietis kopā ar filmas galvenajiem aktieriem.
Režisors Juris Kursietis kopā ar filmas galvenajiem aktieriem. Foto: Gints Bāliņš/TVNET GRUPA

Galvenās varones prototips ir Iveta Apkalna – pasaulslavenā ērģelniece, kuras ilggadīgais darbs noteikti veicinājis ērģeļu popularitātes atdzimšanu Eiropā. Mūziķe piedalījās arī filmas tapšanas procesā, apmācot galveno aktrisi ērģeļspēlē, kā arī ierakstījusi filmas skaņu celiņu.

Ļoti plaša un padziļināta apmācība gan neesot bijusi nepieciešama, jo Johanna Vokaleka prot spēlēt klavieres un arī orientēties nošrakstā. Grūtākais, kas bijis jāapgūst – spēlēt “instrumentu karalieni” ar visu ķermeni, jo vienlīdz aktīvi jākustas gan rokām, gan kājām, kurām jāpēdo pa nošu reģistriem.

Aktrise Johanna Vokaleka (Vācija).
Aktrise Johanna Vokaleka (Vācija). Foto: Gints Bāliņš/TVNET GRUPA

“Tas man bija vesels piedzīvojums,” sarunā pēc preses konferences kinoteātra foajē man stāsta vācu aktrise, kuras atpazīstamības spēcīgākais uzjundījums sekoja pēc 2009. gadā izlaistās filmas “Pāveste Joanna” (Die Päpstin), kura šad tad demonstrēta arī mūsu televīzijas skatītājiem.