Valmierā atklāti trīs jauni Mākslas soliņi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība

Sestdien, 22. aprīlī, pie Valmieras Mūzikas skolas un Valmieras Mākslas vidusskolas atklāti mākslinieku Paulas Zariņas-Zēmanes, Jura Dimitera un Andra Vītoliņa apgleznoti soliņi. Darbu tapšanā autorus šogad iedvesmoja Valmieras Mākslas dienu tēma «Mākslas dārzs». «Bilde bija skaidra diezgan ātri. Gribējās kaut ko gaišu, krāsainu un plaukstošu. Iespējams, tā ir pavasara ietekme. Uz soliņa apmeties tā pastāvīgais iedzīvotājs – mazais cilvēciņš, ainavas vērotājs un domātājs. Viņš atpūtniekam sastādīs kompāniju,» par tēlu un krāsu izvēli stāsta māksliniece Paula Zariņa-Zēmane.

Otrs pie Valmieras Mūzikas skolas esošais soliņš turpmāk atainos īpašo, tikai Jurim Dimiteram piemītošo «rokrakstu». Mākslinieks piedāvā gleznu, kurā piesēst. «Var teikt, ka sērkociņi ir mana tēma, ar ko izsaku emocionālo stāvokli, tāpēc tie ir arī uz soliņa. To gribēju veidot kā pabeigtu gleznu, nevis dekoratīvu elementu, tāpēc arī darbam tapis rāmis. Pirmo reizi mans gleznojums ir uz soliņa dēļiem. Šķiet, ka pirmo reizi arī emu apgleznojis vides objektu, vismaz tādu, kas cilvēkus priecēs ilgāku laika posmu,» atzīst Juris Dimiters.

Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība

Andris Vītoliņš, kura apgleznotais soliņš «dzīvos» radošā gaisotnē – pie Valmieras Mākslas vidusskolas, uzsvēris kontrastu starp digitālo vidi un dabu. «Gribējās veidot kaut ko līdzīgu dārgakmenim, tajā pašā laikā iekļaujot pasaules izjūtu. Soliņš atspoguļo pašlaik valdošo digitālo ēru – abstrakts raksts, sintētiskas krāsas. Šeit ieraugāms arī kontrasts – cilvēka izgudrojumi un daba,» par soliņa ideju stāsta Andris Vītoliņš.

Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība

Mākslas soliņu atklāšana pilsētvidē ir pērn sākta tradīcija, dāvinot visiem pieejamu mākslas darbu un bagātinot Valmieru ar jaunām krāsām un idejām.

Pagājušajā gadā Valmierā atklāja pirmos piecus «Mākslas soliņus». Pie Valmieras Kultūras centra ir uzstādīts mākslinieces Signes Vanadziņas apgleznotais soliņš «Ķiršu lietus», pie Valmieras pilsdrupām ar skatu uz Gauju mājvietu radis mākslinieces Elitas Patmalnieces apgleznotais soliņš «Nakts klusā daba», savukārt Valterkalniņā uzstādīts mākslinieces Patricijas Brektes apgleznotais soliņš «Gaujas garšas palete». Vēl divus soliņus publiskā performancē «Soliņš – glezna» apgleznoja Valmieras Drāmas teātra komanda.

Valmieras Mākslas dienas notiek no 1. aprīļa līdz 1. maijam, un tām izvēlēta tematika «Mākslas dārzs».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu