Vīna svētki zvejnieka sētā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pateicoties apmeklētāju labajām atsauksmēm, jau sesto gadu pēc kārtas Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu iela 1A, Lielupe) 1.oktobrī plkst. 13:00 - 16:00 notiks Vīna svētki zvejnieka sētā.

Astronomiskie rudens saulgrieži ir brīdis, kad nakts kļūst tikpat gara kā diena. Rudens saulgriežu svinības laika gaitā tika piesaistītas Miķeļa dienai. Tādēļ šos svētkus bieži vien mēdz saukt par Miķeļiem.

Miķeļi iezīmē vasaras beigas. Dzērves uz saviem spārniem aiznes launagu, saule pagriežas uz ziemas pusi, un līdz ar tumšajiem rudens vakariem atnāk veļu laiks, kura sākums iezīmējams ar Miķeļiem.

Mūsdienu latviešu sabiedrībā rudens saulgrieži ir gandrīz aizmirsti, un atšķirībā no Lieldienām, Jāņiem un Ziemassvētkiem tikpat kā netiek svinēti. Daļēji tas izskaidrojams ar attālināšanos no lauku darbiem, vairums cilvēku ražas novākšanas beigas neizjūt kā kaut ko īpašu.

Līdz rudens saulgriežiem visiem svarīgākajiem gada darbiem ir jābūt padarītiem, zeme tūlīt sasals, lai dotos ziemas atpūtā. Tad Miķelis staigā apkārt un visu apskatās. Ja kas vēl nenokopts, jāpasteidzas, jo Miķelis var uzsūtīt sniegu un salu. Suminot Miķeli, uz ugunskura lielajā katlā tiks vārīta Miķeļdienas zupa, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudus un trīs saknes. Paši vārīsim un kopā ēdīsim! Arī šogad lauku ražas labumi «ienāks» mūsu zvejnieka sētā (medus, siers, maize, āboli, mājas konditoreja).

Arī vīnu parasti «ielika» pēc ražas novākšanas. Mājas vīna gatavošana senlatviešiem bija plaši izplatīta, un vīns tika darināts no visdažādākajiem augļiem un ogām, kas tika izaudzēti piemājas dārziņā, gan arī no mežā salasītām ogām, gan no ziediem un medus. Vispār vīnu varot pagatavot no visa, kas rūgst. Šobrīd vīna darināšana mājas apstākļos ir populārs vaļasprieks ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Vīndaru piedāvātais sortiments pastāvīgi mainās, pilnveidojas un papildinās.

Kā katru gadu, par Jūrmalas «Vīna svētku» labākā vīndara statusu sacentīsies vairāki Jūrmalas mājas vīna darinātāji, kuri vīnu darina pēc senām, mūsdienīgām vai pašu izdomātām receptēm. Arī «Miķelis» (muzeja vīna balons) ir gatavs nodot sevi vērtējumam. Varēsiet garšot, baudīt, izzināt un vērtēt dažādas mājas vīna garšu buķetes un receptes.

Kamēr lielie iegrims oriģinālu dzērienu garšas, krāsas un neatkārtojama aromāta kārdinājumā, mazie varēs «Radošajā darbnīcā» no dažādiem dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām mežā atrastām vai dārzā izaudzētām dabas veltēm izgatavot interesantas figūriņas.

Īpašu svētku sajūtu radīs «Mārtiņa burbuļi». Gan lielie, gan mazie varēs pūst lielus, mazus, garenus un apaļus ziepju burbuļus! Jautrība un plats smaids garantēts!

Kur labs vīns, tur laba mūzika! Pasākuma goda viesis ir viens no zināmākajiem un atraktīvākajiem itāļiem Latvijā, kurš daļēji jau jūtoties kā latvietis, - ROBERTO MELONI! Neapšaubāmi spilgta personība, pazīstams kā dziedātājs, dažādu TV un izklaides pasākumu un pavāršova «La Dolce Vita» vadītājs. Izcils garšas speciālists, kurš spēj novērtēt labu ēdienu. Pēc koncerta vārēsi būt liecinieks, kā māksliniekam veiksies ar Latvijā darināta mājas vīna novērtēšanu un kurš no pasākuma vīndariem saņems Roberto Meloni īpašo balvu kā labākais Jūrmalas vīna darītājs. Mākslinieka uzstāšanos «iesildīs» jaunā un talantīgā džeza pianiste un pop-roka dziedātāja Dženifera Rumpāne.

Pasākumu vadīs un par jūsu labsajūtu rūpēsies pieredzējis, atraktīvs pasākumu vadītājs un muzikants vienā personā - Ainārs Ašaks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu