Rīgā atdzīvojas Lupatiņi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Sestdienas pēcpusdienā Kalnciema ielas kvartāla tirdziņā pulcējās neparasti daudz bērnu. Mazo acis priekā mirdzēja, skatoties jauno latviešu mākslinieku veidoto animācijas filmu "Kā Lupatiņi mazgājās". Kopā ar to iznākušas arī divas jaukas bērnu grāmatas.

Grāmatu "Kā Lupatiņi mainījās" un "Dieguburti", kā arī DVD diskā izdotās animācijas filmas "Kā Lupatiņi mazgājās" atvēršanas svētkus iesāka aktrise Baiba Broka.

Viņa sanākušajiem bērniem atraktīvā veidā pastāstīja par "Lupatiņu" tapšanas vēsturi.

Stāsts par četriem auduma bērniņiem - Zeķīti, Cimdiņu, Lakatiņu un Spilventiņu, kuri dzīvo skaistā audumu mājiņā un iepazīst pasauli, aizsākās pirms daudziem gadiem, kad kāda mamma kopā ar savu slimo dēliņu bija nokļuvusi slimnīcā.

Bērni visvairāk priecājās par jauno multeni
Bērni visvairāk priecājās par jauno multeni Foto: TVNET

Lai atveseļotos, puisēnam vajadzēja mierīgi gulēt gultiņā. Tā kā, steidzoties uz slimnīcu, māmiņa bija aizmirsusi paņemt līdzi rotaļlietas un grāmatas, viņi sāka spēlēties ar turpat blakus atrodamajām lietām.

Toreiz viņai pa rokai gadījās zeķīte, cimdiņš, lakatiņš un spilventiņš.

Lai iepriecinātu savu puisēnu, māmiņa par šīm lietām izdomāja aizraujošus stāstus. Tajos klausoties, viņas dēliņam bija vieglāk pavadīt laiku slimnīcā, iemigt un beigās veiksmīgi atveseļoties.

Par projektu stāsta animācijas filmas scenārija autore Inese Zandere un režisors Edmunds Jansons
Par projektu stāsta animācijas filmas scenārija autore Inese Zandere un režisors Edmunds Jansons Foto: TVNET

Liekot lietā izdomu, māmiņa iemācīja mazajai Zeķītei skraidīt, bet kabatā atrastajam Cimdiņam būt tik stipram, ka viņš spēja pacelt Zeķīti.

Mammas rokās somā atrastais Lakatiņš parādīja puisēnam savas spējas plīvot tā, it kā laukā būtu spēcīgs vējš.

Savukārt sākumā krācošais Spilventiņš, draugu iedvesmots, iemācījās mest kūleņus.

Visi četri kopā spēlējās un iepazina pasauli.

Puisēnam tā iepatikās māmiņas stāstītais, ka viņš vēlāk lūdza turpināt pasakas par Lupatiņiem.

Pēc pasākuma daudz bērnu izmantoja iespēju vizināties karuselī
Pēc pasākuma daudz bērnu izmantoja iespēju vizināties karuselī Foto: TVNET

Pēc nelielā uzveduma par Lupatiņu tapšanu uz skatuves kāpa arī pati stāsta mamma - grāmatu autore Inese Zandere.

Viņa sanākušajiem pastāstīja, ka toreiz sasirgušais puisēns tagad ir liels un vesels, taču dzejniece nolēma Lupatiņu piedzīvojumus iemūžināt grāmatās un multenēs.

Kalnciema kvartāla ielas tirdziņos var iegādāties ne tikai skaistas bērnu rotaļlietas, bet arī pašu gatavotus Adventa vainagus
Kalnciema kvartāla ielas tirdziņos var iegādāties ne tikai skaistas bērnu rotaļlietas, bet arī pašu gatavotus Adventa vainagus Foto: TVNET

Lupatiņu idejas autores ir dzejniece Zandere un tekstilmāksliniece Ūna Laukmane. Filmas varoņos Lupatiņus pārvērtis mākslinieks Reinis Pētersons.

Filmas scenārija autore ir Zandere, režisors - Edmunds Jansons, filmas mākslinieks – Reinis Pētersons, animators – Mārtiņš Dūmiņš, komponists – Jēkabs Nīmanis un skaņu režisors - Ģirts Bišs. Lomas ierunājuši aktieri Kaspars Znotiņš un Ērika Eglija un bērni – Dārta un Dāgs Stepanovi un Miks Rūdolfs Ozols.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu