TVNET 2010. gada TOP 10 labākās filmas (150)

Mārtiņš Otto
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2010. gads jau nonācis finiša taisnē. Kinoteātru krēslos šogad pavadītas apmēram 68 stundas, bet filmas, kas redzētas pie draugiem, paziņām, DVD vai citādi, saskaitīt nav iespējams. Tātad, pienācis laiks paziņot gada labāko filmu topu!

Redzēts daudz un gan labas, gan sliktas filmas. Sastādīt gada labāko filmu TOP 10 vienmēr ir grūti, šoreiz šo pasākumu īpaši sarežģī fakts, ka neesmu redzējis tādas filmas kā "Winter's Bone", "The Fighter", "Rare Exports: A Christmas Tale", "King's Speech", "127 Hours" un dažas citas, bet visu redzēt tāpat nav iespējams. Lielākā daļa TOP filmu ir gada laikā apskatītas un aprakstītas TVNET, tāpēc šoreiz īsumā:

10: "Rotaļlietu stāsts III" ("Toy Story 3")

Foto: publicitātes

Ja godīgi, man neviens no "Rotaļlietu stāstiem" nekad nav īsti paticis, ne tēlu ziņā, ne vizuāli, ne saturiski un no "Pixar" esmu gaidījis ko vairāk, bet šajā daļā bija kaut kas īpašs. Skarbais stāsts par to, kur nonāk mūsu rotaļlietas, kad kļūstam pieauguši, kaut kā aizkustināja, un pēc filmas noskatīšanās divas dienas lauzīju galvu, kur tad īsti šobrīd atrodas manas bērnības spēļmantiņas. Arī pasaule un kritiķi to ir novērtējuši ļoti augstu, un visticamākais, ka "Rotaļlietu stāsts 3" saņems arī "Oskaru".

9: "Makgrūbers" ("MacGruber")

Foto: publicitātes

Džorma Takones (Jorma Taccone) grāvējs - komēdija. Uz Latvijas kinoekrāniem mēs šo pilnīgi absurdo, trako komēdiju tā arī neieraudzījām, bet uztveriet šīs filmas atrašanos šajā topā kā protestu pret visām draņķīgajām parodijām un vājajām komēdijām, kas tomēr tiek izrādītas arī šeit. Šī ir melna, brutāla, asiņaina un savā stulbumā ļoti smieklīga filma, parodija par Makgaiveru un astoņdesmito gadu filmām kā tādām. Es šaubos, vai pasaulē ir kāds cilvēks ar tik sliktu humora izjūtu, ka šajā filmā neatrastu nevienu ainu, par kuru pasmieties, turklāt apsolu, ka no seksa ainām šajā filmā ar izbrīnā atplestu muti paliks jebkurš, pat rūdītākais kino skatītājs!

8: "Izeja caur dāvanu veikalu" ("Exit Through the Gift Shop")

Foto: publicitātes

Leģendārā un mistiskā britu grafiti mākslinieka Banksy filma par franču mākslinieku Tjerī Guetu (Thierry Guetta). Neskatoties uz to, ka Banksy neuzspiesti paskaidro skatītājam, ka Tjerī ir viņa radīts, nevis īsts un oriģināls mākslinieks, šī ir dokumentāla filma, kā īsta ielu māksla iekaro slavas virsotnes un nes reālu miljoniem dolāru lielu peļņu. To, vai Tjerī ir oriģināls, vai atveido Banksy darbus un pelna uz viņa rēķina, tas katram skatītājam jāizlemj pašam. "Izeja caur dāvanu veikalu" būtu jāredz pilnīgi visiem, īpaši tāpēc, ka Latvijā labs grafiti novērojams ļoti retās vietās, pārsvarā krāsas baloniņu izmantošana aprobežojas ar bezjēdzīgi apķēzītām sienām ar neizlasāmiem parakstiem un rupjību/krāniņu uzķēpāšanu uz veikalu stikliem. Ļoti ceru, ka "Izeja caur dāvanu veikalu" varētu kādu iespaidot un arī Latvijā rastos kāds īpašs ielu mākslinieks. Starp citu, kā var zināt, kas ir laba un kas ir slikta māksla?

7: "Pirmsākums" ("Inception")

Foto: publicitātes

Vai kāds vēl nav redzējis Kristofera Nolana (Christopher Nolan) 2010. gada grāvēju "Pirmsākums"? Noteikti jāredz! Šī filma lieliski parāda, cik sapņi mēdz būt absurdi, jo mūsu prāts mēdz izstrādāt neierobežotus trikus, un to, kā mūsu dzīves pagātnes rēgi nepārstāj vajāt mūsu prātu tāpēc, ka mēs paši nepārstājam tos vajāt atkal un atkal. Leonardo di Kaprio arī ir savā vietā, un es zinu daudzus jo daudzus cilvēkus, kuriem šī ir mīļākā filma šajā gadā.

6: "Rēgu rakstnieks" ("The Ghost Writer")

Foto: publicitātes

Romāna Poļanska (Roman Polanski) "Rēgu rakstnieks" jau atzīts par labāko Eiropas filmu 2010. gadā. Lēna un relaksēta filma, kuras laikā ne uz brīdi nepamet neizturama spriedze. Vecmodīgā stilā, brīnišķīgi skati, dialogi, skaista montāža un, protams, Jūens Makgregors (Ewan McGregor) un Pīrss Brosnans (Pierce Brosnan) ir savās vietās. Poļanskis pierādīja, ka nenoveco un spēj radīt izcilu kino. Atkal.

5: "Četras lauvas" ("Four Lions")

Foto: publicitātes

Šī mocumentary stila filma ir britu leģendas Kristofera Morisa (Christopher Morris) debija. Melna, šausmīgi smieklīga un reizē skumja filma par tēmu, kas nebūt nav smieklīga, proti - par terorismu un teroristiem. Smalki dialogi un neparedzami mirkļi liek gan smieties līdz asarām, gan uztur spriedzi visas filmas garumā. Lai arī šī ir komēdija, kā parasts rēcamgabals pie aliņa nederēs, jo lai arī "Četras lauvas" ir par pašnāvniekiem-pajoliņiem, tomēr, gribi negribi, filmas laikā sanāk arī drusku viņiem just līdzi un par viņiem uztraukties.

4: "Kick-Ass"

Foto: publicitātes

Viena no vispretrunīgāk vērtētajām filmām šajā gadā. Esmu pamanījis, ka pārsvarā jaunāki cilvēki ir sajūsmā par šo savdabīgo komiksu ekranizāciju, bet vecākā paaudze gan ne. Es brīnos, kā daudzi nav novērtējuši šo filmu, jo "Kick-Ass" burtiski maina šā, proti, komiksu žanra būtību un parāda tādu savdabīgu un pamācošu pasaku pasauli, kurā tiek uzsvērts tas, ka mēs katrs varam būt varonis, nevis tiekties pēc izdomātiem tēliem. Noteikti viena no labākajām gada filmām, smieklīga, neparedzama, un galvenais uzsvars, protams, ir uz spēcīgāko filmas tēlu, vienpadsmitgadīgu meitenīti, kas sliktos onkuļus šauj pa labi un pa kreisi.

3: "Melnais gulbis" ("Black Swan")

Foto: publicitātes

Darens Aronovskis (Darren Aronofsky) ar katru filmu pilnveidojas un attīstās. Šī filma uz mūsu kino ekrāniem būs tikai nākamajā gadā, bet varu pačukstēt priekšā - tā ir vienkārši lieliska. Stāsts ir par kādu baletdejotāju, par pasauli viņas skatījumā. Nobeigumu un patieso ritējumu katram skatītājam ir atļauts izdomāt pašam. Balets, skaistums un grācija, sekss, kaisle, cīņa ar ļauno un labo sevī. Skaistules Natālija Portmane (Natalie Portman) un Mila Kunis tēlo apbrīnojami dabīgi. "Melnais gulbis" jau nominēts četriem "Zelta globusiem", un noteikti arī "Oskari" neies secen.

2: "Skots Pilgrims pret pasauli" ("Scott Pilgrim vs. the World")

Foto: publicitātes

Edgara Raita (Edgar Wright) specefektiem pārbagātā modernā pasaku pasaule komiksu mērcē. "Skots Pilgrims pret pasauli" ir filma, kas mums atgādina, kāpēc mēs vispār kino skatāmies un kāpēc spēlējam datorspēles vai lasām grāmatas. Tā parāda vienkāršas lietas tādā pasaulē, ko ikdienā nekad neieraudzīsim, tāpēc šī ir kārtējā 2010. gada filma, kas jāredz obligāti.

1: "Sociālais tīkls" ("Social Network")

Foto: publicitātes

Deivida Finčera (David Fincher) un Ārona Sorkina (Aaron Sorkin) stāsts par pasaules ievērojamākā sociālā portāla Facebook izveidi. Šeit nav kautiņu, nav asiņu, šaušanas, īpašu specefektu, bet gan dialogi, aktierspēle un brīnišķīga montāža. "Sociālais tīkls" ir savdabīgajā, nedaudz vecmodīgajā Finčera stilā uzfilmēts stāsts par mūsdienām, kas paliks kā vēstījums nākamajām paaudzēm, kādā pasaulē mēs dzīvojām. To visu papildina ģeniāls skaņas celiņš, ko radījis industriālā roka pamatlicējs, grupas "Nine Inch Nails" radītājs, leģenda Trents Reznors (Trent Reznor). Visticamāk, "Sociālais tīkls" saņems vairākus "Oskarus", par skaņas celiņu, scenāriju un, iespējams, kā gada filma.

2010. gada 29. janvārī Latvijas kino ekrānos parādījās arī kāda brīnišķīga filma, kas oficiāli skaitās 2009. gada lente, tāpēc netika iekļauta gada topā, bet nav godīgi nepieminēt šo Vesa Andersona režisēto brīnumu "Lieliskais Lapsas kungs" (Fantastic Mr. Fox). Brīnišķīga, pamācoša filmiņa visām paaudzēm.

Ir vairākas filmas, kas netika iekļautas gada topā vairāku iemeslu dēļ, bet galvenokārt tāpēc, ka vienkārši pietrūka vietas, tomēr tās ir labas un noteikti pieminēšanas vērtas: "Shutter Island", "Let Me In", "Get Him to the Greek", "The Kids Are All Right", "Soul Kitchen", "The Town", "Other Guys", "Green Zone", "Splice", "Cyrus", "Monsters" un "Catfish".

Novēlu visiem TVNET lasītājiem priecīgus un gaišus Ziemassvētkus, kā arī daudzām labām filmām bagātu jauno, 2011. gadu!

Komentāri (150)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu