Spriedums strīdā par grupas "Līvi" dziesmas autorību (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa piektdien, 15.novembrī, paredzējusi pasludināt spriedumu Guntara Rača prasības lietā par autortiesību atzīšanu dziesmai "Mana vienīgā ziņģe" un kompensācijas piedziņu no Uģa Rūķīša un grupas "Līvi" dalībnieka Jāņa Groduma.

Jau ziņots, ka strīds par to, kurš ir šīs dziesmas teksta autors, jau reiz skatīts tiesās, taču prasība bijusi citādi pamatota. Pēc Rača teiktā, viņš neuzskata, ka Rūķītis, kurš Rača tekstam "pielicis četrus vārdus", būtu vērtējams kā teksta līdzautors un viņam pienāktos autoratlīdzība.

Tā kā Augstākās tiesas Senāts savā spriedumā par dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" autortiesību pārkāpumu atzinis Rūķīti par teksta līdzautoru, tagad tiesā Račs lūdz noteikt proporciju, kādā teksta autors ir viņš, bet kādā - Rūķītis.

Prasītājs uzskata, ka atbilstoši būtu dalāma arī autoratlīdzība, tāpēc procesā pieaicināta arī autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra AKKA/LAA, kas veic izmaksas. "Strīds nav par naudu," norādīja Račs un piebilda, ka vēlas aizstāvēt savas autora tiesības.

LETA jau ziņoja, ka pirms vairākiem gadiem Račs vērsās ar prasību tiesā un apstrīdēja Rūķīša kā dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" teksta līdzautora tiesības, kā arī vainoja Grodumu par nesaskaņotu izmaiņu veikšanu dziesmas tekstā.

Račs savā prasībā norādīja, ka sākotnējais dziesmas "Mana vienīgā ziņģe" teksts, kura autors viņš ir, mainīts bez viņa ziņas. Prasība tika celta arī pret dziesmas mūzikas autoru Grodumu, kas esot mainījis tekstu, nesaskaņojot to ar Raču.

Rūķītis pauda uzskatu, ka viņam Rača neatlaidība nav nekāds pārsteigums, bet Grodums notikumus nodēvēja par īstu muļķību, kas tikai traucē Latvijas tiesām izskatīt daudz nopietnākas lietas.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu