Koncerta apskats: Instrumenti "Sapņu fabrikā" (81)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr lielo ārzemju popmūzikas zvaigžņu lietus pēdējos divos gados nedaudz pierimis, turpinās pašmāju mūziķu lielkoncertu veiksmes stāsts. Sekojot Gustavo un "Prāta Vētrai", šajā nedēļas nogalē pilnu "Sapņu fabrikas" koncertzāli izdevies pulcēt duetam "Instrumenti".

Koncerta apskats: Instrumenti (Rīga, Sapņu fabrika 16.12.2010.)

Izpildījums: 11/12

Baudījums: 10/12

Skaņa: 9/12

Saturs: 8/12

Gustavo uz savu lielkoncertu "Arēnā Rīga" ir mērķtiecīgi gājis kopš 1990.gadu vidus "Fact" laikiem, turpretī "Instrumenti" spējuši pilnībā izpārdot divus koncertus "Sapņu fabrikā" (vakar 2000 skatītāju un, visticamāk, tikpat daudz arī būs šovakar), pastāvot vien divus gadus. Ielūkojos TVNET arhīvā, kur atradu, ka grupas debijas singls "Life Jacket Under Your Seat" pie klausītājiem nonācis aptuveni 2008.gada augustā.

Pārsteidzoši, bet "Instrumentiem" vēl pat nav izdots neviens albums (ja neskaita mazo singlu).

Ir trīs versijas. Pirmā - klausītājiem vienkārši ļoti patīk grupas mūzika - tie atsevišķie "Instrumentu" singli, kurus uzcītīgi spēlē lielākās radiostacijas. Otrā - "Instrumenti" spējuši uzrunāt publiku ar savu mitoloģiju (sākotnējā versija - grupa nāk no Islandes), netradicionālo tēlu - pandu maskām, kā arī šovu - nolaišanās uz skatuves no gaisa ("Positivus festivālā") u.tml. Trešā - abu pirmo versiju apvienojums.

"Sapņu fabrikas" koncertos gandrīz visas "Instrumentu" uzbūves komponentes bija sakausētas vienuviet. Kāpēc gandrīz?

Tādēļ, ka līdz ar šiem diviem koncertiem ir neatgriezeniski kritis grupas noslēpumainības plīvurs, atklājot abu "Instrumentu" pandu īstās sejas un vārdus.

Proti, "Instrumenti" ir divi puiši no vokālās grupas "Cosmos" - Jānis Šipkēvics un Reinis Sējāns jeb Shipsi un Reynsi.

Grēviņš un Īrisa

Pirms "Instrumentiem" klātesošajiem laiku īsināja divi iesildošie mākslinieki. Pašmāju mešapu (mash-up) dīdžejmeistars Toms Grēviņš un igauņu bundzinieks Kallervo Karo, kā arī viešņa no Igaunijas - dziedātāja Īrisa (Iiris).

Interesanti, ka reiz tieši "Instrumenti" bija iesildošie mākslinieki Tomam Grēviņam. Tas notika Grēviņa projekta "Pop Beats Poetry" 2008. gada ziemas tūres "Strawberries In Christmas Time" laikā. Vakar Toms sniedza grupai atbildes žestu, kopā ar dzīvajām bungām (sākumā gan neiztika bez tehniskām ķibelēm) uzkurinot publiku ar "Chemical Brothers", "The XX" mešapiem.

Savukārt 19 gadus vecā igauņu dziedātāja Īrisa un viņas pavadošā grupa ieveda klausītāju nāru, laumiņu un baltu vienradžu pasaulē. Meitenes viegli infantilais dziedājums radīja nepārprotamas un pārāk uzkrītošas asociācijas ar Džoanu Ņūsomu, Regīnu Spektori un "CoCoRosie".

"Instrumenti" ir labi noskaņoti

Zinot "Cosmos" vērienīgos un pārdomātos koncertus, biju pārliecināts, ka arī "Instrumenti" būs rūpīgi gatavojušies šiem diviem koncertiem. Par to liecināja arī  īpašā angārā laikus uzbūvētā skatuve, kur notika vairāki koncertu ģenerālmēģinājumi.

Šova sākumā zināmas asociācijas ar "Cosmos" pasaku tūri uzbūra jau pats pirmais apļveida gaismas kūlis ar pandas siluetu. Seko gaismas uzplaiksnījums un pirmie akordi - gregoriāņu un tibetiešu mūku guturālo dziedājumu ambienta sintēze. Shipsi garā melnā parūkā nostājies skatuves kreisajā malā, savukārt Reynsi - savdabīgā baroka laika galma āksta veidolā - skatuves priekšā.

Pirmās trīs kompozīcijas skatītāji neatpazina un varēja pat just, ka daudzos iezogas zināmas bažas... "Kaut kāda Āfrikas cilšu mūzika!", "Nav manā garā!" dzirdēju sev apkārt runājam.

Pēc hiphopa mākslinieka Kanjes Vesta (Kanye West) dziesmas "Say You Will" lieliskās kaverversijas krīt skatuves priekškars un publikas acīm paveras plaša, izgaismota, telpiska skatuve, kā arī trīs pandu pavadošā mūziķu grupa. Virs skatuves izvietotas vairākas prožektoru instalācijas, dažādas gaismiņas klāj mikrofonu statīvus, pašus mūziķus. Laiku pa laikam tiek izšauti arī daži nelieli pirotehnikas brīnumi. Katrā ziņā dramaturģiski skatuves šovs un koncerta programma bija pārdomāta līdz pēdējam sīkumam (pat ar visu Filipa Kirkorova balss samplu). 

"Mēs tiksimies gaisā, mēs tiksimies gaisā..."

viens no koncerta skaistākajiem brīžiem.

Muzikāli "Instrumentu" mūzikā sakausētas dažādas ietekmes (apzinātas vai neapzinātas). Brīžiem grupa dodas new age estētikas virzienā (Clannad, Enya), brīžiem ieskanas kaut kas no popmūzikas karaļa Maikla Džeksona repertuāra (pirmā dziesma pēc atgriešanās), brīžiem kaut kas no elektroniska postpanka (Devo), "Daft Punk" ("There must be Peace") un pat Imanta Kalniņa. 

Interesanti, ka, nesagaidot koncerta beigas, daudzi skatītāji jau lēnām plūda uz garderobēm. Paši vainīgi! Tieši koncerta izskaņā tika nospēlēti grupas divi pazīstamākie hiti - "Apēst tevi" un "Zemeslodes".

Nav šaubu, ļoti kvalitatīvs koncertšovs!

Otrs grupas "Instrumeti" koncerts notiks šovakar (17.decembrī) plkst.20 "Sapņu fabrikā".

Komentāri (81)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu