Sinfonietta Rīga un Vinetas Sareikas pirmā saspēle

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros "Sinfonietta Rīga" uzrunās klausītājus ar vācu diriģenta Ekarta Hibnera un spožās vijolnieces Vinetas Sareikas pirmo saspēli kopīgā koncertā piektdien, 26. septembrī pl. 19:30 Lielajā ģildē.

Tā būs iespēja līdzās pazīstamākajiem Jozefa Haidna un Volfganga Amadeja Mocarta opusiem dzirdēt Kurta Veila Koncertu vijolei un pūšaminstrumentiem.

Par gaidāmo koncertu soliste Vineta Sareika stāsta: "Man patiešām ir liels prieks pirmoreiz saspēlēties ar Sinfonietta Rīga un arī ar diriģentu Ekartu Hibneru. Pirmoreiz arī atskaņošu skaņdarbu tik oriģinālam sastāvam – koncertu vijolei un pūšaminstrumentiem. Kurta Veila Vijoļkoncerts uzrunāja mani ar savu maksimālo emocionālo intensitāti, kurā sajūtu pasaule ir ļoti spēcīga, plaša un dziļi personiska. Ar nepacietību gaidu piektdienu, kad centīšos šajās emocijās dalīties ar klausītājiem!"

Koncerta programmā iekļauti tādi slaveni opusi kā Volfganga Amadeja Mocarta Uvertīra operai Dons Žuans un Jozefa Haidna Simfonija Mibemol mažorā (ar timpānu tremolo). Līdzās tiem skanēs vācu – amerikāņu komponista Kurta Veila Koncerts vijolei un pūšaminstrumentiem, kurš Latvijā tiek atskaņots ļoti reti un izceļas ar tā muzikālo krāsu un dažādu komponistu stilu ietekmju dažādību. Jāmin, ka spilgts Kurta Veila daiļrades paraugs ir mūzika Bertolda Brehta drāmai Trīsgrašu opera.

Šīs koncertprogrammas viesdiriģents Ekarts Hibners ir pazīstams arī kā izcils fagotists, mūzikas pasniedzējs un vīna pagraba lietpratīgs turētājs. Jau pēc dažiem kopīgiem mēģinājumiem ar Sinfonietta Rīga diriģents atzina, ka viņam ir liels prieks strādāt ar tik atvērtu, entuziasma un spēlētprieka pilnu kolektīvu, kas turklāt ir patiesi augstā profesionālā līmenī. Arī Ekartam Hibneram šī būs pirmā tikšanās ar vijolnieci Vinetu Sareiku, un tā, viņaprāt, noteikti būs izdevusies gan emocionāli, gan muzikāli.

Vijolniece Vineta Sareika ir otrā latviešu mūziķe, kura absolvējusi Parīzes Nacionālo augstāko mūzikas konservatoriju pēc komponista Tālivalža Ķeniņa 1950. gadā. Pašlaik viņa studē Karalienes Elizabetes mūzikas kapelā vijoles spēli pie profesora Ogistēna Dimē un kamermuzicēšanu pie Artemis kvarteta. Vineta Sareika guvusi panākumus augstākā līmeņa starptautiskos konkursos kā, piemēram, Johana Sebastiāna Baha Starptautiskajā jauno mūziķu konkursā Parīzē, Karalienes Elizabetes konkursa pusfinālā, kā arī Trio Salvador Dali sastāvā guvusi uzvaras konkursos Osakā, Ņujorkā, Frankfurtē. Šobrīd vijolniece regulāri koncertē gan kā soliste, gan kopā ar Trio Salvador Dali mūziķiem – čellistu Kristianu Pjēru Lamarku un pianisti Amandīni Savarī, gatavojoties koncertiem Luvras muzejā Parīzē, Japānas lielākajās pilsētās, Parīzes Radio namā u.c. Jāmin arī tas, ka Vineta Sareika spēlē venēciešu meistara Mateo Gofrillera 1690. gadā izgatavotu vijoli, kas pieder Karalienes Elizabetes mūzikas fondam.

Atgādinām, ka, sākot savu trešo koncertsezonu, Sinfonietta Rīga prezentēja jaunāko Pētera Vaska instrumentālās mūzikas CD ar nosaukumu Viatore, ko skaņu ierakstu firmai Wergo kamerorķestris diriģenta Normunda Šnē vadībā ieskaņoja 2007. gada jūnijā Rīgā. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu