Radio «Naba» piedāvā «100 labākos latviešu mūzikas albumus»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Savu pirmizrādi Radio «Naba» ētera viļņos piedzīvos mūzikas žurnālista Ulda Rudaka autorraidījums «Zibens pa dibenu», otrdien, 12. aprīlī, plkst. 16:00. Muzikāli informatīvajā raidījumā «Zibens pa dibenu» paredzēts iepazīstināt klausītājus ar simts visu laiku labākajiem latviešu mūzikas albumiem.

Dažādi preses izdevumi, portāli, radiostacijas un telekanāli visā pasaulē regulāri veido gada, desmitgades vai visu laiku labāko albumu topus jeb pārskatus, bet Latvijā pagaidām tikuši vērtēti tikai konkrētā - aizgājušā – gada mūziķu veikumi. Tāds pārskats par visu latviešu mūzikas albumu iznākšanas periodu no sešdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām vēl nav bijis. Raidījumā «Zibens pa dibenu» pēc raidījuma vadītāja – ilggadēja mūzikas žurnālista izvēles - tiks apskatīti albumi, kas iznākuši kopš ilgspēlējošo vinila plašu pirmsākumiem mūsu zemē sešdesmito gadu beigās līdz pat mūsu dienām, kad kompaktdisks kā formāts jau sācis zaudēt savu nozīmi, jo ir tendence atgriezties pie nemirstīgajām platēm, bet mūziķi, kuri nevar to atļauties, publicē savus darbus tikai internetā. Pēdējais variants ir ērts un lēts, bet šādi albumi pazūd milzīgajā tīmeklī pieejamajā informācijas gūzmā, atšķirībā no taustāmā formāta, kas gadiem var stāvēt noputējis visneaizsniedzamākajā plauktā, bet kaut kad par sevi atkal atgādina, kad tas kādas lielās pārkārtošanās, remonta vai mājas nojaukšanas laikā tiek atrasts un uzlikts uz attiecīgā formāta atskaņotāja, ja tāds vēl atrodams.

Uldis

Rudaks stāsta, ka ideja veidot šo raidījumu dzimusi no ilgi briedušās domas par grāmatu, kurā tiktu aprakstīti simts labākie latviešu mūzikas albumi,

ņemot vērā to mākslinieciskās vērtības, nozīmi vēsturiskajā kontekstā, ietekmi uz klausītājiem vai pavērsienu latviešu nosacīti populārās mūzikas attīstībā. Uzsvaru paredzēts likt uz dažādu periodu populāro (nosacīti) mūziku - roku un popu, elektroniku un hiphopu, tā saucamo estrādi, kurai septiņdesmitajos gados pieskaitīja gandrīz visu, kas neatbilda akadēmiskajam virzienam, un alternatīvo mūziku, kurā šodien ierindo lielāko daļu albumu, kad žanru sadalījums zaudējis savu nozīmi. Akadēmiskā mūzika ir cits lauciņš – tur savi kritēriji un šai tēmai būtu vajadzīgs cits raidījums, un to vadītu kāds kritiķis, kurš labi orientējas šajā jomā.

Raidījuma nosaukums «Zibens pa dibenu» ņemts no leģendārās latviešu grupas «Pērkons» albuma, kas bija revolucionārs īsteni latviska roka manifests astoņdesmito gadu pirmajā pusē un skan labi joprojām gan ierakstos, gan koncertos. Pirmajā raidījumā viesos grupas «Pērkons» pārstāvji un kā pirmie no 100 labākajiem latviešu mūzikas albumiem tiks apskatīti «Pērkona» pirmie albumi «Mākslas darbi» un «Zibens pa dibenu».

Raidījums «Zibens pa dibenu» Latvijas Radio 6 - LU Radio NABA ēterā skanēs katru otrdienu plkst. 16.00, plānots 100 raidījumu apskatu veikt līdz Latvijas simtgades svinībām. Latvijas Radio 6 - LU Radio NABA programmu var dzirdēt radioaparātos FM 95,8 (Rīga), internetā naba.lv un mobilajās lietotnēs. Savukārt programmas raidījumu ierakstu arhīvs ir pieejams naba.lsm.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu